Doftmedel till vildsvin – mer än bara tjära

Doftmedel till vildsvin – mer än bara tjära

En åtel eller foderplats är knappast komplett utan ett tjärat träd eller stubbe. Samtidigt har marknaden närmast svämmat över av doftmedel som alla sägs ha en magisk dragnings­kraft på våra vilda grisar. JoF reder ut begreppen i doftdjungeln.

Att vildsvin älskar vanlig trätjära som stryks på stubbar eller trädstammar är ett välkänt faktum. De älskar att gnida sig mot tjäran som förutom att de tycker att den doftar gott också fungerar som ett skydd mot parasiter. Tjärans doft plockas upp av vildsvin på mycket långt håll och är

Mald anis. Smäll mald anis, 150 gr, 59 kr.

perfekt för att dra grisarna till nyanlagda åtlar och foderplatser. Men tjäran är också ett effektivt sätt att få vildsvinen till åteln även under perioder då fodret som erbjuds är mindre attraktivt för grisarna – exempelvis under goda ollonår. De flesta erfarna vildsvinsjägare som JoF varit i kontakt med menar att tjära i kombination med ett naturligt foder som vete, ärtor eller ännu hellre majs är ungefär så bra det blir på en åtel eller foderplats.

– Jag tycker att helt vanlig trätjära, alltså ingen specialtjära, fungerar alldeles utmärkt för att locka vildsvinen, säger Andreas Evers som ägnat mycket tid åt att fodra och jaga vildsvin både i Skåne och Uppland och fortsätter:

– Det finns roligare saker att lägga sina pengar på. Jag köper billigaste möjliga tjära. Däremot ser jag till att den inte är utspädd.

Utspäd tjära innehåller vanligen fotogen, terpentin och kemikalier av olika slag som inte hör ihop med viltkött, för vildsvinen ska ju konsumeras i förlängningen.

– Det ska vara rejält kletigt. Och så stryker jag på tjära högt upp, då sprids doften bättre, säger Andreas Evers.

Samtidigt har mängden doftmedelsalternativ i Sverige ökat. Och då handlar det inte främst om tjära utan doftmedel som blandas i fodret. Kan dessa verkligen göra någon större skillnad?

– Så lite foder, på så lång tid, till så låg kostnad som möjligt. Vår utgångspunkt när vi utvecklat våra foderförbättrare har helt enkelt varit en ”småländsk utfodring”, säger Daniel P Sandin som ligger bakom varumärket Smäll som specialiserat sig på doftmedel för vilt i allmänhet och vildsvin i synnerhet.

Hans bakgrund som hängiven metare och vanan att ständigt utveckla sin mäskblandning för att locka fiskarna till hugg kom väl till pass när han började fundera på hur man bäst tar tillvara på de resurser man redan har när man ska utfodra vildsvin.

– Jag hade tillgång till mycket renshavre av sämre kvalitet som vildsvinen ratade högaktningsfullt och tyckte att det var ett resursslöseri att inte kunna använda det. Sedan funderade jag också på hur man skulle kunna göra för att svara upp till eventuellt kommande krav på hur utfodring får gå till i Sverige.

Vildsvin äter ju som bekant allt som är sött men jag vill få in lite mer etik och moral när det kommer till utfodring och att vi faktiskt börja tänka på vad vi utfodrar med.

Araceae lockmedel
Araceae. långtidsverkande lock­dofter, finns i 5 dofter, 1 liter, 210 kr.

Enligt Daniel P Sandin handlar det alltså inte bara om att locka vildsvinen till åtlar eller foderplatser. Utan att i bästa fall faktiskt hålla dem där en längre tid till en lägre kostnad.

– I förlängningen ger det mindre timmar för grisarna att störa och ställa till skador i jordbruket. När det fungerar bra har du vidsvinen på besök under längre tid med preparerat foder på en lika stor fodergiv. Det är så vi kan se att det gör skillnad. Tyvärr får inte alla uppleva denna effekt men många gör det.

– Det vanligaste felet man gjort när det inte fungerar tror jag är att ha i för mycket. Och det handlar om att vara uthållig när det inte fungerar, det kanske inte funkar första veckan, inte andra men de flesta märker helt klart en positiv skillnad över tid. Både i frekvens på besöken och på

tiden som vildsvinen spenderar på platsen. Ju mer de får jobba för fodret, desto längre blir de kvar om det är tillräckligt intressant.

Ni har en rad dofter i ert sortiment – finns det någon som fungerar bättre än en annan?

– Det där är något som vi inte blir riktigt kloka på. 8×57 i vårt Kalibersortiment, alltså vanilj fungerar bäst på västkusten. På östkusten däremot fungerar 270 hasselnöt bäst. Men jag kan inte för mitt liv förstå varför. Så man måste prova sig fram.

FOTNOT: I nästa nummer kan ni läsa ett jakt-reportage om hur man jagar vildsvin med hjälp av doftmedel.

FAKTA

Från sportfiske till doftmedel

Daniel P Sandin har varit en inbiten sportfiskare och metat mycket så steget var inte så långt att börja tillverka doftmedel för vildsvin. Precis som vid mäsktillverkning vid mete förespråkar han också användandet av anis som blandas i fodret vid vildsvinsutfodring. Anis har en

kemisk effekt vilken framkallar hungerkänslor och håller grisarna på åteln eller foderplatsen under längre tid.

– Vi använder bara svenska livsmedelsgodkända komponenter vid tillverkningen av vårt doftmedelssortiment. För mig är det självklart, inte minst för att jag själv driver en viltförmedling också.

Araceae jakttjära. Jakttjära, 2,5 liter, 235 kr.

Boktjära. Biltema, 5 liter, 199 kr.

Spraytjära. Genzo, 600 ml, 99 kr.

Smäll Kalibersortiment. Finns i 3 dofter, 5 liter respektive 500 ml, 749 respektive 129 kr.

Läs mer om:

Läs också

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Utfodra med förstånd

Utfodra med förstånd

Nya tider råder i vildsvinsskogen. Visserligen beslutade Riksdagen i höstas att inte gå på Lant­brukarnas Riksförbunds linje och införa...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar