Nygammalt frystips

Nygammalt frystips

Minns ni hur viktigt det var att tina fryst kött långsamt. Att tina snabbt var lika med att dränera köttet på all fukt. Varning för skosula. Inte en droppe köttsaft kvar.  Och så är det egentligen precis tvärtom.

För ett par år sedan kom kontraorder. Lär om, lär rätt. Såhär är det: Kött ska frysas så fort som möjligt OCH  tinas snabbt.  Allra bäst är att tina under rinnande kallt vatten. Rumsvärme innebär risk för bakterietillväxt och i kylen går processen för långsamt.

Låter man köttet tina under för lång tid sker precis just det man förut ville förhindra. Köttet kommer att tappa vätska. Det som händer är att stora iskristaller bildas. De spränger sönder cellerna i köttet och vätskan rinner ut.

Men ingen risk för er, nu vet ni ju bättre. Alltså, ut med köttbiten för snabbtining under rinnande kallt vatten för att få saftiga köttbitar.

Läs mer om:

Läs också

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Saltet – en smaksak

Saltet – en smaksak

Gravad viltfilé, rimmad röding och rilettes – här är recepten där saltet är nyckeln till framgång. 

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Nytt italienskt kombivapen

Nytt italienskt kombivapen

Allt fler jägare väljer att köpa ett vapen som har både hagel- och kulpipa. Vi har testat en färsk...

Fler artiklar