Bästa temperatur för fisken

Varsågoda, här serveras en pekpinne.  Och en uppmaning. Temperatur, mina damer och herrar, där har ni skillnaden mellan succé och misslyckande. För lite eller för mycket, för kort eller för länge och allt annat förlorar betydelse.

 

Den ultimata kärntemperaturen för fisk varierar beroende på sort, men det finns en medelväg. En mellantemperatur som fungerar på många arter. Vid 52° har fisken fortfarande ett saftigt kött, men uppfattas inte som rå.

Det är proteinerna i fisken som reagerar på värme och upp till en viss temperatur binder de alltmer vatten för att sedan istället börja förlora vätska.  Fiskköttet blir allt torrare, och den processen märks tydligt vid 60°. En digital termometer i tjockaste delen är ett säkert sätt att hålla koll för det går fort de där sista graderna upp i fiskköttet.

Att mäta exakt temperatur i ugnen passar bäst för hel fisk och tjockare filébitar. Alternativet för de tunna filéerna är att behandla dem precis tvärtom.  Högre temperatur under kort tid.

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Fler artiklar