Långhållsstudsare med tveksam precision

Långhållsstudsare med tveksam precision
Sakos nya långhållsstudsare Sako 85 Long Range har väckt starkt intresse. Nyheter är den nykonstruerade kolven och en mynningsbroms som är standard. Men vår test avslöjar också en brist hos vapnet som får importören att ta ett ovanligt beslut.

 

Jaktmarker & Fiskevatten är först i landet med att testa den omtalade nya studsarmodellen Sako 85 Long Range.

Redan innan de första försäljningsexemplaren av studsaren har kommit till Sverige är bössan något av en snackis bland många svenska jägare. Vilket kanske inte är så konstigt. Sako är ju ett av de mest köpta studsarmärkena i vårt land. Och trenden med långhållsskytte är starkare än någonsin. Så det är klart att många spetsar öronen när det finska fabrikatet presenterar sin första jaktanpassade långhållsvariant i den populära 85-serien.

Hög precision är ju något av ett adelsmärke för Sako. Något som vi länge nästan kunnat ta för givet. Här ska vi dock bli lite besvikna under vår testskjutning. Men mer om det senare. Mattias Tyrefors och jag börjar med att syna utseendet på den nya studsaren. Vi noterar att pipan är ganska lång och tung – något som absolut borde underlätta ett stadigt långhållsskytte.

Mattias provar att sikta med bössan i liggande och sittande ställning. Det är ju de ställningarna som är mest aktuella när det handlar om skytte på dryga avstånd. Han säger:

– Kolven är nydesignad och det känns som om den är anpassad just för liggande och sittande skytte. En annan nyhet är den korta, fabriksmonterade mynningsbromsen.

– Sedan är framstocken bredare och plattare än vanligt och förberedd för montering av skjutstöd. Den här bössan borde man kunna skjuta bra med på långa håll.

Innan vi börjar provskjutningarna kan det var intressant att rekapitulera lite basfakta gällande Sakos vapentillverkning. Studsarmodellen Sako 85 kom ut på marknaden 2006. Den har sålt väldigt bra i Sverige i många varianter och uppskattats mycket för sin höga tillförlitlighet och fina precision.

Företrädaren Sako 75 presenterades 1996 och blev också den en stor försäljningsframgång. Modell 75 fick lysande recensioner i pressen och anses av många vara en av världens bästa serietillverkade studsare.

Sifferbeteckningarna 75 och 85 syftar på företagets ålder när respektive modell introducerades. Sako Oy startade sin vapentillverkning år 1921 i Helsingfors. Numera ligger företagets fabrik i Riihimäki som ligger norr om den finska huvudstaden.

Så är det dags att starta vår testskjutning. Vi har med oss fem olika patroner, fabriksladdade med allt ifrån lätta till lite tyngre kulor. Kalibern är 300 Win Mag.

De första serierna ger inga indikationer på att något är fel. Första treskottsserien med Norma Jaktmatch sitter hål i hål på 100 meter. Även Sako Super Hammerhead samlar sig alldeles perfekt. Vikten på kulorna är i båda fallen 9,7 gram.

Men när vi fortsätter med tyngre kulor får vi problem. Mellantunga kulan Lapua Naturalis (11 gram) sprider sig hela 8 centimeter och den tyngsta kulan, Sako Hammerhead (11,7 gram), har 5 centimeter mellan centrum i de yttersta skotten.

Oacceptabelt eftersom spridningen alltid ökar med ökat avstånd. 5 eller 8 centimeters spridning på 100 meter blir alltså betydligt mer på 200 respektive 300 meters skjutavstånd.

För att utesluta eventuella avfyringsfel skjuter vi om serierna ytterligare en gång. Och får samma resultat.

– Förvånande, säger Mattias Tyrefors och skakar på huvudet. Det är nog inte lönt att fortsätta. Vi får kontakta importören och höra om vi kan få låna ett annat vapen och se om det uppträder likadant. Det här kan ju vara ett måndagsexemplar.

Några dagar senare är han ute på skjutbanan igen med en ny bössa av typen Sako 85 Long Range, också den i kaliber 300 Win Mag. Resultatet blir åter-igen detsamma. Vapnet skjuter med högsta precision med lätta kulor men sprider sig för mycket med tyngre kulor.

Hur ska då detta tolkas? Mattias Tyrefors tror att problemet kan ligga i räffelstigningen i pipan. De två testbössorna i kaliber 300 Win Mag har en räffelstigning på 11 tum (räfflorna gör alltså ett varv i pipan på sträckan 11 tum, alltså 27,94 centimeter).

Long Range erbjuds också i ytterligare en kaliber – 338 Lapua Mag – men där är räffelstigningen 1 varv på 10 tum. Det något kortare varvet gör att kulans fart blir lite högre.

Vi fixar fram även en Long Range i kaliber 338 för provskjutning. Träffbilderna med denna blir täta och fina såväl med de lättare kulorna som med medeltunga kulan Lapua Naturalis och den tyngre Sako Hammerhead.

Efter över 100 provskott med de två vapnen i kaliber 300 Win Mag och ett tiotal skott med 338:an känner vi oss säkra på vår sak. Det är något som inte fungerar som det ska när vi skjuter med tyngre kulor i den förstnämnda kalibern 300 Win Mag.

Vi presenterar resultaten för importören Sako Sweden. Och får följande kommentarer från marknadschefen Patric Roman:

– Resultatet är egentligen inte oväntat. Kalibern 300 Win Mag är gjord för skytte på långa håll där lätta kulor oftast används. Det är inte optimalt att använda tunga kulor på långa håll eftersom de tappar fart och höjd snabbare.

Så nya Sako 85 Long Range funkar inte ihop med tyngre kulor i den kalibern?

– Vi har kontaktat fabriken och undersöker just nu problemet, svarar Patric Roman. Efter era resultat har vi som svensk importör tills vidare beslutat att stoppa försäljningen av nya Long Range i kaliber 300 Win Mag.

Hur motiverar ni det?

– Vi tycker inte att vapnet verkar prestera det som en Sako förväntas göra. Våra krav på precisionen är väldigt höga. Och som jägare skjuter man inte alltid på långa håll och med lätta kulor. Det är därför vi beslutat dra tillbaka vapnet.

Hur många vapen har hunnit säljas och finns alltså ute?

– Inga alls så vitt jag vet. Första sändningen vi fick var ganska liten och vi hann inte leverera ut några av dessa till butikerna innan ni gjorde era testskjutningar, säger Patric Roman.

 

sako_85_longrange_detail1

PLUS

    + Mycket bra precision med rätt kula
    + Mild rekyl
    + Bra kvalitet

 

MINUS

–  Dålig precision med tyngre kulor i kalibern 300 Win Mag
– Säkrar bara avtryckaren

 

Sako 85

Modell: Long Range.

Tillverkningsland: Finland.

Importör: Sako Sweden AB.

Vikt: 4,4 kg.

Piplängd: 660 mm.

Kaliber: 300 Win Mag och 338 Lapua Mag.

Pipa: Tung, kallhamrad match grade pipa.

Utbytbara pipor: Nej.

Mynningsbroms: Ja, standard.

Kolvmaterial: Mattlackerad mörkgrå laminat.

Kolvtyp: Rak.

Magasin: Ej löstagbart magasin för fyra patroner.

Antal låsklackar: 3 stycken.

Säkring: Säkrar bara avtryckaren.

Säkringens placering: Sidosäkring.

Typ av avtryckare: Direkttryck.

Ställbart tryck: Ja, mellan 1 och 2 kg.

Typ av montagefäste: Frästa spår.

Cirkapris: 29 500 kr.

 

ATT SKJUTA MED

Här dras poängen ned av att vapnet inte skjuter lika tätt med tyngre kulor som det gör med lätta kulor. Om testet enbart gällt lätta kulor skulle vi tveklöst ge bössan 4 poäng i den här grenen. Vi är mer obetingat positiva till den nydesignade kolven som utformats för liggande och sittande skytte. Mynningsbromsen, fabriksmonterad och alltså standard, får också högt betyg. Efter mer än 100 provskott kan vi konstatera att mynningsbromsen – trots sin kompakta storlek – i princip tar bort hela rekylen.

POÄNG: 2

 

SMIDIGHET

Nya Long Range är lätt och smidig att hantera.  Precis som övriga medlemmar i familjen Sako 85 och dess företrädare Sako75. Vi gillar Long Ranges dubbla byglar på framstocken som innebär att modellen redan från början är förberedd för montering av benstöd. Samtidigt som bössan kan bäras i axelrem med benstödet påsatt. Den långa pipan kan förstås upplevas som ett hinder vid passage av täta buskage och liknande.

POÄNG: 4

 

SÄKERHET

Ja, här har det ju inte hänt så mycket. Sako 85 LR har samma enkla säkerhetslösning som sina företrädare – en tvålägessäkring som bara säkrar själva avtryckaren. I och med detta är bössan inte idiotsäker. Skulle du råka tappa den mot en sten i laddat tillstånd kan ett skott gå av. Lite märkligt att Sako inte ser behovet av en modernisering här. Flera konkurrenter har ju redan i dag betydligt mer säkra system där även slagstiftet säkras.

POÄNG: 3

 

KVALITET

Sako 85 har funnits ute på marknaden i närmare tio år nu. Kvalitetsryktet är över lag gott. Vapnen är välbalanserade och stryktåliga. Vi uppskattar att slutstycket löper friktionsfritt i lådan utan minsta tendens till att vilja nypa eller knipa fast. Känns som att grundkonstruktionen är väl genomtänkt överhuvudtaget. Detta har uppenbarligen resulterat i hög tillförlitlighet, något som definitivt uppskattas ute i jägarleden.

POÄNG: 5

 

TILLBEHÖR

Om du vill ha en ljuddämpare i stället för den fabriksmonterade mynningsbromsen på din LR så är detta enligt generalagenten inget problem. Gängan passar ihop med de flesta ljuddämpare på marknaden. Bakkappan är bra som den är och behöver i normalfallet knappast bytas. Varianterna av fästen till kikarsiktet är närmast oändliga. Plus för att kolvhöjden medger montage av lite större kikarsikten som ofta är ett önskemål vid långhållsskytte.

POÄNG: 5

 

SÅ SLUTADE TESTET

Sako 85 LR får 19 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

 

SUPPORT OCH SERVICE

Garantiservicen för Sako sköts av välrenommerade och erfarna firman Roberts Vapenverkstad i Husqvarna. Som köpare bör du vid problem som vanligt i första hand vända dig till den butik där vapnets köpts. Var noga med att spara garantihandlingar och inköpskvitton. Undvik att själv greja med tekniska problem på ditt nya vapen även om dessa verkar enkla. Sådant kan leda till att garantin inte längre gäller.

 

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt två stycken Sako 85 Long Range i magnumkalibern 300 Win Mag. För jämförelsens skull testsköt vi också samma vapen i magnumkalibern 338 Lapua Mag. Tavlorna stod på 100 meters avstånd. Vi sköt sittande i skjutbänk med stöd av sandsäckar under vapnets förstock och bakkappa.

Provskjutningen gjordes med treskottserier. Följande ammunition användes: Norma Jaktmatch (9,7 g), Sako Super Hammerhead (9,7 g), Sako Racehead (10,9 g), Lapua Naturalis (11 g) samt Sako Hammerhead (11,7 g)

Kikarsiktet som satt på var en Steiner 3-15×56 Nighthunter.

Testvapnet lånades av Sako Sweden AB.

Läs mer om:

Läs också

En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar