Nygammalt frystips

Nygammalt frystips

Minns ni hur viktigt det var att tina fryst kött långsamt. Att tina snabbt var lika med att dränera köttet på all fukt. Varning för skosula. Inte en droppe köttsaft kvar.  Och så är det egentligen precis tvärtom.

För ett par år sedan kom kontraorder. Lär om, lär rätt. Såhär är det: Kött ska frysas så fort som möjligt OCH  tinas snabbt.  Allra bäst är att tina under rinnande kallt vatten. Rumsvärme innebär risk för bakterietillväxt och i kylen går processen för långsamt.

Låter man köttet tina under för lång tid sker precis just det man förut ville förhindra. Köttet kommer att tappa vätska. Det som händer är att stora iskristaller bildas. De spränger sönder cellerna i köttet och vätskan rinner ut.

Men ingen risk för er, nu vet ni ju bättre. Alltså, ut med köttbiten för snabbtining under rinnande kallt vatten för att få saftiga köttbitar.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail