Gör din egen viltkorv

Gör din egen viltkorv
Har du tid? Att mala färs, temperera, rigga korvhorn, krydda, skölja korvskinn och provsteka för att kunna servera din egen viltkorv? Ge det en chans och låt inspiration och lust utmana tidsbristen. Vi kör vildsvin i korven för att det är lätt och gott.

 

Korvjobb-1

 

Färsk vildsvinskorv

Här får ni får två  kryddvarianter att välja mellan. 

1, 5 kilo vildsvinskött,
gärna framdel.
500 g grisspäck, av tamgris el vildsvin
1 ½ –2 msk salt
1 wmsk mald svartpeppar
1 ½ dl vitt vin
Kryddor 1
2 tsk fänkålsfrö
1 tsk rosmarin
Rivet skal och 1 msk saft av en ren, ekologisk citron
Kryddor 2
1 tsk timjan
15 st enbär
1 lagerblad
1 stor vitlöksklyfta, finriven

 

1. Skär kött och späck i bitar och blanda salt, peppar och valda väl mortlade kryddor. Allt ska vara fryskallt. Mal i den iskalla kvarnen ner i kall bunke. Blanda vinet i smeten.

2. Montera korvhornet och trä på fjälster. Fyll fjälstret och snurra av korvar i lagom storlek. Nu är korvarna färdiga att grillas eller stekas i panna.

3. Korv serveras inte medium. Den ska alltid vara genomstekt men inte mer. Får den ligga för länge kommer fettet att rinna ur och korven blir torr.  Med en termometer kan du ha koll. En bra termometer är en riktigt god investering.

4. Helst ska den vara digital med en tunn nål. Mät i korvens mitt och när temperaturen visar 69° tar man den från värmen. Tempen kommer att stiga ytterligare någon grad och korven blir perfekt.

 

mat-viltkorv-04-ke

Grillad korv med caponata

Vildsvinskorv
Surdegsbaugette
rucola
1 aubergine
2 gula paprikor
3 tomater
1 lök
1 färsk chili
1 vitlöksklyfta
2 tsk vinäger
1 tsk socker
salt

 

1. Skiva auberginen, halvera paprikorna och lök. Lägg på grillen tillsammans med tomaterna och chilin som man kan pricka i skalet så att den inte exploderar.

2. Vänd och vrid på grönsakerna så att de blir jämnt grillade. Lägg upp på skärbräda och dra skalet av tomat, paprika och chili. Nu ska allt finhackas och blandas med vitlök som du river, vinäger, socker och salt.

3. Det ska bli en rätt het något sötsyrlig röra. Grilla korvarna till rätt innertemperatur och snabbvärm brödet över glöden tills det får fin färg. Fyll brödet med rucola, korven och till slut en rejäl sked av den heta röran.

 

mat-viltkorv-05-ke

Korv med fänkålsslaw

Stekt vildsvinskorv med timjans- och enbärskryddning
1 fänkål
morötter, gärna i olika färger

 

1. Skär fänkål och morot mycket tunt. Allra bäst blir det med hjälp av en mandolin.  Salta lätt.

Majonnäs

1 ägg
1 msk fransk senap
1 tsk salt
2 ½ dl rapsolja

 

1. Enklast gör du såsen med en snabb maskin, stavmixer eller beredare.  Har du alla ingredienserna rumstemperade skär sig inte såsen. Lägg ingredienserna i behållaren och kör. På ett ögonblick är såsen blank och krämig.

2. Blanda fänkålen med ett par matskedar av majonnäsen.  Servera till korven.

 

Läs mer om:

Läs också

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

Fler artiklar