Viltkött

Rådjur – god snabbmat

Rådjuret, det vildaste av viltet. I alla fall smakmässigt. Mörkt och mycket mört. Rådjur är inget för långkoket, köttet är alldeles för finfibrigt. Det här är snabbmat med mycket smak.   Sauté på rådjur (4 pers) 600 g innanlår eller annat bakdelskött av rådjur 1 schalottenlök 2 morötter 2 ½ dl grädde ½ dl vatten 1 msk koncentrerad kalvfond 1 msk balsamvinäger 1 ½ msk dijonsenap 1 tsk dragon salt

Gör din egen viltkorv

Har du tid? Att mala färs, temperera, rigga korvhorn, krydda, skölja korvskinn och provsteka för att kunna servera din egen viltkorv? Vi kör vildsvin i korven för att det är lätt och gott.

Hålla tempen

Har ni tänkt på att koll på temperatur är en så stor del av jägarlivet? Först är det utetempen på jaktdagen. Och då handlar det inte om frusna tår utan om risken för kylsammandragning när man fäller ett mindre byte i stark kyla. Eller handlingsplanen man ska ha i beredskap om man istället fäller ett större byte en varm dag. I förlängningen blir det en fråga om tempen i kylrummet,

Sur stek och surstek

Starten på helgens stekmiddag var sådär. Man står där med steken, tinad fortfarande i sin förpackning . Vakuum för att det är ett fantastiskt ingenting att förvara kött i. Innanför den kraftiga plasten en perfekt älgstek. Ett snitt i plasten och ut kommer en pust av…ja, det luktar helt enkelt. Riktigt illa. Känner ni igen det? Steken frigörs och stinker men redan efter några minuter är den som ny och

Rökiga smaker till vild fångst

Man kan röka kött och fisk efter konstens alla regler för en kraftfullt konserverande effekt. Alternativet är att göra en lättvariant bara för att det är så gott. Vi gör det enkelt och kör med grillen som rök.

Älgspecial

Älgfilé är festmat. Ingen protesterar. Biffen är också kanon, och baklårets stekar. Men så har vi de där bitarna som brukar bli kvar längst in i frysen. Framdelsköttet, segt och svårhanterligt, eller?

Rådjur

Smaken av vilt. Allt viltkött har sin särprägel, men inte så tydligt som rådjuret. Köttet är mörkt, mört och magert. Trivs i milt gräddigt sällskap, men klarar absolut en het chilihappening.

Viltbitar på grillen

”Åh, vad det luktar sommar”. Jag tänker syren och kaprifol, men barnen snackar grillat. Laga mat och äta utomhus. Absolut, jag är på. Välj kött med stor omsorg och vänta in rätta glöden så är succén given.

Älg

Vaknar strax före halv fem och det doftar kaffe. Otåliga hundar gnyr. Nu är den här, barrens, mossans och de leriga stövlarnas tid. Och snart den knökfulla frysens tid. Längtar efter att stapla älgstekar och känna mig rik som ett troll.