Senaste nytt från stekpannan – Vänd biffen om och omigen

Senaste nytt från stekpannan – Vänd biffen om och omigen

Så händer det igen. En absolut sanning är inte alls sann. Regeln man följt, trott på och själv fört vidare är fel. Den här gången handlar det om stekning. Biffen, kotletten eller filébiten som man just lagt i en fräsande stekpanna, den ska ju helst bara vändas en gång, eller hur? Men, nej det är helt fel har det visat sig.

Forskning refererad från mycket pålitlig källa säger istället, vänd ofta. Med bara en vändning blir köttet ojämnt tillagat. Det släpper mer vätska och riskerar att bli bränt och torrt.

Nya rådet säger istället, vänd ofta i het panna. Fyra gånger i minuten för att värmen ska arbeta sig in jämnt från båda sidor. Så blir köttet saftigt, jämnt tillagat och alltihop går lite fortare.

Någonting om rumstempererat kött behöver jag väl knappast säga. Ni vet det där om att köttet ska tas ut från kylen i tid för temperering och att ytan ska vara avtorkad innan lägger sin köttbit i stekpannan. Det är en sanning som står fast, i alla fall just nu.

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Nytt italienskt kombivapen

Nytt italienskt kombivapen

Allt fler jägare väljer att köpa ett vapen som har både hagel- och kulpipa. Vi har testat en färsk...

Fler artiklar