Mauser M12

Mauser M12

En enkel, smart och prisvärd studsare med imponerande precision. Så kan vår testskjutning av nya Mauser M12 sammanfattas. Med all sannolikhet har nu vapen som Tikka T3 och Sauer 101 fått en riktigt tuff konkurrent!

 

Ett lätt, knappt märkbart regn, faller över skjutbanan. Vapensmeden Mattias Tyrefors sitter på huk och granskar de tavlor han just bombaderat med skott. Han vänder sig om och säger med en glad, belåten blick:

– Nu ska jag bli tävlingsskytt och börja tävla! Har du sett vilka träffbilder? Det här är ganska imponerande för en studsare som kostar under 15 000 spänn!

Betyget gäller nya studsaren Mauser M12 som började säljas på svenska marknaden så sent som i somras. Samtidigt grimaserar Mattias lite och masserar höger axel med ena handen.

– Visst, det här är en 9,3×62, alltså en rätt grov kaliber, säger han. Men bakkappan är för hård och vass i kanterna. Så är det för ofta med tyska vapen. Det verkar vara någon slags tradition i Tyskland att det ska göra ont i axeln när man skjuter!

När vi ändå är inne på det här med traditioner kan vi inte låta bli att utrycka vår beundran för det starka varumärke som de tyska bröderna Wilhelm och Paul Mauser en gång skapade. De startade sitt företag1872 och utvecklade en nydanande mekanism för repetervapen som snabbt blev en succé över hela världen.

Detta system är än i dag den vanligaste mekanismtypen i jaktstudsare och känd för sin höga tillförlitlighet i alla väder. Mest berömda modellen här hemma i Sverige är Mauser M96. Detta vapen tillverkades i stort sett oförändrat i en enda stor serie mellan 1896 och1944 för svenska armén. Kalibern var 6,5×55.

Efterträdaren kom 1898 och fick därmed modellnamnet M98. Modellen görs fortfarande (!) och ska vara den studsarmodell som tillverkats i flest exemplar. Över 100 miljoner exemplar har skickats ut från olika fabriker fram till dags datum.

Är då nya modellen M12 lika bra eller rent av bättre än gamla 98:an?

– Det enda som egentligen är kvar av gamla 98:an är kvalitetskänslan, säger Mattias Tyrefors. I övrigt är M12 ett rakt igenom nykonstruerat vapen. Självklart är det på många sätt bättre än M98 även om man förstås kan gilla 98:an av nostalgiska skäl.

Ett visst släktskap med M98 kan ändå spåras i M12s trelägessäkring, kallad SRS (Smooth-Roll-Safety). Säkringen sitter i bakkanten på styrhylsan och följer med ut när slutstycket lossas. Ungefär som på en Winchester 70.

Precis som den gamla flaggsäkringen på M98 har SRS-säkringen på Mauser M12 tre lägen: säkrad och stängd, säkrad med möjlighet att plundra vapnet samt osäkrad och klar för avfyrning. Men på M12 förs reglaget från mittläge och till höger. Medan flaggsäkringen går från vänster och upp över slutstycket och ned till höger.

Slutstycket på M12 är väl tilltaget och av så kallad Fat bolt-typ. Detta innebär att själva slutstycket har samma ytterdiameter som låsklackarna. Något som bidrar till att göra slutstycksgången mjuk och ren. Vapnet har även dubbla utkastare, en finess man annars mest ser på snipervapen som används av polis och militär.

Mauser M12 är försedd med en vanlig utdragare samt sex låsklackar som håller fast patronen i slutstycket inför skottet. Släpet på avtryckaren kan inte justeras. Däremot kan tryckets hårdhet ställas in; detta stod på 0, 8 kg på vårt testvapen.

– Här vill jag varna ovana från att själva justera trycket, säger Mattias Tyrefors. Det kan tyckas vara enkelt eftersom man bara skruvar på en skruv.

– Men ställer du trycket för lätt ökar risken för vådaskott, till exempel kan ett skott smälla av om du repeterar hårt på skjutbanan. Justeringar av trycket bör göras av en vapensmed, det kostar förresten inga stora pengar.

Designen på Mauser M12 är av klassisk typ. Vi gillar den raka kolven som gör att rekylen går rakt bakåt och inte sticker iväg uppåt. Rekylupptagningen från systemet sker via en stålinsats som är ilagd i kolven. En bra tanke, tycker vi, eftersom stålinsatsen innebär att det blir väldigt tight mellan kolv och system. Därmed uppträder rekylen likartat hela tiden.

– Jag gillar bössan, den har så smarta och enkla lösningar och designen på stock och kolv tilltalar mig, sammanfattar Mattias Tyrefors. Att jag upplevde rekylen så hård på just det här vapnet kan också bero på att jag själv blivit mer och mer rekylkänslig med åren.

Någonting du saknar?

– Ibland undrar man varför inte nya studsare förses med ett gyro som stabiliserar skakningar, svarar Mattias. Sådana finns ju redan på kameraobjektiv så det vore väl inte omöjligt. En stabilisator borde kunna förbättra precisionen i vårt skytte.

FAKTA
MAUSER
Modell: M12.
Tillverkningsland: Tyskland.
Vikt: 3,1 kg standard, 3,2 kg Magnum.
Piplängd: 560 mm standard, 620 mm Magnum.
Kaliber: 22-250 Rem, 243 Win, 6,5×55, 270, 7×64, 308 Win, 30-06, 8x57JS, 9,3×62. Magnum: 7 mm Rem Mag, 300 Win Mag samt 338 Win Mag.
Utbytbara pipor: Nej.
Kolvmaterial: Syntet eller valnöt.
Kolvtyp: Rak med pistolgrepp.
Magasin: Urtagbart kryssmagasin, 5+1 standard, 4+1 magnum.
Säkring: Trelägessäkring som säkrar slagstiftet.
Trycke: Justerbart direkttryck (0,6-1,4 kg).
Släp på trycket: 0 mm.
Fäste för kikarsiktet: På vårt testvapen Warnes snabbfästen (samma baser som på 98:an).
Cirkapris: 14 495 kr syntetkolv, 16 495 kr träkolv.

 

ATT SKJUTA MED

Precisionen imponerar och dessutom skjuter bössan nästan lika jämnt och bra med alla de fyra ammunitionssorter vi provade. Att repetera fram nya skott går som en dans tack vare dubbla utkastare. Öppningsvinkeln för slutstycket är liten (60 grader), något som påskyndar repeteringen. Trycket är rent och utan antydan till släp. Bössan är skön att hålla i.

Men bakkappan är hård när rekylen kommer. Något som kan vara en konsekvens av vapnets låga vikt. Vi ger ändå högsta poäng i denna gren!

POÄNG: 5

 

SMIDIGHET

Om vi ska börja med det positiva så gillar vi att man kan ladda magasinet även när detta sitter i bössan. Där kan du vinna ett par viktiga sekunder i pressade lägen. Vapnet är även lätt att bära på. Däremot tycker vi inte om att säkringen låter så mycket. En riktig rävskrämma faktiskt. Vill du vara säker på att kunna osäkra helt tyst måste du flytta handen från kolvhalsen och föra fram säkringen långsamt med tummen och pekfingret. Känns onödigt!

POÄNG: 3

 

SÄKERHET

Säkringen är en modern variant av den berömda flaggsäkringen på gamla Mauser M98. Två saker är viktiga i M12:ans säkring: först att denna säkrar slagstiftet. Något som innebär att bössan inte kan smälla när den är säkrad, inte ens om du kastar vapnet i backen. Det andra är att trelägessystemet gör att du kan plundra bössan i säkrat läge. Viktiga saker för jägare som vill känna sig helt säkra med sitt vapen. Knappen för urtagning av slutstycket sitter nedsänkt på vänster sida. Logisk och praktisk placering, anser vi.

POÄNG: 5

 

KVALITET

Nya Mauser M12 har enkelhet som honnörsord. När den plockats isär kan vi direkt konstatera att alla detaljer är snyggt och gediget gjorda. Olika smarta lösningar i konstruktionen underlättar service och drar ned produktionstiden. Ett exempel är att slutstyckshandtaget är fastskruvat i slutstyckskroppen. I dyrare vapen är ofta dessa två delar smidda i ett stycke. Loppet i pipan är jämnt och saknar förträngningar som kan påverka precisionen negativt. M12 verkar hålla samma höga kvalitet som dyrare storebrorsan M03. Skillnaden är bara att konstruktionen är enklare.

POÄNG: 5

 

TILLBEHÖR

Nya vapenmodeller brukar sällan erbjuda en uppsjö av tillbehör. Samtidigt brukar sådana brister avhjälpas med tiden. Vi noterar dock att framstocken är förberedd för montage av benstöd genom en särskild adapter. Bra är också att man kan sätta på en tjockare, rekyldämpande bakkappa om rekylen känns för vass. Magasinet är av plast – om den håller i längden för tuff användning kan bara framtiden utvisa. Även slutstycksknoppen är av plast.

POÄNG: 3

 

SUPPORT OCH SERVICE

M12:ans enkla och rena konstruktion betyder att vapnet förmodligen är lätt att serva och reparera. Antagligen gör detta också att Normark i Malung kan avhjälpa de flesta garantiproblem själva utan att behöva skicka grejerna till Tyskland för reparation. Och Normark brukar vara duktiga och snabba när de får göra jobben själva.

POÄNG: 4

 

SÅ SLUTADE TESTET

Mauser M12 får totalt 25 poäng av 30 möjliga.

 

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

 

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt en Mauser M12 med syntetkolv. Kalibern var 9,3×62 och tavlorna stod på 80 meters avstånd från skjutbänken.

Provskjutningen med testvapnet gjordes med treskottserier. Följande jaktammunition användes: Norma Oryx, Norma Alaska samt Sako Hammerhead (alla med kulvikt 18, 5 g). Dessutom sköt vi en treskottsserie med övningsammunitionen Jaktmatch (15 g).

Kikarsiktet på Mausern var en Zeiss Duralyt 2-8×42. Montaget var Warnes snabbfästen.

Testvapnet lånades av Normark Scandinavia i Malung. För mer information se www.normark.se.

 

Läs mer om:

Läs också

Klassiska Mauser  i modern kostym

Klassiska Mauser i modern kostym

Vapnet har beskrivits som Mausers nya flaggskepp. Som en spännande modernisering av en klassisk studsare. Följ med på en...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar