Nya regler: Då får du bära kniv på allmän plats

Nya regler: Då får du bära kniv på allmän plats

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

Det finns enligt Högsta Domstolen flera typfall där knivinnehav på allmän plats får anses befogat. Jägare, friluftsfolk och scouter får ha kniv med sig när de ska ut i skog och mark och hantverkare får bära kniv i samband med yrkesutövning.
Det är också tillåtet att bära kniv om du köpt den för att ge bort som present, om du behöver åka med allmänna kommunikationsmedel på väg till ett sammanhang där kniven anses befogad eller om du är i en park med dina vänner på picknick. Du får också ha kniv i bilen om det går att motivera med att du exempelvis ska åka och fiska.

Inte vid större evenemang

Även en mindre slidkniv, till exempel en morakniv, kan godtas i många sammanhang som exempelvis vid en utflykt då du grillar. Detta gäller dock i regel inte vid allmänna festligheter, musikuppträdande eller idrottsevenemang och inte heller i andra sammanhang, där många människor träffas eller uppehåller sig.
Högsta Domstolen lägger också vikt vid knivens utformning. Större så kallade överlevnadsknivar eller stiletter eller andra föremål som har egenskaper som gör dem mer ägnade att användas som vapen är i de flesta fall inte tillåtna.

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om:

Läs också

Tips om läsning

Tips om läsning

Ibland är man trots allt ledig. Det kan innebära några timmar över till läsning. Här får du lite tips...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

Fler artiklar