Världsnaturfonden ger viltköttet grönt ljus

Världsnaturfonden ger viltköttet grönt ljus

55 kg per person och år. Så mycket kött sätter vi i oss. För mycket, säger forskarna, och enligt de nya rekommendationer som Världsnaturfonden nyligen presenterade ska den konsumtionen helst halveras. Förutom mängd har köttets ursprung stor betydelse för om det är mer eller mindre lyckat middagsval.

Precis som för fisk finns nu en köttguide med tydliga symboler för vad som är ok och vad man bör undvika. I undersökningen, som gjorts av världsnaturfonden, har man tagit hänsyn till och märkt köttet efter olika kriterier.

Man har tittat på olika aspekter av köttdjurens foder och hur det påverkar miljön. Det handlar om sättet att odla, bland annat om genmanipulering och bekämpning. Man har också sett på de olika köttdjurens välfärd. Hur de lever sina liv. Till sist görs en bedömning av djurens egen påverkan på klimatet. Hela guiden hittar du på www.wwf.se

I guiden syns tydligt vilket sorts kött som är bättre eller sämre att konsumera. Glad gubbe i grönt ljus är helt ok medan en sur, röd bör undvikas.

Det enda kött som serveras enbart med leende gröna gubbar i alla kriterier är viltet.  Älg, rådjur, vildsvin och hjort är alltså bästa köttvalet man kan göra för miljön. Och för smaken, men det visste vi ju redan, eller hur?!

Läs mer om:

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Nytt italienskt kombivapen

Nytt italienskt kombivapen

Allt fler jägare väljer att köpa ett vapen som har både hagel- och kulpipa. Vi har testat en färsk...

Fler artiklar