Klassiska Mauser i modern kostym

Klassiska Mauser  i modern kostym

Vapnet har beskrivits som Mausers nya flaggskepp. Som en spännande modernisering av en klassisk studsare. Följ med på en testskjutning av nya Mauser M12 Max S med tumhålskolv och spänntangent.

Tidernas förändras hela tiden och därmed också de krav vi jägare ställer på våra skjutredskap. Gamla, kända vapenfabrikat kan inte leva enbart på sitt goda rykte hur länge som helst.

Tumhålsgreppet passar bra både för vänster- och högerskyttar.

Med jämna mellanrum måste alltså något göras. Frågan är bara vad och hur. Tyska Mauser har valt en mellanväg med sin nya variant av studsaren M12.

Strategin har varit att försöka bevara den klassiska känslan i en äkta Mauser och samtidigt lägga till sådant som är högsta mode just nu – typ spänntangent, tumhålskolv och laminatstock.

Resultatet ser vi framför oss här på skjutbiografen vid Arlanda där vi provar nya vapen: En flammande mörk skönhet i lamellskrud, slank och med högst personliga former.

Namnet på skapelsen är Mauser M12 Max S. Ordet Max vill tillverkaren att vi tolkar som att vapnet är maximerat för kontroll och precision. Bokstaven S betyder att studsaren har manuell uppspännartangent.

Vi gör oss klara för testskjutningen. Peter Hahn, Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert, förklarar de viktigaste nyheterna hos nya M12 Max S:

Klassiska Mausers emblem.

– När M12-modellen kom för fyra år sen hade den en vanlig trelägessäkring där säkringen i sitt säkrade läge blockerar det uppspända slagstiftet. Systemet kallades SRS som står för Smooth Roll Safety. Nu har den lösningen utvecklats och fått ett delvis annorlunda utseende.

– Nyheten är att slagstiftet spänns upp först i sitt tredje läge, när vapnet osäkras, på ett liknande sätt som i Blaser R8. Det innebär en klar säkerhetsförbättring. Finessen är att ett skott då aldrig kan gå av oavsiktligt i de säkrade lägena, till exempel om du skulle tappa vapnet och slå i kolven mot ett hårt underlag.

Vad tillför det här med tumhålskolv och laminatstock?

Peter Hahn svarar:

– Det finns praktiska tankar bakom det. Tumhålskolven gör att handen hamnar i en naturlig vinkel inför skottet. Det ökar stadgan vid precisionsskytte.

– Laminat har säkert valts för att det är ett så starkt material. Det är ganska logiskt att ha det i studsare med just tumhålskolv. Här finns ju bara två smala bryggor som förbinder bakstocken med resten av vapnet.

Men Peter Hahn påpekar i samma andetag att det även finns en nackdel med tumhålskolv. Nämligen att omrepeteringen blir något långsammare. Jämfört med en konventionell studsarkolv måste ju inre handen flyttas en lite längre sträcka varje gång du ska repetera fram ett nytt skott.

Mauser studsarmodell M12 introducerades som sagt i början av 2010-talet och erbjuds för närvarande i fyra olika grundversioner: Extreme, Impact, Trail och den allra senast Max som vi testar. Max kan fås både med spännfunktion (S) och med det äldre SRS-systemet.

Själva företaget Mauser är gammalt och grundades för närmare 150 år sedan i den lilla staden Oberndorf am Neckar i sydvästra Tyskland. Upphovsmän var de båda bröderna Wilhelm och Paul Mauser som kom från en familj där såväl fadern som de tre övriga bröderna var vapensmeder.

Många tror att bröderna Mauser uppfann det välkända konceptet med cylinderrepeterande kulgevär. Men så var det inte. Det första geväret med cylinderrepetermekanism presenterades redan år 1824 av deras landsman Johann Nikolaus von Dreyse.

Uppdaterad flaggsäkring.

Men Paul Mauser utvecklade uppfinningen i flera steg efter brodern Wilhelms tidiga bortgång. Under 1890-talet sökte Paul slutligen patent för ”Gewehr 98” – geväret med den berömda Mausermekanismen som bland annat hade flaggsäkring i slutstyckets bakre del.

Mauser M/98 kom att bli en världshistorisk försäljningssuccé – känd för sin höga tillförlitlighet i alla väder, styrka, säkerhet och enkelhet – och användes av den tyska krigsmakten fram till 1935. Samma grundkonstruktion återfinns än i dag i de flesta av de jaktgevär som dagens jägare använder.

En känd föregångare här i Sverige är Mauser M/96 som användes av svenska krigsmakten under större delen av 1900-talet. På M/96 spänns mekanismen när slutstycket förs framåt medan uppspänningen på M/98 sker när slutstyckshandtaget lyfts upp från sitt nedfällda läge.

Intressant är att Mauser M/98 faktiskt tillverkas än i dag. Varumärket Mauser har numera samma ägare som Blaser, Sauer och Rigby. Huvudsätet ligger i staden Isny i södra Tyskland.

Hoppar vi tillbaka till nutiden och senaste modellen M12 Max S så är denna förstås utrustad med direkttryck. För det är det som gäller idag på jaktstudsare. Gamla M/98 hade så kallad tryckpunkt, alltså ett slags förtryck innan skottet gick av. Fördelen med direkttryck är att trycket kan ställas lättare än på vapen med tryckpunkt.

– Jag gillar direkttrycket på M12 Max. Det känns väldigt rent och helt utan släp. Sen är det bra att det är justerbart. När vapnet levereras är trycket inställt på 950 gram, säger Peter Hahn.

Vi enas om att Mauser M12 Max S känns som en solid studsare. Det ganska kraftiga slutstycket går jämnt och fint utan knipningar tack vare styrspåret på slutstyckets undersida.

Låsklackarna är sammanlagt sex till antalet, något som gör att öppningsvinkeln blir liten. Slutstyckshandtaget kan dock upplevas som lite trögt att lyfta upp i sitt övre läge. Magasinet är rejält med plats för hela fem standardpatroner (fyra magnum).

– Själv är jag bara lite tveksam inför utseendet som på något sätt varken är modernt eller klassiskt, alltså varken hackat eller malet. Annars är det här en välbalanserad och smidig studsare som skjuter väldigt bra, sammanfattar Peter Hahn.

UTSEENDE
Exempellöst vacker är kanske inte nya Mauser M12 Max. Visserligen kan det ärorika märkets klassiska elegans spåras i formgivningen både här och där. Men tumhålsstocken och det nykonstruerade, kraftiga kindstödet gör samtidigt designen lite baktung. De praktiska fördelarna är dock uppenbara: tumhålsöppningen ger ett utmärkt grepp och en naturlig vinkel för skjuthanden och den förhöjda kolvkammen bra stöd mot kinden. Stocken är gjord i snyggt laminat och nätskärningen känns både

Väl tilltaget magasin

prydlig och funktionell.
POÄNG: 3

TRÄFFBILD
De flesta nya studsare skjuter tätt i dag. Så länge skytten gör sitt jobb vill säga och inte rycker av skotten eller ägnar sig åt andra avfyringsfel. Inte heller M12 Max gör oss besvikna på denna punkt. Sako Arrowhead II trivs utmärkt i vårt testvapen och skjuter med bara 17 mm spridning mellan skotten. Även Norma Jaktmatch skjuter föredömligt tätt medan Sako Hammerheads träffar är väl glesa. Nya M12 Max har helt klart förutsättningar för att leverera hög precision.
POÄNG: 5

EGENSKAPER
Visst, det går att hitta lättare vapen än M12 Max S för den rörlige jägaren. Och studsare med snabbare omrepetering för dig som mest står på pass i viltrika marker. Men har du krav på god precision och jagar under lugnare förhållanden är M12 Max S definitivt ett intressant alternativ. Systemet med en spänntangent som blockerar slagstiftet gör att studsaren är extremt säker i säkrat läge. Men håll bara emot ordentligt när spänntangenten ska slackas – annars låter det mycket. Lite förvånande att bakkappan är så hård.
POÄNG: 4

KVALITET
Mauser har rykte om sig att leverera kvalitet. Något som vi tycker också utlovas i och med vapnets prisnivå. Mausers cylinderrepeterande system är känt bland alla jägare och grunden och referensen för dagens alla cylinderrepetervapen. En detalj vi noterar är att M12 Max har dubbla utstötare i slutstyckshuvudet: något som ger kraft i utkastningen av tomhylsorna. Som vanligt måste vi dock avvakta med mer tvärsäkra omdömen om ett nytt vapens långsiktiga kvalitet. På den punkten får vi vänta några år och se.
POÄNG: 4

ÖVRIGT
Sätter du på ett rejält kikarsikte sticker vikten för ett sådant här vapen iväg en bit över fyra kg. Laminat är ett betydligt tyngre material än komposit och oftast även tyngre än vanligt trä. M12 Max är därmed inte idealisk för hundförare och andra jägare som går mycket. Snabbfästet på vapnet är enkelt att använda; bara två små armar som förs framåt. Pistolgreppet är helt liksidigt och samma vapen kan därmed användas av både höger- och vänsterskyttar. Spänntangenten är lite trög att manövrera.
POÄNG: 3

 Omdöme
+ Skjuter tätt
+ Säkert säkrings-system
+ Smidig att hantera
– Hård bakkappa
– Trögt säkrings-reglage

SUPPORT
Importören Normark Scandinavia i Malung har egen serviceverkstad där garantifel och service kan tas om hand. I första hand bör du vända dig till ditt inköpsställe om något krånglar.

SÅ HÄR GJORDE VI
Vi testsköt en Mauser M12 Max S. Testet genomfördes i inskjutningstunnel samt mot rörligt viltmål i skjutbiograf hos Huntyard och Berras butik vid Arlanda. Skjutavståndet var 80 meter. Skjutningen i tunneln gjordes sittande vid skjutbord med stöd under såväl framstock som bakkappa. Ammunitionen vi använde var Norma Jaktmatch (9, 7 g), Sako Arrowhead (11, 7 g) och Sako Hammerhead (11, 7 g).

Kikarsiktet som satt på var nya Zeiss 2-12×50 Conquest V6. Siktet monterades på Mausers eget snabbfäste. Testvapnet lånades av Normark Scandinavia AB.

SÅ SLUTADE TESTET
Mauser M12 Max S får totalt 19 poäng av 25 möjliga.

Kikarsiktet är lätt att ta av och på.

5 poäng = Ypperlig
4 poäng = Mycket bra
3 poäng = Godkänd
2 poäng = Skärpning krävs
1 poäng = Underkänt

Fakta om Mauser M12 Max S

  • Modell: M12 Max S.
  • Tillverkningsland: Tyskland.
  • Importör: Normark Scandinavia AB.
  • Vikt: 3,2 kg utan kikarsikte.
  • Piplängd: 56 cm.
  • Totallängd: 106 cm.
  • Kaliber: 308 Win, 30-06, 6,5×55 m fl + magnumkalibrarna 7 mm Rem Mag, 300 Win Mag och 338 Win Mag.
  • Utbytbara pipor: Nej.
  • Kikarsikte: Zeiss 2-12×50 Conquest V6.
  • Kolvmaterial: Laminat.
  • Kolvtyp: Rak Monte Carlo med tumhålskolv.
  • Magasin: Kryssmagasin för fem standardpatroner.
  • Låsning: Sex låsklackar.
  • Säkring: Trelägessäkring. Säkringsreglaget spänner upp mekanismen.
  • Typ av avtryckare: Direkttryck.
  • Montage av kikarsiktet: Mausers eget snabbfäste.
  • Cirkapris, inkl moms: 24 130 kr (enbart vapnet).

Läs mer om:

Läs också

En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar