Ta död på den efterhängsna köttmyten

Ta död på den efterhängsna köttmyten

Fantastiskt med saker som ogrundat blir sanningar.  Och ja, jag erkänner, jag är en av dem som varit där och förmedlat felaktigheter för att jag trott att jag visste.  Såhär har det skrivits och sagt av många:

”Man ska ge kött en fin stekyta för att stänga porerna så att köttsaften inte läcker ut.”

Men nej så är det ju inte alls. Egentligen är det tvärtom. Hög värme torkar ut. Är man snabb att sänka värmen sker det bara på ytan, men det finns en risk att värmen tränger in och höjer temperaturen för snabbt och då blir köttet torrt.

Saftigast blir köttet av långsam uppvärmning. Det är på innertemperaturen det hänger.

Ni vet ju efter allt tjat att olika styckdetaljer ska behandlas olika, och här håller vi oss till bitar som ska stekas, till exempel filé, biff eller rostas.

För ett bra resultat: Sätt ugnen på 90°. Ge köttet en fin stekyta, för smakens skull, och sätt sedan in det för långsam uppvärmning i ugnen.  Testa innertemperaturen och lär dig var din favorittemp ligger.  Medium har du vid 57-58°.

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Fler artiklar