SM-vinnare testar ny Beretta

SM-vinnare testar ny Beretta

Allt fler hagelvapen som anpassats för kvinnor släpps på marknaden. Beretta hänger på trenden med nya hagelbocken 690 Vittoria. Vi har låtit två drivna hagelskyttar från båda könen prova skapelsen.

Att intresset bland kvinnor för jakt och skytte ökar kan knappast ha undgått någon som följer jakten i Sverige. Nu ser vi också hur fler och fler av de stora vapentillverkarna presenterar vapenmodeller som

Beretta 690 Vittoria

Peter Hahn träffar lerduvan.

byggts för att passa kvinnors kroppsbyggnad.

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn förklarar vad som är nytt med Beretta 690 Field I Vittoria :

– Börjar vi med modell-namnet 690 så är det en utvecklad efterföljare till Berettas mångåriga storsäljare 686. Jag har inte sett någon statistik men 686 i olika varianter måste vara den mest sålda hagelbocken i Sverige de senaste decennierna.

Peter Hahn plockar upp vår testbössa ur kofferten och sätter långsamt ihop den. Han noterar att det enda som skiljer damvarianten Vittoria från 690 i sitt basutförande är tre saker: ett mindre pistolgrepp, en avkortad kolv och en förhöjd kolvkam.

– Kul att de satsar på kvinnliga jägare. Samtidigt tror jag vi ska vara observanta på begrepp som dambössa. Tjejer kan ju vara 155 centimeter långa lika väl som 178 centimeter. Och kroppsbyggnaden i övrigt kan också skilja mycket.

– Med det vill jag säga att det viktiga är att den nya hagelbössa du ska köpa verkligen passar dig. Om det sedan är en dam- eller herrmodell är mindre viktigt.

Bössan kommer i Sverige säljas både i kaliber 12 och 20 och i såväl höger- som vänsterutförande. Piplängder du kan välja mellan är 66, 71, 76 och 81 cm. Dropalternativen, alltså kolvkammens lutning i längdled, är tre till antalet: 35, 45 och 55 mm.

En blåaktig rök sprider sig kring vapnet när Peter Hahn bryter det efter att ha krossat en sidogående lerduva till dammstoff. Han stoppar i två nya patroner och säger:

Beretta 690 Vittoria

Vi testar Beretta 690 Vittoria.

– En hagelbössa måste ha en viss tyngd för att kunna absorbera rekylen och inte bli för viftig i anläggningen. Den här bocken i kaliber 12 väger lite över 3 kg och känns bra på det sättet. Pipan är 71 cm lång och det är också bra. Om pipan är kortare än så är det lätt att skytten får svårt att skjuta med jämn och balanserad sving.

Vi träffar på en annan duktig skytt på skjutbanan,  ingen mindre än Nathalie Larsson. Hon vann SM i skeetskytte så sent som i somras och minnesgoda läsare kommer säkert också ihåg att hon för några år sedan vann EM-guld vid två olika tillfällen i samma gren. Samt att hon knep en fjärdeplats i skeet i OS i Peking 2008.

Vi låter Nathalie skjuta några lerduvor med nya Beretta 690 Field Vittoria. Hennes kommentar:

– Bössan känns behaglig att hålla i och skjuta med. Vad som är bra med att det kommer dambössor är att kvinnliga skyttar i och med det får fler valmöjligheter. Men man ska inte köpa en sådan här hagelbössa och tro att den automatiskt passar bara för att man är tjej.

Nathalie Larsson fortsätter:

– Mitt råd är att prova flera bössor i butiken och på skjutbanan innan du bestämmer dig för köp. Ett annat tips är att hellre välja ett begagnat vapen av ett bra märke än ett fabriksnytt av ett billigare märke. De bra märkena är mer hållbara i längden.

Till slut ska understrykas att varken Nathalie Larsson eller Peter Hahn är sponsrade av Beretta. Privat och på bana skjuter de alltså med vapen från andra vapentillverkare.

UTSEENDE
Beretta 690 Vittoria är en typisk Beretta-bössa. Vi känner igen dragen hos företagets hagelbockar; smäckra linjer, låg låda och silverfärgad baskyl. Enda nyheterna hos Vittoria jämfört med vanliga 690 är en avkortad kolv, mindre pistolgrepp och förhöjd kolvkam. Vi skulle uppskatta en större utvecklingsvilja – ligger man kvar med samma design årtionde efter årtionde blir det ju lätt lite trist i längden. Extra plus i kanten ger vi för den fina valnöten i kolv och framstock – klart bättre än man brukar se på standardbössor.
POÄNG: 4

TRÄFFBILD
Bössan skjuter utmärkt. Vittoria är lätthanterlig och följer lugnt med i rörelsen mot utkastade lerduvor. Grundkänslan är att vapnet är lättskjutet, något som förstås ökar möjligheterna att få till bra träffar på snabbflygande mål. När vi kontrollerar träffbilden på en papperstavla på 25 meters avstånd ser vi en jämn spridning av stålhaglen ut från centrum. I den fiktiva lerduvan i mitten räknar vi till 23 träffar med 24 g US7.
POÄNG: 5

EGENSKAPER
Vapnet känns något tungt men detta ger samtidigt stabilitet i svingen. När det gäller just stabiliteten i svingen är det också viktigt att välja rätt längd på piporna. Korta pipor gör att bössan lätt kan upplevas som viftig. Vår testbössa har 71 cm pipor och det är enligt Peter Hahn ett minimum för en dambössa. Hellre något längre pipor än kortare, menar han. Vi noterar att den mediumtjocka bakkappan gör sitt jobb – rekylen besvärar inte alls. Bössan är även fri från jobbiga pipuppslag.
POÄNG: 4

KVALITET
Eftersom Beretta 690 bygger på den driftsäkra och välbeprövade 686-serien känner vi ingen större oro för den långsiktiga kvaliteten. Glapp i systemet har hittills varit ovanligt hos dessa vapen liksom reklamationer. Att företrädaren Beretta 686 betingar ett högt pris på begagnatmarknaden lovar också gott. Tilläggas ska att passningen mellan trä och metall är fin på Vittoria. Även det förstärker förstås kvalitetskänslan.
POÄNG: 5

ÖVRIGT
Fem choker i olika storlekar medföljer när du köper denna bössa. Visserligen använder nog de flesta av oss samma choker hela tiden när vi skjuter. Men byter du emellanåt mellan bly- och stålammunition är det bra med valmöjligheter. Brickor för anpassning av kolvens vinkel medföljer inte, något som finns exempelvis på nya Benelli 828u. Extra tillbehör av olika slag brukar annars vara Berettas starka sida. Vittoria finns även i sporting-utförande.
POÄNG: 4

SÅ SLUTADE TESTET
Beretta Field I Vittoria får totalt 22 poäng av 25 möjliga.

PLUS: Smidig, lättskjulen, fin valnöt

MINUS: Högt prissatt, traditionell bössa helt utan nyheter.

FAKTA OM BERETTA 690
Modell: Vittoria.
Tillverkningsland: Italien.
Vikt, oladdad: 3,350 kg.
Piplängd: 71 cm alternativt 66/76/81 cm.
Kaliber: 12/76 mm alternativt kaliber 20.
Avtryck: Enkeltryck.
Säkring: Manuell tvålägessäkring som säkrar avtryck.
Pipväljare: Integrerad i säkringsknappen.
Automatsäkring: Ja.
Autoejektor: Ja.
Kolvmaterial: Oljebonad valnöt grade 2,5.
Kolvtyp: Monte Carlotyp med pistolgrepp.
Choker: Utbytbara i alla storlekar.
Spång: Ventilerad spång.
Cirkapris: 30 490 kr.

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar