TEST: Actionkameror

TEST: Actionkameror
Dom här fyra vädertåliga små videokamerorna är bra. Men för att du ska bli helt nöjd med ditt köp gäller det att välja rätt. Fundera på vad du behöver, var du ska använda kameran och vilka funktioner som är viktiga. Läs och köp sedan.

 

Allt ska dokumenteras nu mer. Mobiltelefonen finns med överallt och med den tas foton och filmer. Nästa steg som många redan anammat är att montera en kamera i pannan, på bössan eller på hunden. Kamerorna för bruk i händelserika miljöer med fuktiga förhållanden brukar kallas sport- eller actionkameror. Små videokameror som även fotar, och tål vatten och stötar betydligt bättre än standardmodeller.

De extrema vidvinkel linserna i de här modellerna gör att man får med mycket och att bilden inte känns allt för skakig även om kameran sitter på en rörlig människa. Dessutom blir skärpedjupet stort. Nackdelen med vidvinkeln är att även en stor älg känns liten redan på 50 meter och att en fågel knappt syns på samma avstånd. Bilden blir också uttänjd så träden blir pilbågsformade. Anslutningar, tekniska detaljer och finesser för finliraren har vi lämnat dithän i det här testet då det inte utgör någon betydande skillnad i jägarens och fiskarens miljö. Likaså finns det en uppsjö av fästanordningar till de här kamerorna och vilken man än väljer kommer man att hitta något som passar. Dock saknar både kameran från Garmin och GoPro vanlig stativgänga som standard vilket är konstigt. Där blir det plus för Contour och Drift som har det. För vapen och hundfäste, se tabellen.

Alla dom här fyra kamerorna är små men GoPro utmärker sig för att vara extremt liten. Fast när det väderskyddande höljet kommer på, så blir även den kameran likvärdig med de andra och i stället upplevs Contour kameran stor då den placerats i sitt vattentäta hus. GoPro är lättast, Contour tyngst om man räknar med huset, men om ett hekto hit eller dit spelar någon roll avgör nog användningsområdet. På en bössa eller i pannan är skillnaden kännbar, men i handen eller på en stor jämthund försumbar.  Att välja kamera är inte helt lätt, ingen av dom här är bäst på allt, det är till om med så att alla är bäst på något, vilket inte gör det lättare. Vilken du ska välja beror på hur du tänkt använda kameran och vad du lägger störst vikt vid. Det är lätt gjort att bara titta på bildkvalitén men det finns andra parametrar som är lika viktiga för att din film ska bli bra, eller i huvudtaget bli filmad. Det är dels ljudet och inte minst handhavandet och drifttiden.

 

Beakta att:

  • Alla kamerorna filmar i HD, 1080p.
  • Alla kamerorna kan fjärrmanövreras via applikation i mobiltelefon.
  • Alla kamerorna var ställada så lika som möjligt under drifttidstestet, 1080p och 30 bilder i sekunden.
  • Ljudkänsligheten var ställd på max under testet.
  • Alla kamerorna kan ta stillbilder. Men till det rekommenderar vi andra, stillbildskameror, för bättre kvalité för samma pengar.
  • Vår testade drifttid är under de förutsättningar som rådde just då. Men alla kamerorna behandlades lika.
  • Alla kamerorna har ställbar zoom, bildvinkel. Under testet använde vi vidvinkelläget på samtliga, Super Veiw på GoPro

 

Test actionkameror GoPro, Contour, Drift, Garmin

Enkel och väldigt tålig i huset

Kamera: Contour +2.

Leverantör: XIT Nordic.

Pris: 3 299 kr ink. hus och fästen.

Vikt: 282 gram ink. hus.

Finns vapenfäste som original tillbehör: Ja.

Finns hundväst anpassad för kameran: Ja.

Väderskydd: Utan hus tål kameran lättare regnväder. Med hus är den vattentät ner till 60meter.

Display: Nej.

Drifttid: 87 minuter med GPS aktiverad.

 

Handhavande:

Inställningarna sköter man via datorn med kameran ansluten. Tydliga och bra menyer gör den manövern enkel. I skogen behövs bara ett moment, att föra ett reglage framåt, för att kameran ska startas och direkt börja filma. Inget piller och krångel, bara enkelt. Kameran kan användas åt alla håll, liggande eller stående. Linsen vrids manuellt, en bra konstruktion.

Ljudkvalité:

Utan det vattentäta huset är ljudet användbart men inte mer. Kvalitén är likvärdig med Drift. Med det vattentäta huset är ljudet i princip oanvändbart.

Bildkvalité:

Contour levererar en varm bild som har bra täckning i skuggorna. I motljus blir det dock lite för mycket reflexer och i gryningsljus är färgsticken påtagliga.

Vem ska köpa den här:

Den här kameran passar dig som vill ha det enklast möjliga utan krångel och vill använda kameran i alla vinklar. För dig som vill ha en robust kamera som i sitt skal tål riktigt tuffa tag.

 

Test actionkameror GoPro, Contour, Drift, Garmin

Bra ljud och bild

Kamera: Garmin VIRB.

Leverantör: Garmin.

Pris: 2 895 kr ink. fäste.

Vikt: 175 gram.

Finns vapenfäste som original tillbehör: Ja.

Finns hundväst anpassad för kameran: Nej.

Väderskydd: Vattentät ner till 1 m.  Dykhus finns som tillbehör.

Display: Ja, för både meny och bild.

Drifttid: 142 min.

 

Handhavande:

Svenska menyer i kameran som ställs i önskat läge med hjälp av displayen. För att starta filmning förs ett reglage framåt och kameran är igång. Väldigt praktiskt och enkelt. Kameran kan användas med displayen upp eller ner, ej åt sidan. Bildvinkeln ställs i menyn.

Ljudkvalité:

Den är kameran har ett användbart ljud och av de testade modellerna det bästa ljudet bortsett från GoPro utan skyddshölje. Mikrofonen är aningen överkänsligt men ger ändå inte så mycket skrapljud.

Bildkvalité:

Bilden är aningen softad men på ett bra sätt som ger en fungerande bild i alla lägen. Speciellt i gryningsljuset är Garmin bra men över lag presterar kameran vad man förväntar sig. I motljus blir det mycket reflexer och skuggorna är aningen mörka men inte störande.

Vem ska köpa den här:

Sätter du bild och framför allt ljudkvalité framför vikt och vattentäthet på djupet så är det här rätt val. För dig som vill starta enkelt och filma länge.

 

Test actionkameror GoPro, Contour, Drift, Garmin

Lysande fjärrkontroll

Kamera: Drift Ghost.

Leverantör: XIT Nordic.

Pris: 3 199kr ink fjärrkontroll och fästen.

Vikt: 181 gram.

Finns vapenfäste som original tillbehör: Ja.

Finns hundväst anpassad för kameran: Ja.

Väderskydd: Vattentät ner till 2 m.

Display: Ja, för både meny och bild.

Drifttid: 150 min.

 

Handhavande:

Inställningarna görs i svenska menyer på displayen. För att filma startas kameran först i standbye läge, sedan startas filmningen med en knapptryckning. Det fungerar men absolut bäst är att använda den förnämliga fjärrkontrollen som ingår och som kan fästas på armen. Den har två stora gummiknappar, en för start och en för stopp, dessutom indikerar lampor på fjärrkontrollen kamerans status. En mycket bra lösning med 30 meters räckvidd. Kamerans lins kan vridas så att den kan användas i alla vinklar.

Ljudkvalité:

Lite dovt ljud som är likvärdigt med Contour kameran. Användbart men inte mer.

Bildkvalité:

Bilden från Drift fungerar i alla lägen men den glänser inte. I gryningsljuset har bilden färgstick och är mörk i skuggorna. I motljus och i ficklampans sken är den bra.

Vem ska köpa den här:

Den här är helt rätt för dig som vill manövrerar via en enkel fjärrkontroll. För dig som vill har bästa drifttiden och filma i alla vinklar.

 

Test actionkameror GoPro, Contour, Drift, Garmin

Skarp bild i liten kamera

Kamera: GoPro Hero 3+ Black Edition.

Leverantör: Iceman.

Pris: 4 290 kr ink. hus, fästen och fjärrkontroll.

Vikt: 155 gram ink. hus.

Finns vapenfäste som original tillbehör: På gång under 2014.

Finns hundväst anpassad för kameran: Nej.

Väderskydd: Utan skal är kameran känslig för fukt. Med skal tål den tuffa tag och är vattentät ner till 40 meter.

Display: Ja, men bara för menyer. För bild finns som tillbehör.

Drifttid: 88 min.

 

Handhavande:

Menyerna är lite trixiga men det fungerar. Kameran sätts i standbye läge med en knapp och startas för filmning med en annan. Inte lika enkelt som på Contour och Garmin men det funkar. Fjärrkontroll medföljer och den fungerar bra om än inte lika enkel som på drift då kontrollen är mindre. Men alla kamerans funktioner kan styras via fjärrkontrollen, den kan även sättas i dvala och det är ett plus för GoPro.

Ljudkvalité:

GoPro har en känslig mikrofon som tar upp mycket ljud. Det fungerar bra utan det skyddande huset men när kameran används på riktigt i sitt skyddshus skapas massor av burkigt biljud från kvistar och annat som rör vid kameran. Irriterande ja, men alternativet är knappt något ljud alls så som Contour i sitt skyddshus. Nu är ljudvolymen i GoPro skalet aningen lägre än Contour utan hus.

Bildkvalité:

GoPro ger en riktigt skarp bild i sina bästa stunder och i bra ljus är det snäppet bättre än de andra. Men bilden har aningen mörka skuggor och i gryningsljus är den inte bäst, liksom i ficklampans sken. I vidvinkelläget blir bilden uttänjd så som på alla kamerorna och det nya Super View läget som enligt GoPro är ”världens mest fängslande vidvinkelperspektiv” blir effekten än större och till exempel raka trädstammar blir som pilbågar.

Vem ska köpa den här:

Är skarp bild den viktigaste egenskapen så är det här rätt. För dig som vill ha möjlighet till rejäl vidvinkel och låg vikt.

 

Tips:

Snåla inte på minneskort, köp 32 GB.

Använd stativ eller annat stöd så ofta som möjligt.

Tänk på att allt ljud kommer med, även bilar och tal du inte tänker på.

Rörliga bilder från de fyra kamerorna hittar du på:

http://jof.se/anvands-inte/test-actionkameror/

 

Läs mer om:

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar