Fiskelyckan är gjord – rekordsensation på kroken

Fiskelyckan är gjord – rekordsensation på kroken

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

Man kan gissa att Ingemar Alfredsson blev förvånad när han för en tid sedan fiskade från klipporna i Bua i Halland. Han var i full färd med att spinnfiska med bombarda och fluga när det högg på kroken. Egentligen var han ute efter bonita men istället lyckades han fånga en blå gaffelmakrill. Det är den första fisken av den arten som registrerats som sportfiskefångst i Sverige.

– Fisken vägde 258 gram och var 35 cm lång. Eftersom den översteg minimivikten 250 gram och dessutom är den enda av arten vi har i Storfiskregistret är den också utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord, säger Nicka Hellenberg som är ansvarig för Storfiskregistret på Sportfiskarna.

Det är inte vanligt att helt nya arter fångas i Sverige. Om det sker är det uteslutande i havsmiljö. Där finns ännu stora arealer som är mer eller mindre ofiskade. I takt med att allt fler skickliga havsfiskare ger sig ut på djuphavsområdena kommer det också upp en del arter som tidigare inte har funnits i Storfiskregistret. Arterna blåkäft och skoläst är exempel på arter som ”dykt upp” de senaste åren.

– Den blå gaffelmakrillen fångades dock på kusten, från land. Den befann sig uppenbarligen i något av de större stim av bonito som fångats väldigt frekvent under året. Både boniton och den blå gaffelmakrillen är arter som vi egentligen förknippar med något sydligare breddgrader. Om de är tillfälliga eller återkommande gäster i våra vatten är svårt att säga ännu, men man skulle kunna gissa att en stigande temperatur i havet kan göra att det då och då fångas en och annan överraskning, fortsätter Nicka Hellenberg.

Stimmet med bonito eller ”ryggstrimmig pelamid” som den också heter har under hösten hållit sig i trakterna kring kärnkraftverket Ringhals. Lockade av utsläppet av det uppvärmda kylvattnet från reaktorn.

 

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om:

Läs också

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

Fler artiklar