Lär dig styckdelarna – betydligt viktigare än uppläggning

Bloggen-VilkenDel

Såg på Sveriges mästerkock. Ni vet, duktiga amatörer tävlar i matlagning bedömda av de mästerligaste. Kul med superengagerade människor, men också lärorikt. Uppläggning är förvisso en matkonst, men har man inte grunden spelar det ingen roll.

Du har valt rostbiff. Var sitter den då, frågar Mannerström en av de tävlande. ”Bra fråga. Har ingen aning.”.

Nja, inget mästerkocksvar. Råvaran, mina vänner. Det är den och dess egenskaper som styr.

Den som får en köttbit framför sig måste veta vad det är och hur just den biten ska tillagas annars lurar en matkatastrof. Vet att jag tjatar styckdelar, men tro mig det lönar sig att veta allt om skillnaden på fram- och bakpart.

Älg som älg kan man tycka, men absolut inte i köket. Långkok på innanlår kommer att bli torrt och segt. Och en hastigt tillredd ragu på högrev blir garanterat seg hur välhängt köttet än är.  Men skifta bit för respektive rätt och tadaa en middagssuccé.

Muskelstruktur, hinnor, kollagen och bindväv. Det låter inte som fine dining men det är på den nivån man måste börja för att bli en mästare.

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Fler artiklar