Den förädlande klicken – lite som ger mycket

Den förädlande klicken – lite som ger mycket

Inte ofta, men någon gång händer det att man lagar något som verkligen sticker ut. Som är riktigt, riktigt bra. Här har ni ett sådant recept. Ser inte mycket ut, men fasen va gott. En liten krämig klick.  Len som silke med en distinkt men mild smak av parmesan.

Vi käkade den till grillad ytterfilé av dovhjort. Rätt tjocka skivor, välhängt viltkött. Grillen var laddad med en kol, briketter och en klabbe björk för smak av eld på riktigt.

57° sa grilltermometern om köttets innertemperatur när jag flyttade det från värmen för en stunds vila innan servering.

Till detta rejäla bitar grillat surdegsbröd. Vi ringlade på lite olivolja en smula flingsalt och ett par gnugg med en vitlöksklyfta. En stor sallad på olika sorters lättgrillade tomater blev det också. Till den olivolja förstås, generöst med färsk basilika, salt och några stänk balsamvinäger.

Och så den där klicken, eller krämen om man så vill.

Parmesankräm

  • 100 g färsk parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2- 2 ½ dl rapsolja
  • salt

Riv osten fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör genast i osten så att den smälter helt. Låt blandningen svalna.

Lägg två äggulor och parmesanblandningen i behållaren till en mixer, stav- eller annan.  Kör igång mixern och häll sakta i oljan. Smaka eventuellt av med lite salt. Krämen blir tjock, blank och alldeles sagolikt god.

Läs mer om:

Aktuellt

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Fler artiklar