Längst in i hörnet

Bloggen-Wallenbergare-2014

 

Till min lycka ett frysfynd. Jag håller på att tömma för att fylla upp. De sista vaccade paketen vilt tinas för att lämna plats åt nya skördar.

Och där bak i hörnet, en skatt. Ett missat paket älgkalvfärs från förra säsongen. Tanken börjar spinna, hm kanske något med italiensk touch. Parmesan, vitlök, lite citroncest och …. Då kommer tjutet bakom min rygg:

–       Älgkalv! Åh mamma, underbart jag älskar dig! Wallenbergare till middag!

Och ja va fasen…klart att det blir.

Inga konstigheter. Inget slår originalet. Fast älgkalv, nja så var det ju inte tänkt från början. Hur som helst så blir det fantastiskt bra.

  • 800 g älgkalvfärs
  • 1 ½ -2 tsk salt
  • peppar
  • 1 krm Epice rich, fyra kryddor se nedan
  • 8 äggulor
  • 4 dl iskall grädde
  • 2 ½ dl smulor av färskt vitt bröd.

För att lyckas bäst ska man ha alla ingredienserna kalla och arbeta ihop smeten snabbt.

Börja med att blanda färsen med salt, peppar och äggulor. Så ska grädden i, rör snabbt ihop. Smeten är lös och ska vara det.

Forma biffar, ganska stora och vänd dem försiktigt i ströbrödet. Stek biffarna i en blandning av rapsolja och smör. De ska steka på låg  värme.

Servera med potatismos, rårörda lingon och ärtor. Har du en näve kantareller? Smörstek och låt dem följa med på tallriken så att älgen får lite trevligt skogssällskap.

Epiche Rich

Tore Wretman dåtidens mästerkock skapade en kryddbblandningen Epiche Riche. Då fanns den på burk nu får man blanda själv och ja, det är värt besväret.

Använd malda kryddor i proportionerna: 1 del muskotnöt, 2 delar vitpeppar, 1delkryddpeppar, 1 del kryddnejlika.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail