Turkbock som skjuter bra

Turkbock som skjuter bra
Jaktvapen från Turkiet fortsätter erövra världen. Ett relativt lågt pris är en viktig förklaring till succén. En av de turkbockar som säljer bäst i Sverige just nu är Classic Multichoke Light. Vi har provat vad den går för.

 

Strålande sol och klarblå himmel. En sommaräng med blommor och härlig grönska.Lägg därtill en lerduvekastare av god kvalitet, en snygg, ny hagelbössa samt fickorna fulla av patroner. Då blir det rätt hög mysfaktor.

Ämnet för dagen är det turkiska vapen-
undret. Under de senaste tio åren har vi kunnat se fler och fler Turkiettillverkade jaktvapen i de svenska skogarna. I första hand är det hagelbockar, det vill säga vapen där den ena pipan ligger över den andra. Även många halvautomatiska hagelbössor och pumphagelgevär kommer från Turkiet.

Ett koncept är att en vapengrossist från till exempel Sverige skickar ett antal specifikationer på hur en hagelbössa ska se ut till någon av Turkiets ganska många vapentillverkare.

När parterna är överens avslutas det hela med att importören får sitt varumärke ingraverat på baskylen. Därefter säljs produkten som importörens egen bössa. Det är precis så Classic gjort med det hagelgevär som vi ska testskjuta i dag här på sommarängen strax norr om Stockholm.

Jaktmarker & Fiskevattens testare Peter Hahn.

Jaktmarker & Fiskevattens testare Peter Hahn.

Varför ska man köpa en Turkiettillverkad hagelbössa?

– Först och främst för att det ofta är robusta konstruktioner som säljs för en låg summa pengar, säger Peter Hahn, Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert. I dag är kulvapenjakt på klövvilt det stora i Sverige. Första vapenköpet för en ny jägare blir därför många gånger en studsare med kikarsikte och kanske också med ljuddämpare.

– Ett sådant köp kostar en rejäl slant och då kan det vara klokt att satsa på något billigare när du sedan ska köpa en hagelbössa. Som nybliven jägare vet du ju inte hur intresserad du kommer att bli eller exakt vilken jakt du kommer att syssla mest med i framtiden.

Vi börjar undersöka hagelbocken från Classic. Första intrycket är att det är en snygg skapelse, särskilt kolven och framstocken som förstås är framkarvade ur en bit äkta turkisk valnöt. Den ljusa baskylen, varbygeln och toplevern blänker bländande i det starka solskenet. Gravyren på baskylen är enkel och föreställer en fällande gräsand.

Peter Hahn greppar tag om vapnet och bryter det, slår igen det och bryter det igen. Han lägger direkt märke till att Classicbocken saknar ejektor, alltså automatisk utkastning av tomhylsorna när vapnet bryts. Vi känner på avtryckaren och upptäcker att den har ett par millimeters glapp innan tryckpunkten nås.

– Att avtryckaren inte tar direkt kan man ju irritera sig på men det är ett ganska vanligt fenomen på billigare hagelbockar, säger Peter Hahn. Någon direkt praktisk betydelse har det inte. De flesta vänjer sig nog snabbt vid ett sådant trycke.

Hagelbocken Classic Multichoke Light tillverkas av ett företag som heter Yildiz Silah Sanayi i staden Burdur i sydvästra Turkiet. Företaget, som enbart gör hagelbössor av olika modeller, har varit i branschen i över 40 år och producerar cirka 45 000 hagelvapen årligen i 70 olika modeller. Nästan allt som tillverkas – hela 95 procent – går på export till 65 olika länder över hela världen.

Att med några få ord sammanfatta vad just turkiska hagelbössor generellt sett står för låter sig knappast göras. Men de billigare varianterna är främst designade för att göra ett jobb. Det må sedan handla om saltstänkta sjöfågeljakter i havsbandet, tuffa gåsjakter i vassen eller som oömma bruksvapen i något annat sammanhang.

Detta är dock inte hela sanningen. Vid en genombläddring av Yildiz senaste katalog framgår det med all tydlighet att företaget har en rätt imponerande bredd. Vi hittar billigare modeller såväl som dyra vapen med överdådig gravyr. Här finns bockar, sida vid sida-bössor, halvautomater, pumpar och enskotts-
hagelgevär.

Den svenskA importören tar in tre varianter när det gäller just Classic Multichoke Light: förutom den bössa vi provar idag erbjuds också en Lady-variant i kaliber 12 med kortare pipa (66 centimeter) samt en modell i kaliber 20 med 71 centimeter pipa.

Peter Hahn fäller ut framstocken och delar på vårt testvapen för att studera det mer i detalj.

Han säger:

– Konstruktionen är väldigt enkel. Du har en aluminiumlåda med ståltappar och förstärkt stötbotten. Vid säkringen finns en röd punkt som visar i vilket läge bössan är klar för skott. Men jag saknar en siffra eller bokstav som visar vilken pipa som är vald. Här får man helt enkelt lära sig att vänsterläget är underpipan och högerläget överpipan.

Peter Hahn konstaterar att låsningen i lådan är en variant av Brownings gamla patent; en bom längst bak i lådan hakar i två klackar på undre pipans undersida.

Bakkappan är belagd med stötdämpade gummi. På pipan finns ett viktigt meddelande till köparen: ”Steel tested 2014.”

Testskjutningen går som en dans. Inte många av lerduvorna kommer undan helskinnade när Peter Hahn drar i gång. När vi kollar träffarnas placering på papptavla säger han:

– Visst är det intressant att patroner av olika fabrikat med samma hagelstorlek kan ha olika spridning av haglen på tavlan? Trots att pipans trångborrning hela tiden är lika! Samma sak gäller för hagelvapen som för kulvapen: Du måste prova dig fram till vilken patron som gör det bästa jobbet i just din bössa.

Helt uppenbart är Peter en van hagelskytt. Han innehar förresten det inofficiella svenska rekordet för flest nedlagda ringduvor under en och samma jaktdag: 258 stycken!

Vapentest_Classicbock_TBA-3_lowres

UTSEENDE

Turkarna kan det här med träkolvar. Turkisk valnöt är numera ett väl etablerat kvalitetsbegrepp. Och Classics hagelbock gör ingen besviken; den utvalda valnöten är en fröjd för ögat i sin inoljade, matta glans. Nätskärningen i framstock och pistolgrepp är distinkt och välgjord liksom lådans enkla metallgravyr. Poängen dras dock ned av att passningen mellan trä och metall inte är på topp på denna Classic-bock. Vi gillar inte heller den ventilerade mellanspången, sådana lösningar brukar kunna bli irriterande rostfällor.

POÄNG: 4

Vapentest_Classicbock_TBA-11_lowres

PRECISION/TRÄFFBILD

Vi kontrollerar hagelsvärmens placering och diameter på en papperstavla som står uppställd på 26 meters avstånd från skytten. Resultatet blir klart godkänt för samtliga fyra ammunitionssorter som ingår i testen. Inget rådjur eller annat småvilt hade överlevt något av skotten! Haglen sprids också ut jämnt över träffytan – vi ser inga tendenser till klumpbildning eller öppna ytor utan hål efter hagel. Piporna känns väl samskjutna både när vi skjuter mot papperstavla och mot lerduvor.

POÄNG: 4

 EGENSKAPER

Vapnets låda är till största delen byggd i aluminium. Bössan är därmed lätt, något som skulle kunna vara en nackdel vid flyktskytte. Men vi tycker att anläggning och sving funkar utmärkt under vår testdag, bössan känns komfortabel, stabil och förutsägbar. Piporna tål stålhagel, något som närmast är en självklarhet i dag. En brasklapp dock om du tänker dig en framtid som riktigt flitig hagelskytt: billiga hagelbössor är sällan byggda för att klara många år av intensiv användning.

POÄNG: 3

KVALITET

De mekaniska delarna i vapnet bygger på en väl beprövad teknik som funnits i många år (bland annat John Moses Brownings låsningspatent från 1926). Prognosen för att bössan ska fungera för en vanlig jägare med måttliga skjutbehov är därmed god. Vapnet är utrustat med enkeltryck – den automatiska växlingen mellan piporna sker mekaniskt och är alltså inte rekylstyrd. Denna växling mellan piporna hänger bara upp sig en gång under våra över 50 avlossade provskott. Om detta var en tillfällighet eller inte vet vi inte.

POÄNG: 3

TILLBEHÖR/UTRUSTNING

Kolven kan vid beställning fås i tre olika höjder.  Det finns även olika längder på kolven samt vänsterkolv. Viktiga detaljer – för att bli en bra hagelskytt måste du börja med att se till så att ditt vapnen verkligen passar din egen kroppsbyggnad. Bra också att fem olika choker ingår vid köpet. Att ejektor saknas på Classic-bocken behöver inte betyda så mycket för den vanlige jägaren. Det är egentligen bara vid stora klappjakter, där mycket vilt hela tiden presenteras, som en inbyggd ejektor verkligen är till hjälp vid skyttet.

POÄNG: 4

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt hagelbocken Classic Multichoke Light på lerduvor samt på papperstavla. Pipan hade kvarts trångborrning. Vid lerduveskyttet sköt vi med US7 stålhagel av märket Eley VIP Steel (24 gram).Vid skjutningen mot papperstavla var skjutavståndet 26 meter. Vi sköt här med blyhagel: Gyttorp Fasan (30 gram) och Winchester Ranger (32 gram) i US6 samt Gyttorp Röda (30 gram) och Winchester Super X (36 gram) i US3.

 

SÅ SLUTADE TESTEN

Classic hagelbock får totalt 18 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

 

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar