Skav – tunntunna skivor

KatBlogg_Viltskav_05_KE

Besöken hos vår veterinär handlar mest om mat. Vi snackar stekar, såser och grytor mellan vaccinationer och omläggningar. Fick ett riktigt bra tips sist vi var där.  Ritva, hon heter så, fryser in viltkött i smala bitar så att de passar i matarröret på matberedaren.

När hon sedan vill ha en snabb enkel måltid tar hon fram det frysta köttet, beredaren och en tillhörande skärskiva. Så är det bara att köra i gång och finskiva. Det blir riktigt tunt, skavtunt.

Skav är lite som färs, man behöver inte använda de allra finaste bitarna. Ytterlår eller rulle funkar bra. Och viltsort spelar ingen roll, älg, hjort eller vildsvin, allt blir kanon. Dessutom öppnar sig en värld av alternativa kryddningar och serveringsmöjligheter.

Hett och kryddigt eller mjukt och gräddigt som här.

 

Gräddig svampskav

400–600 g skav, älg, rådjur eller hjort

100 g färska champinjoner, eller annan svamp

1 röd lök

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

1 ½ dl vatten

1 förpackning Knorr du chef köttfond

2 tsk lingonsylt

½ tsk timjan

3 krossade enbär

salt & peppar

finhackad persilja.

 

När du skivat upp det frysta eller lätt tinade köttet, skär du svamp och lök i bitar. Börja med att fräsa skavet så att det får fin färg. Lägg åt sidan när du fortsätter att fräsa svamp och lök. Lägg tillbaka köttet och häll på grädde, creme fraiche, vatten och fond.

Klicka i lite lingonsylt och lägg i kryddorna. Låt puttra helt kort innan du smakar av med salt och peppar. Sist ska persiljan i.

Jag hade kokt potatis kvar från dagen före. Skalade och stekte den till. En klassiker, enkel och alltid lika uppskattad.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *