Browning B725

Browning har länge tillhört världens absolut främsta tillverkare av hagelbockar. Med sin nya bock B725 rycker nu Browning förbi Beretta och övriga konkurrenter i samma prisklass. Mest intressanta nyheten med 725:an är den nedkrympta baskylen.

Snyggt och prydligt in i minsta detalj.

Bland de nya hagelbockar som kommit det senaste året hör nya Browning B725 till de mest spännande. Bössan ligger i prisklassen kring 25 000 kr där den främst konkurrerar med modeller från Beretta, Miroku och SKB.

Just Browning har fått kritik under årens lopp för att baskylen på deras hagelbockar – alltså den del där vapnets inre lås- och avfyringsmekanism sitter – är så hög. Detta har ansetts göra vapnen otympliga och försvåra ett stabilt flyktskytte.

Nu har alltså Browning äntligen tagit till sig av kritiken och sänkt baskylen med fyra millimeter. Men är en sådan till synes liten ändring verkligen något att orda om?

– Ja, jag tycker att man skjuter bättre med 725:an jämfört med företrädaren 525, säger vapensmeden Mattias Tyrefors sedan han plockat ned de första lerduvorna på kärrskeetbanan här i Haninge söder om Stockholm.

– I och med att man sänkt baskylen känns pipsetet mera kompakt. Piporna sitter helt enkelt lite närmare varandra. Skillnaden mellan undre och övre pipan blir då mindre. Och det gör att du skjuter jämnare och bättre.

En annan viktig förbättring gentemot föregångaren är att 725:an har mekanisk omladdning mellan piporna. Den är alltså inte rekylomladdad som B525.

Nackdelen med rekylomladdning är att det finns risk att vapnet inte automatiskt laddar om till andrapipan efter förstaskottet. Rekylen måste nämligen komma upp i en viss kraft för att systemet ska funka. Tar du emot rekylen för stumt eller använder svaga laddningar kan det hänga upp sig.

Vid mekanisk omladdning hoppar avtryckarstången i baskylen alltid över till andra pipan efter första skottet. Oavsett rekylens styrka. Det systemet är därmed mera driftsäkert.

Mattias Tyrefors trycker på ytterligare en sak som han lärt sig under sina år som vapenreparatör. Att man alltid ska fråga försäljaren i butiken om spång och pipor på den hagelbössa man tänker köpa är hårdlödda eller tennlödda:

– Skillnaden är stor, säger han. Hårdlödda vapen, där silver oftast används vid sammanlödningen, håller mycket längre. En sådan konstruktion har Browning B725 och det innebär att du kan skjuta hur många skott med stålhagel som helst utan att pipor och spång vibrerar isär.

– Billiga bockar, men även en och annan dyrare, har ofta pipor som är sammanlödda med tenn. Det håller inte alls lika bra.

Grundkonstruktionen på Browning B725 är gammal. Egentligen är den en vidareutveckling av en modell som heter B25. Första prototypen av denna kom redan år 1925 (därav namnet B25) och har därefter regelbundet förfinats i nya modeller med beteckningar som 325, 525 och så nu 725.

B25 ska vara det sista vapnet som den legendariske, amerikanske vapenkonstruktören John Moses Browning själv designade. Redan året därpå, alltså 1926, avled John Moses så arbetet med att slutföra konstruktionen fick göras av sonen Val.

Men åter till skjutbanan i Haninge. Både Mattias och jag kan konstatera att nya B725 är lättskjuten och sympatisk att handskas med på lerduvebanan.

Vi provar även hur bössan funkar med olika ammunition, choker och vid byte mellan piporna, genom att skjuta mot uppsatta papperstavlor på 36 meters avstånd. Vi räknar antal hagelträffar inom en cirkel med 76 cm diameter vid ½ och ¼ trångborrning.

Piporna visar sig samskjuta bra och chokerna funkar som det är tänkt. Men spridningen av haglen skiljer sig markant mellan de två ammunitionssorter vi provar. Jaguar har hela 55 % fler hagel än Gyttorp inom cirkeln vid ½ trångborrning. Alldeles för stor skillnad!

Jaguars hagel har hela tiden spritt sig jämnt över tavlans cirkel medan Gyttorps hagel hamnat mera i utspridda klumpar. I det senare fallet kunde vi faktiskt få plats med en hel lerduva på ett par ställen innanför svärmens träffyta utan att duvan täckte över ett endaste hagel!

– Det här visar att det är viktigt att prova sig fram till vilken ammunition som skjuter bäst i din bössa, oavsett om det är ett hagelvapen eller ett kulvapen, framhåller Mattias Tyrefors. Även hagelbockar är personligheter.

Vi konstaterar att B725:ans tyngdpunkt ligger någonstans mellan händerna när man håller i vapnet. På till exempel en Beretta 686, som artikelförfattaren själv äger och kan jämföra med, sitter tyngdpunkten längre fram. Något som många anser ger bättre svingstabilitet vid flyktskytte. Själv kan jag inte märka någon skillnad i svingen mellan Browningen och min egen Beretta.

För Browning har i och med B725 roffat åt sig ledartröjan vad gäller pålitlighet, bra kvalitet och skjutegenskaper för hagelbockar.

FAKTA

BROWNING B725

Modell: Hunter

Tillverkningsland: Japan

Vikt: 3,3 kg

Piplängd: 710–760 mm

Kaliber: 12/76

Godkänd för stålhagel: Ja

Kolvmaterial: Lackad valnöt

Kolvtyp: Rak med pistolgrepp

Säkring: Sitter på kolvhalsen, säkrar avtryck

Pipväljare: Ja, integrerad med säkringsknappen

Spång: Ventilerad

Choker: 5 st Invector DS: Cyl, ¼, ½, ¾ och Full

Låstyp: Boxlås

Ejektor: Ja, automatisk.

Cirkapris: 25 500 kr.

TEST

ATT SKJUTA MED

Högsta poäng! För hagelbössor gäller generellt att ju mer du är beredd att betala, desto bättre blir skjutegenskaperna. Först i prislägena över 20 000 kronor kan du räkna med att få en hagelbock som är förutsägbar, pålitlig och stabil. Browning B725 tillhör definitivt denna grupp; bössan har jättefin balans och greppet är snäppet bättre än hos företrädaren B525. Piporna hos 725 är dessutom samskjutna, det vill säga båda piporna har samma träffläge om du siktar lika. Något som inte är självklart hos billigare bockar.

POÄNG: 5

SMIDIGHET

Efter mer än 200 skott på skjutbanan visade vårt testvapen inga som helst tendenser att kärva eller krångla. Så funktionen verkar gedigen. En detalj vi gillar är att en enda knapp på kolvhalsen styr både säkring och val av pipa. Du säkrar och osäkrar som vanligt genom att trycka knappen fram och tillbaka. Och du väljer pipa genom att trycka samma knapp i sidled. Bättre än den lösning Beretta har på 686 med en extra knapp för pipvalet ovanpå säkringsreglaget. Den senare lösningen har fått mycket kritik för att man lätt av misstag kan byta pipa när toplevern förs åt sidan.

POÄNG: 5

SÄKERHET

Bössan känns säker att hantera men något direkt nytänkande presenteras inte med nya B725. Samtidigt har vi ingen spontan idé om hur bössan skulle kunna göras ännu mer säker. Men ett exempel kan vara den spärr som Beretta har på sin nya sida vid sida-modell 486 (se test i Jaktmarker & Fiskevatten nr 7/2013). Alltså att vapnet inte kan avfyras i osäkrat läge om det hålls upp och ned eller i en vinkel över 90 grader.

POÄNG: 3

KVALITET

Brownings filosofi är att inte ändra i onödan på en bössa som fungerar bra. B725 bygger på ett nästan 90 år gammalt grundkoncept som förbättrats kontinuerligt hela tiden fram till i dag. Det här gör att mekanik och konstruktion är väl utprovade. Att nya 725 skulle vara av sämre kvalitet än föregångarna är inte särskilt troligt. Alla detaljer i mekanismen är av stål; här finns inga böjda, tunna plåtbitar som kan gå sönder som i många billigare bössor. Browning har inte tagit några genvägar utan gjort sin nya bock så bra som de kan.

POÄNG: 5

TILLBEHÖR

B725 har ett nytt chokesystem, döpt till Invector DS (Double Seal). Tuberna är längre än tidigare och ska tillsammans med de nya piporna Back Bored Vector Pro främst ge tre fördelar: ökad hastighet på haglen, förbättrad träffbild samt minskad rekyl. Bössan levereras med fem choker och en praktisk monteringsnyckel i ett plastfodral. Bakkappan kan fås i tre storlekar, i denna sitter en ny typ av rekyldämpare som är standard. Vad vi saknar? Ja, framförallt möjlighet att beställa flera olika kolvhöjder.

POÄNG: 4

SUPPORT OCH SERVICE

Servicen av Brownings vapen sköts av Gyttorp Service Center i Ingelstad (före detta Småländska vapen). Här finns inte mycket övrigt att önska för en kund med krav på att bli tagen på allvar. Verkstaden på Gyttorp har alltid reservdelar hemma och jobbar snabbt och enkelt. Dessutom är teknikerna på verkstaden erfarna och erkänt duktiga. Full pott i denna gren!

POÄNG: 5

SÅ SLUTADE TESTET

Browning B725 får totalt 27 poäng av 30 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt först Browning B725 på en kärrskeetbana mot lerduvor som kom som från- och sidoskott.

Därefter provsköt vi mot papperstavlor på 36 meters (40 yards) avstånd för att undersöka hagelsvärmarnas spridning. Cirkeln på tavlan är 76 centimeter (30 tum) i diameter. Vi sköt med ¼ och ½ borrning och med två ammunitionssorter: Jaguar Steel Sport US7, 24 gram samt Gyttorp Steel Max US7, 24 gram.

Testvapnet lånades av Walter Borg Jakt & Fritid i Stockholm.

FOTNOT: 36 meter är det standardavstånd som normalt används vid mätning av trångborrning.