Vinterns vargjakt hotad

Vinterns vargjakt hotad

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

I veckan kom beskedet om vinterns licensjakt på varg. Länsstyrelserna i Örebro, Värmland, Västmanland och Dalarna har kommit överens om att sammanlagt 46 vargar får skjutas i de fyra länen, fördelade på olika revir. Samtidigt kom beskedet att det kan bli domstolarna som får ta emot överklagningarna av licensjakten och inte Naturvårdsverket.
– Regeringen har som intention att i vinter säkerställa att jaktbeslut efter varg ska kunna överklagas till domstol, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister i en kommentar till lantbruk.com.

Den ordningen har varit rådande tidigare och innebar då i praktiken att det inte gick att genomföra någon vargjakt. Handläggningstiderna är betydligt längre i domstol eftersom de kan överklagas till högre instans. För två år sedan kom Förvaltningsrättens besked om att vargjakten kunde genomföras först flera månader efter att jakttiden passerat.
Med dagens regler kan länsstyrelsernas beslut överklagas till Naturvårdsverket – vars beslut i sin tur inte kan överklagas. Men Sven-Erik Bucht lämnar inget klara besked om beslutet angående överklagande i domstol ska gälla även vinterns licensjakt på varg.
– När beslutet kommer så diskuterar vi hur det ska gälla, säger han till lantbruk.com
Läs hela artikeln.

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Nytt italienskt kombivapen

Nytt italienskt kombivapen

Allt fler jägare väljer att köpa ett vapen som har både hagel- och kulpipa. Vi har testat en färsk...

Fler artiklar