Mannlicher en träffsäker skönhet

Mannlicher en träffsäker skönhet

Skjuter vi bättre med vapen som ser bra ut? Nja, det kanske är tveksamt. Men nya småviltstudsaren Mannlicher Zephyr förmedlar i alla fall en särskild känsla. Och den skjuter rasande bra. 

En sak som är ganska roligt med jaktvapen är hur en del tillverkare lyckas bygga in en speciell känsla i sina vapen. Vissa märken, inget nämnt och inget glömt, saknar i princip allt som kan kallas utstrålning. Medan exempelvis Mannlicher från Österrike representerar motsatsen; här väcks drömmar om gamla tiders storviltjakter, romantik, exklusivitet och så vidare hos den som känner och tittar på vapnet.

Det är inte det att Mannlicher alltid bygger vackra vapen. För österrikarna har ibland lyckats berika världen med sällsynt fula modeller. Men de kan det här med att få till en påtaglig utstrålning. Här och nu ska vi ägna oss åt den första småviltstudsaren som kommit från företaget på väldigt många år, nämligen nya Mannlicher Zephyr II. Vad är det egentligen för typ av vapen?

JOFs vapenexpert Peter Hahn kastar en granskande blick på den svalt pepparkaksfärgade och svarta skapelsen framför oss. Och svarar:

– Jag skulle säga att deras mål har varit att konstruera en småviltstudsare som är en riktig, fullvuxen studsare. Du ser att det är äkta valnöt överallt, stål för det mesta och en slutfinish av den högre skolan. Även vikten 3,25 kilo med påsatt kikarsikte gör att vapnet känns som en riktig studsare.

Nya Mannlicher Zephyr II kommer i tre kalibrar: 22 Long Rifle, 17 HMR och 22 WMR. Kortfattat kan man säga att 22 LR ofta väljs av personer som övningsskjuter mycket. Ammunitionen är ju trevligt billig i inköp. Kalibern skjuter flackt upp till ungefär 50 meter men droppar sedan ganska snabbt.

I Sverige är det vanligt att träningsskjuta med 22 LR på minibana (20 meter). 22 LR köps dessutom av ripjägare men där är kanske 17 HMR ett ännu bättre val på grund av att den är flack upp till 120 meter. Båda dessa kalibrar är klass 4-vapen. Kaliber 22 WMR, slutligen, klarar kraven för klass 3 och får därmed också användas vid jakt på lite större vilt som gäss, hare, tjäder och räv. Räkna med att den kalibern skjuter flackt upp till 100 meter ungefär.

Men nu ger vi oss i kast med dagens provskjutning som alltså utförs med nya Mannlicher Zephyr II. Kalibern importören skickade är 22 LR. Peter Hahn anser att man alltid bör provskjuta 5–6 olika patroner i just den kalibern. Kantantänd ammunition brukar generellt sett variera betydligt mer i precisionen än centralantända patroner. Så det kan ta en stund att hitta det mest välskjutande alternativet.

Vi provar Zephyren med storsäljande standardpatroner, jakt-patroner och dyr tävlings-ammunition på högsta nivå. En av världens mest sålda kantantända patroner, CCI Standard, skjuter tre skott med 12 mm spridning på 80 meter. Mycket bra! En annan standardpatron, SK Standard, får en träffbild på åtta mm medan jaktammunitionen CCI Velociter (hålspets) sprider sig 21 mm. Eley Tenex, en tävlingspatron på högsta nivå, kryper ihop till bara 14 mm spridning. Rätt suveränt, eller hur?

Peter Hahn igen:

– Slutsatsen är att bössan skjuter brutalt bra. Att Mannlicher kan göra välskjutande studsare visste vi redan tidigare. Men det här är något extra. Det märks att de lagt ned mycket tid på att utveckla vapnet.

UTSEENDE

Mannlicher värnar om sitt historiska arv. Vi behöver inte kasta mer än en snabb blick för att känna igen attributen: det för Mannlicher så typiska smörknivsformade slutstyckshandtaget, det snabelformade avslutet på framstocken, fiskfjällsskärningen på stockens greppytor, den kallhamrade pipan med sina sparade hamringsspår. Gillar du den centraleuropeiska vapenbyggarkonstens eleganta formspråk kommer du bli förtjust i Mannlichers nya småviltstudsare. Vi ger högsta poäng för utseendet!

POÄNG: 5

TRÄFFBILD

Vår testbössas precision är brutalt bra. Vi provar sju olika patroner och bara en av dessa faller helt utanför ramen för det godkända. Fem av treskottsserierna skjuter så tätt som 12, 14, 21,15 respektive 8 mm på 80 meters skjutavstånd. Inte dåligt för en småviltstudsare på det avståndet! Vad som också imponerar, vid sidan om hur tätt skotten sitter, är jämnheten. Alltså att geväret skjuter så fint med nästan alla patroner vi laddar vapnet med. Zephyrs trycke (tryckpunkt) är rent, exakt och bättre än det brukar vara på småviltstudsare.

POÄNG: 5

EGENSKAPER

Mannlichers typiska, platta slutstyckshandtag ger bra grepp för handen. Pistolgreppet är väl tilltaget och fyller ut på rätta ställena för våra händer. Observera att vapnet har tryckpunkt och inte direkttryck som de flesta av oss är vana vid på studsare. Kolven är rak – tack för det! Nordiska jägare brukar ju välja bort kolvar med ”svinrygg” som är så populära bland centraleuropeiska jägare. Men ett alternativ i syntet eller laminat hade förstås varit bättre än valnöt för de av oss som ofta rör sig i risig och tät terräng.

POÄNG: 4

KVALITET

Vår testbössa känns solid och fullvuxen. Vi får en känsla av att Mannlicher bestämt sig för att bygga en riktig studsare och inte bara en enkel, finkalibrig bössa för träningsskytte. Man har inte sparat på material, inpassning och slutfinish för att få ned tillverkningskostnaden. Tittar vi exempelvis på magasinet ser vi att patronförare och fjäder är tillverkade av stål medan väggarna är i syntetmaterial. Allt talar för att Zephyr II är ett kvalitetsvapen.

POÄNG: 5

ÖVRIGT

Mannlicher är inget märke vi förknippar med ett rikt utbud av extra tillbehör. Du kan exempelvis inte köpa till större magasin och bakkappan kan inte förlängas med extra skivor. Öppna riktmedel saknas likaså. Vapnet är bra som det är, tycks denna österrikiska tillverkare anse. Och visst – varför hålla på och peta i något som funkar? Ta greppytornas fiskfjällsskärning som vi tycker ger ett fullgott och säkert grepp för händerna. Detaljen hänger inte bara med för att den tillhör Mannlichers historiska arv.

POÄNG: 4

OMDÖME

PLUS: Hög precision. Bra trycke. Välbyggd.

MINUS: Högt pris för en småviltstudsare. Inga direkta nyheter.

SUPPORT 

Service och garanti­frågor hanteras av importören Gyttorps verkstad i Ingelstad i Småland.

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt en Mannlicher Zephyr II i kaliber .22 LR. Testet genomfördes i inskjutningstunnel samt mot rörligt viltmål i skjutbiograf hos Huntyard och Berras butik vid Arlanda. Skjutavståndet var 80 meter. Skjutningen i tunneln gjordes sittande vid skjutbord med stöd under såväl framstock som bakkappa. Ammunitionen vi använde var CCI Standard, Eley tenex, Eley Match EPS, Winchester Laser hålspets, CCI Velociter, CCI Blazer samt SK Standard. Kikarsiktet som satt på var Redfield 3-9×50. Montage med fästen och ringar från Sportsmatch. Testvapnet lånades av Gyttorp Jakt AB.

SÅ SLUTADE TESTET

Mannlicher Zephyr II får totalt 23 poäng av 25 möjliga. Ett riktigt toppbetyg!

 

FAKTA OM:
Männlicher Modell: Zephyr II.
Tillverkningsland: Österrike.
Importör: Gyttorp Jakt AB.
Vikt: 2,65 kg utan kikarsikte.
Piplängd: 50 cm.
Kaliber: 22 LR, 17 HMR och 22 WMR.
Utbytbara pipor: Nej.
Kikarsikte: Redfield 3-9×50.
Kolvmaterial: Oljebonad valnöt.
Kolvtyp: Rak med pistolgrepp.
Magasin: Löstagbart för 5 patroner.
Säkring: Tvålägessäkring på kolvhalsen.
Typ av avtryckare: Tryckpunkt.
Montage av kikarsiktet: Fästen och ringar från Sportsmatch.
Cirkapris: 11 800 kr (enbart vapnet).

Läs mer om:

Läs också

En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar