Lithgow LA101 Crossover från down under.

Crossover från Australien

En helt ny studsare från Australien har börjat säljas i Sverige. Nykomlingen heter Lithgow och kan bli en vass utmanare till de etablerade märken svenska jägare oftast köper.

Lithgow från Australien, som har tillverkat militära gevär och kulsprutor för brittiska samväldet i mer än 100 år, gav sig in på den civila marknaden för bara några år sedan.

Först släpptes en småviltstudsare med namnet LA101 Crossover. Från och med i år är Lithgow också igång för fullt med att tillverka en ny studsarmodell som klarar kraven för klass 1-vilt. Det är det vapnet vi ska testa i det här numret: LA102 Crossover.

Så vad är då LA102 egentligen för ett vapen och vad står crossover för?

Tikkas magasin passar i Lithgows.

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn svarar:

– Det är en studsare som anpassats för att kunna fungera i fler än ett sammanhang, i det här fallet både på jakt och vid precisionsskytte på tävling. Därav namnet crossover. Sådana vapen har blivit högsta mode inom jakt- och skyttevärlden ungefär som en SUV är i bilvärlden.

Lithgow LA102 Crossover lanseras just nu med pukor och trumpeter över hela Europa och USA. Importören, som tar in Lithgow till Europa, har också agenturen för det mer kända japanska studsarmärket Howa som sålts en längre tid i Sverige. Lithgows gevär går dock in i mellanprissegmentet för studsare och får därmed ett högre pris än Howa.

Vapnet har utrustats med en trelägessäkring som sitter på slutstyckets bakdel. Lösningen är inget nytt utan känns igen från Winchester 70, Mauser M12 och även gamla Mauser 98 (i det sistnämnda fallet kallades systemet flaggsäkring).

Slutstycket är av så kallat fat bolt-typ och utrustat med tre låsklackar, en utdragare och en utkastare. Fat bolt innebär att slutstycket är lika brett hela vägen från säkringsreglaget fram till låsklackarna. En konstruktion som gör tillverkningen billigare men också brukar ge renare och smidigare slutstycksgång.

De kallhamrade piporna tillverkas på Lithgows egen fabrik. Naturligtvis är pipans mynning förgängad så att köparen kan skruva på en ljuddämpare eller mynningsbroms. Något annat vore tjänstefel i dagens läge; allt fler jägare vill ju ha ljuddämpare på sitt vapen. Ett ökande antal ser också fördelarna med mynningsbroms.

Radmagasinet och varbygeln är tillverkade av kompositmaterial som verkar vara av det mer rekorderliga slaget. Kolven är rak och i likhet med de flesta jaktstudsare idag har bössan direkttryck. Trycket kan för övrigt justeras mellan 750 och 1 900 gram. Från fabrik är det inställt på 1,5 kilos avtrycksvikt.

Så varför ska vi köpa en studsare från ”Landet Down Under”? Är det inte lite som att gå över ån efter vatten?

Peter Hahn säger:

Australian made.

– En fördel vi sett när vi skjuter är att bössan har utmärkt precision. Och att den inte verkar särskilt kräsen med vilken ammunition den gillar.

Är Lithgow ett bättre val än de traditionella mellanprisstudsarna från Sauer, Sako och Blaser som svenska jägare oftast köper?

– Svårt att säga så här efter bara en dags test. Men den känns i alla fall inte sämre. Vill du ha en slitstark studsare som skjuter tätt är det här säkert ett alternativ. Enda problemet jag kan se är att trycket har ett litet släp men det fixas ju samtidigt lätt av en vapensmed, säger Peter Hahn.

Han tillägger att Lithgow LA102 Crossover också är ett tungt vapen. Vikten med det stora påmonterade kikarsiktet plus rem och fyra patroner (3+1) ligger något över fem kilo. Därmed passar geväret bäst för jägare som inte rör sig så mycket – till exempel vakjägare och passkyttar – och sämre för dem som regelbundet går långa sträckor under sin jakt.

UTSEENDE
Australiensiska Lithgow har gett sin nya studsare ett tufft och lite kantigt utseende som säkert kommer attrahera framförallt yngre jägare. Bössan är rätt kort och pipan iögonfallande grov. Picatinnyskenan är helt i linje med rådande mode i vapenvärlden. Den gråa cerakotebeläggningen på pipa och låda ökar inte bara tåligheten mot slitage; ytskiktet ger även bössan en modern utstrålning. Nya Lithgow LA102 har en genomtänkt design och skämmer absolut inte ut sig i det allt mer populära segmentet av så kallade crossoverstudsare.
POÄNG: 4

TRÄFFBILD
Rätt många vapentillverkare skryter med att deras studsare är förträffliga som precisionsvapen; tyvärr levererar inte alla gevär lika bra när man väl sätter sig i bänken och provskjuter. Men Lithgow LA102 har inga problem på den punkten. När vi laddar med Norma Oryx håller sig treskottsserien inom imponerande 13 mm, vår hemmaladdade patron med kulan Sierra MatchKing sprider sig 17 mm och Norma Jaktmatch klarar 18 mm. Bara Norma Ecostrike ogillar den testbössa vi använder och får för gles träffbild för att få godkänt.
POÄNG: 5

Tät träffbild med Norma Oryx.

EGENSKAPER
Slutstycket går lätt men kan ibland visa små knipningstendenser om man råkar föra fram det aningen snett. Vi tycker också att trycket har ett störande släp, något som en vapensmed dock lätt åtgärdar. Förutom dessa påpekanden är geväret en solid plattform för precisionsskytte. I och med att LA102 är så tung absorberar vapnet det mesta av rekylen innan den hinner nå axeln; därmed gör det inte så mycket att bakkappan är hård. Varbygeln är rymlig och medger plats även för ett behandskat skjutfinger.
POÄNG: 3

KVALITET
I och med att Lithgow under lång tid tillverkat militära vapen kan man utgå från att företaget är väl bekant med kunder som ställer höga krav på tillförlitligheten. Militära skjutvapen måste ju helt enkelt fungera under alla omständigheter. Plockas studsaren isär får vi också intrycket att LA102 är ett genuint bygge. Allt är rent och snyggt och passningen mellan bössans olika delar väl utförd. Kvalitetsbetyget höjs också av att laminat är ett starkare kolvmaterial än plast och trä.
POÄNG: 4

ÖVRIGT
En intressant detalj vi uppskattar är att de magasin som finns till Tikkas T3-modeller också passar i Lithgow LA102. Vill du ha ett rymligare magasin kan du alltså lätt skaffa det från Tikka. Ett extra bygelfäste finns på framstocken för montering av benstöd. Den taggiga picatinny-skenan är inte bara en modenyck; den ökar flexibiliteten och gör att du i princip kan montera kikarsiktets ringar hur du vill. Vi sätter en minusbock i kanten för att vapnet inte kan fås i vänsterutförande eller med tumhålsstock.
POÄNG: 4

SÅ SLUTADE TESTET
Lithgow LA 102 Crossover får totalt 20 poäng av 25 möjliga.
5 poäng = Ypperlig, 4 poäng = Mycket bra, 3 poäng = Godkänd, 2 poäng = Skärpning krävs, 1 poäng = Underkänt.

SUPPORT OCH SERVICE
Svenske importören Fondprodukter AB har byggt upp en ny serviceverkstad som ska åtgärda eventuella problem som uppstår med ett sålt vapen. Fondprodukter garanterar att vapen med garantifel inte behöver skickas till Australien med lång väntetid som följd.

SÅ HÄR GJORDE VI
Vi testsköt en Lithgow LA102 Crossover i kaliber 308 Win. Testet genomfördes i inskjutningstunnel samt mot rörligt viltmål i skjutbiograf hos Huntyard och Berras butik vid Arlanda. Skjutavståndet var 80 meter. Skjutningen i tunneln gjordes sittande vid skjutbord med stöd under såväl framstock som

bakkappa.

Trelägessäkring.

Ammunitionen som användes var Norma Jaktmatch (9, 7 g), Norma Oryx (11, 7 g), Norma Ecostrike (9,7 g) och hemladdat Sierra MatchKing (11 g).

Kikarsiktet som satt på var Bushnell Elite Tactical LRTSi 3-12×44. Montering: Stålfästen Nikko Sterling Steel Lok QD. Testvapnet lånades av Fondprodukter AB.

PLUS: Slittålig konstruktion. Skjuter tätt. Picatinny-skena.

MINUS: Trycket bör justeras. Tung att bära på.

FAKTA: Lithgow studsare
Modell: LA102 Crossover.
Tillverkningsland: Australien.
Importör: Fondprodukter AB.
Vikt, kg: 3,7 kg laminat, 3,5 kg syntet.
Piplängd, cm: 56.
Totallängd: 108 cm laminat.
Kaliber: 308 Win.
Utbytbara pipor: Nej.
Kikarsikte: Bushnell Elite Tactical 3-12×44.
Kolvmaterial: Laminat.
Kolvtyp: Rak.
Magasin: Löstagbart radmagasin i polymer för 3 patroner.
Låsning: 3 låsklackar.
Säkring: Trelägessäkring.
Typ av avtryckare: Direkttryck, justerbart.
Montage av kikarsiktet: Picatinnyskena.
Cirkapris, inkl moms: 19 995 kr laminat, 17 995 kr syntet (enbart vapnet).