Testa vildsvin med asiatiska kryddor – ni måste våga

Testa vildsvin med asiatiska kryddor - ni måste våga

Tänk mat och vilt. Vad kommer upp först? Asiatiskt? Nej, trodde inte det, men här kommer en strålande nyhet för alla med fäbless för det asiatiska köket.  Mycket kryddor, hett och smakrikt, det är inte ingredienser som låter sig kombineras med vilket sovel som helst. Men jag har ett tips. Testa vildsvin. Det är den perfekta kombinationen.

Vildsvinskött är faktiskt inte alls särskilt vilt i smaken. Det är mörkare och magrare än tamgris, men utan utpräglad viltsmak. Det är istället förvillande likt kött hos gamla grisraser, och det hos många mindre förädlade svin som man kan hitta på andra ställen jorden runt. Till exempel i Asien. Utegrisar med rätt att böka runt och röra sig fritt.

Vi käkade Banh mi härhemma igår, en vietnamesisk macka. Kan varmt rekommenderas som alternativt fredags- eller lördagsmys. Frasstekt karré, syrade grönsaker och majonnäs. Testa! Ni måste!

  • 600 g vildsvinskarré i skivor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 4 msk soja
  • 1 msk honung
  • ½- 1 tsk chiliflakes

Syrade grönsaker

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • ½ dl ättika, 12%
  •  1 morot
  • 10 cm daikon, vit rättika

Blanda lagen och rör så att sockret löser sig. Strimla grönsakerna extremt fint. Som tändstickor, och lägg dem i lagen att dra minst en halvtimma

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 2 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja

Lägg alla ingredienser i behållaren till en stavmixer. Sätt mixerstaven i botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. Trettio sekunder senare. Perfekt, krämig och underbar majonnäs.

X-tra allt

  • Baugette, jag gillar surdeg
  • salladsblad
  • Färsk koriander
  • Stark asiatisk chilisås, sriach

Börja med att röra ihop marinad. Riv vitlöken och blanda med ingefära, soja honung och chiliflakes.

Stek karrén riktigt frasig på ytan. Pensla generöst med marinaden mot slutet av stekningen. Ta upp köttet och låt det vila.

Dags att sätta ihop mackan. Dela baugetten och värm den gärna i ugnen.  Bred generöst med majonnäs på brödet. Skiva karrén riktigt tunt tvärs över köttfibrerna.  Lägg i sallad , kött, syrade grönsaker, korianderblad och  ringla över sriacha.

Ät njut och skänk en vänlig tanke åt vildsvinen därute. De som snart förgyller nästa macka.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail