Sjön som alla pratar om: ”Viral så det ryker om det!”

Sjön som alla pratar om: ”Viral så det ryker om det!”

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

I januari drog Ragna Asproth från Umeå upp en röding på över åtta kilo, ett rekord för Malgomaj i Västerbottensfjällen. Sedan fångade även Filip Grahn från Umeå en röding på drygt 4 kilo. Men dessa toppnoteringar stod sig bara i några veckor, då en turist från Lettland drog upp en röding som vägde 9,23 kilo.

Det är troligtvis den största röding som fångats på isfiske i Sverige. Den väger endast ett drygt kilo mindre än det svenska sportfiskerekordet på röding på 10,83 kg, som fångades på Landösjön i Jämtland av Åke Öhman, Orrviken.

Och nu vallfärdar fiskeintresserade till Vilhelmina:

– Ja, nu när isen går kommer ett gäng från Malmö som ska testa trolling. Och i förrgår kom ett gäng från Sundsvall, säger Nils Malmbo på Grönlunds Jakt & Fiske i Vilhelmina.

Han hoppas att fiskehajpen ska innebära ett uppsving för turismen i Vilhelmina och tror att fångsterna i sjön fortsätter vara stora i åtminstone fem år framåt.

– Nu gäller det bara att bromsa de som passerar förbi, säger han.
Bland sportfiskare diskuteras det livligt om det är en ”äkta röding” eller en som smitit från fiskodlingen i sjön. De flesta verkar hur som helst vara överens om att det är pelletsen från fiskodlingen som ligger bakom de senaste fångade rekordfiskarna. Men Nils Malmbo har en annan förklaring till det höga antalet storfångster den senaste tiden:

– Det här fiskevårdsområdet är nytt. Fisket har ju tidigare varit totalt laglöst. Det har fiskats stora fiskar många gånger, bara det att tjuvfiske är det ingen som vågar berätta om, säger Nils Malmbo.

 

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Nytt italienskt kombivapen

Nytt italienskt kombivapen

Allt fler jägare väljer att köpa ett vapen som har både hagel- och kulpipa. Vi har testat en färsk...

Fler artiklar