Nytt italienskt kombivapen

Nytt italienskt kombivapen

Allt fler jägare väljer att köpa ett vapen som har både hagel- och kulpipa. Vi har testat en färsk modell från italienska FAIR.

Vilka vapen vi jägare köper går i vågor. Äldre jägare minns säkert drillingens och kombibockens storhetstid i Sverige under årtiondena i slutet av 1900-talet. När rådjuren stod som spön i backen och vi oftast jagade detta vilt med drivande hundar.

På 2000-talet glesnade rådjursstammarna och vi fick växande bestånd av vildsvin och hjort. Hundanvändningen förändras också; de drivande hundarna ersattes av stöthundar. Jägarna valde att prioritera mer renodlade kulgevär av typ cylinderrepeterare och kulhalvautomater istället för kombinationsvapen.

Men i dag rapporterar flera svenska vapenimportörer att intresset för kombibockar – och även drillingar – är på uppgång igen.

Och det är egentligen inget att förvånas över. För flerpipiga bössor som kombibocken är mycket användbara i jaktsammanhang; vid exempelvis trädskällarjakt, toppjakt på tjäder, rävjakt eller vid eftersök.

För något år sedan släppte italienska FAIR – en stortillverkare av brytvapen – en ny kombibock som rätt och slätt fick tillnamnet Combi.  Peter Hahn, Jaktmarker och Fiskevattens vapenexpert, upptäcker en intressant sak när vi startar våra testskjutningar:

– Jag gillar att kulpipan avlossas med den bakre avtryckaren. Annars brukar det ofta vara tvärtom på kombibockar. Fördelen med FAIRs lösning är att handen då kommer i en mer bekväm och naturlig ställning när det blir dags för kulskytte med precisionskrav.

– Sen är det också bra ur en annan synvinkel. Är du en van hageljägare, och jagar med ett hagelvapen som har två avtryckare, är du inkörd på att den främre avtryckaren avlossar hagelskott. Då finns det utrymme för tråkiga misstag om din kombi sen skjuter av kulpipan med främre avtryckaren.

Kombibocken är alltså en vapentyp som har två pipor där den ena ligger ovanför den andra. I regel sitter hagelpipan överst och kulpipan under. De flesta kombibockar har två avtryckare, en för varje pipa. Oftast kan du skjuta båda skotten i en följd men det finns undantag där säkringen säkras mellan skotten.

Peter Hahn igen:

– Tittar vi på FAIRS nya kombibock så kan man avlossa båda skotten i en följd utan att behöva röra säkringsknappen emellan. Det är en stor fördel om du använder din kombi vid eftersök och behöver avlossa två snabba skott mot ett vilt som går upp ur sårlegan.

– Personligen anser jag att kombibocken är ett idealiskt eftersöksvapen. På skadade vildsvin kan du då skjuta både med kula och med slugs.

När vi detaljstuderar FAIRS kombibock lite närmare ser vi att den utrustats med fiberoptiskt, fast sikte. Kornet längst fram på övre pipan är rött medan siktskåran längre bak har två gröna punkter. Vi noterar även att det finns en praktisk skena ovanför låda och framstock för snabbmontage av kikarsikte eller rödpunktsikte.

Pistolgreppet är ganska smalt och kolven rak. Nätskärningen är generös och ger bra grepp både kring pistolgrepp och framstock. Toplevern är genombruten, något som ger både bättre grepp för tummen och ett mer exklusivt utseende för vapnet.

Vad finns då för nackdelar med ett sådant här vapen?    

– Framförallt ska du tänka på att det inte är någon långhållsrigg där du kan ligga och skjuta kulskott efter kulskott med hög precision. Kombibockar är inte byggda för att klara det. Kulpipan är tänkt att funka som ett enskottsvapen.

Varför klarar inte kulpipan många kulskott?

– En kombibock av FAIRS typ har sammanlödda pipor och då blir det alltid en viss värmestegring om du avlossar fler än ett kulskott tätt efter varandra. Kulpipan böjs helt enkelt som en banan av värmen och andraskottet kan ta en decimeter ovanför förstaskottet, säger Peter Hahn.

Vi provar med att skjuta några kulskott i inskjutningstunneln och mycket riktigt sitter andraskottet ungefär en decimeter ovanför förstaskottet. Efter avkylning av piporna under rinnande kallvatten mellan skotten krymper det avståndet ihop till bara fyra centimeter.

Peter Hahn säger att det naturligtvis också går att kyla piporna med snö eller is i skogen. Han tillägger:

– Sen finns ju alltid möjligheten att välja ett annat fabrikat där piporna är friliggande. Då försvinner det här problemet med värmestegring helt och hållet.

Just FAIR Combi är en kombibock i mellanprisklassen. Namnet FAIR är en förkortning för italienska Fabbrica Armi Isidoro Rizzini (efter grundarens namn Isidoro Rizzini). Företaget startade år 1971. Firman har växt rejält sedan dess och är i dag Italiens näst största tillverkare av ”over-and-undervapen” efter dominanten Beretta.

Båda dessa fabrikat håller för övrigt till i den del av norra Italien som sedan länge är ett berömt centrum för tillverkning av hagelbössor och andra skjutvapen.

Området ligger öster om Milano i Bresciaregionen där det idag finns omkring 200 vapentillverkande företag, däribland välkända varumärken som Perazzi, Franchi, Benelli, Beretta, Sabatti, Fabarm och FAIR.

Peter Hahn kommenterar:

– Mycket av framgångarna för FAIR har legat i att de tillverkat specialanpassade serier av vapen åt olika grossistfirmor och vapenbutiker världen över. Sedan har de vapnen sålts under firmornas egna varumärken. Lincoln är ett sådant exempel som sålts här i Sverige.

– Att FAIR nu också tillverkar en kombibössa med sitt eget firmanamn på är säkert ingen nackdel. Det ökar pressen på dem att göra ett bra jobb. Helt klart finns det en lång tradition och stor skicklighet i att göra bra brytvapen i den här delen av Italien.

PLUS: Piporna samskjuter bra. Kulpipan avlossas med bakre avtryckaren. Flexibelt vapen.

MINUS: Kulpipan värmesegrar. Gravyren ojämn.

FAKTA FAIR

  • Modell: Kombibock.
  • Tillverkningsland: Italien.
  • Importör: Normark Scandinavia AB.
  • Vikt: 3 kg utan kikarsikte.
  • Piplängd: 63 cm (pipset hagel/hagel 68,5 cm).
  • Kaliber: 20/6,5×55.
  • Utbytbara pipor: Ja, pipset hagel/hagel.
  • Kikarsikte: Zeiss Conquest V6 1, 1-6×24.
  • Kolvmaterial: Valnöt.
  • Kolvtyp: Rak med pistolgrepp.
  • Säkring: Tvålägessäkring på kolvhalsen.
  • Autoejektor: Ja.
  • Choker: Fast, halv trångborrning.
  • Typ av avtryckare: Direkttryck.
  • Godkänd för stålhagel: Ja.
  • Montage av kikarsiktet: Snabbfäste i frästa spår.
  • Cirkapris: 16 400 kr för bara vapnet.

UTSEENDE
Kombibocken FAIR Combi är ett snyggt stycke italienskt hantverk. Vapnets olika delar harmoniserar väl med varandra. Bössan importeras bara med hagelpipa i kaliber 20, något som gör skapelsen mera smäcker och proportionerlig än om hagelpipan varit i den grövre kalibern 12. Stilen på baskylen andas italienskt formspråk. Gravyren är dock något ojämn – rådjurshuvudet på lådans undersida påminner mer om ett hundhuvud än om en rådjursskalle. Men helhetsbilden av vapnet är ändå positiv.
POÄNG: 4

TRÄFFBILD
När vi testar samskjutningen mellan de båda piporna får vi ett utmärkt resultat. Avståndet till tavlan är 25 meter, alltså ungefär maximalt hagelhåll på rådjur. Första brennekekulan från hagelpipan tar precis rätt där vi siktar och efterföljande kulskott hamnar rakt i linje bara ett par centimeter under. Ett tredje skott med grovhagel i US2 sprider sig på ett fullgott sätt över samma tavlas centrala träffområde. Mot flygande mål är bössan lättskjuten; anläggning och sving känns naturlig och hagelsvärmarna hittar dit de ska.
POÄNG: 5

EGENSKAPER
Med sina tre kilo i vikt (utan kikarsikte) är denna korta kombi lätt och smidig att bära på. Men samtidigt inte överdrivet lätt så att rekylen blir obehaglig. Ett extra plus för att kulpipan avlossas med den bakre avtryckaren, detta ger ett bättre läge för handen när precisionsskytte eftersträvas. Risken för misstag minskas också för vana hagelskyttar som oftast är inkörda på att främre avtryckaren avlossar hagelskott. Hagelpipans trycke är bra medan trycket hos kulpipan har ett litet släp och alltså är sämre.
POÄNG: 4

KVALITET
FAIR har ett bra kvalitetsrykte. Tekniken bakom företagets kombibössa har funnit länge och är alltså väl utprovad. Systemet med underliggande låsregel, som låser fast piporna i lådan, utvecklades exempelvis redan för över 100 år sedan av kände vapentillverkaren John Moses Browning. Finishen har dock sina brister: när FAIR Combi är bruten öppnar sig två hål med sylvassa kanter undertill på lådan. Lätt att rispa ett finger blodigt! Säkringsknappen kunde haft kraftigare mönster för att motverka att tummen halkar.
POÄNG: 3

ÖVRIGT
En bra grej är förstås att man kan byta pipset och därmed snabbt förvandla detta kombivapen till en dubbelpipig hagelbock i kaliber 20 eller 12. Ett sådant extra pipset kostar 4 600 kronor. Flexibiliteten är överhuvudtaget en stark gren för FAIR Combi. Flera alternativ finns ju när du ska skjuta: hagel, kula samt slugs eller brenneke. När det gäller kulkalibern erbjuder fabriken alternativen .22 Hornet, 6,5×55 och 7x57R. Provskjut gärna ett par, tre exemplar av bössan före köp – alla vapen är ju individer!
POÄNG: 4

SÅ SLUTADE TESTET
FAIR Combi får totalt 20 poäng av 25 möjliga.

SUPPORT OCH SERVICE
Normark Scandinavia AB är svensk generalagent för FAIR. Kontakta alltid inköpsstället först om något krånglar. Enklare garantifel åtgärdas av Normarks egen vapenverkstad i Malung. Bara i undantagsfall ska köpare därmed behöva drabbas av de långa väntetider som blir följden om vapnet måste sändas till fabriken i Italien.

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt en FAIR Combi i kaliber 20/6,5×55. Hageltestet genomfördes med egen lerduvekastare. Skjutning i tunnel med kulpipan gjordes sittande vid skjutbord med stöd under såväl framstock som bakkappa i Huntyard & Berras anläggning i Arlandastad.

Kulammunitionen som användes var Norma Vulkan (10,1 g) och Norma Jaktmatch (7,8 g). Brennekekulan var en RWS Brenneke Rottweil och hagelammunitionen Rottweil Magnum US 2 (33,5 g) samt Gyttorp Steel Max US7 (24 g).

Vi sköt med öppna riktmedel samt med kikarsiktet Zeiss Conquest V6 1,1-6×24. Montering av siktet med snabbfäste i urfrästa spår. Testvapnet lånades av Normark Scandinavia AB.

Läs mer om:

Läs också

En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Perazzi  – en italiensk dröm

Perazzi – en italiensk dröm

Säg Perazzi och många hagelskyttar får något drömskt i blicken. Ungefär som när bilentusiaster hör ordet Ferrari. Vi har...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar