En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin som passar lika bra på jakt som på lerduvebanan, konstaterar vår testpatrull.

En glödhet trend i vapenvärlden just nu är så kallade crossovers, alltså vapen som kan användas i fler än ett sammanhang. 

Vi vet inte om anrika Browning haft detta i tankarna när man utvecklat sin hagelbock B725 Sporter. Men mycket tyder på det.

Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn pekar på en viktig detalj när han börjar detaljgranska vapnet:

– Bössan är borrad för patronläget 12/76 och det innebär att du kan ladda den även med tyngre jaktpatroner. Annars brukar sportskyttevapen oftast komma enbart i patronläget 12/70. Då kan du bara skjuta med 70 mm sportskytte- eller jaktpatroner.

Första versionen av Brownings hagelbock B725 kom i början av 2000-talet som en ersättare till föregångaren B525. Viktiga nyheter var att lådan på B725 var lägre och att vapnet har mekanisk omladdning istället för den rekylomladdning som finns på företrädaren.

Typiskt för Brownings bockhageltänk är att man utgår från en basmodell – i det här fallet B725 – och sedan hela tiden anpassar den för olika typer av ändamål. Mycket riktigt har också B725 under de senaste åren släppts i en mängd utföranden – från olika jaktvarianter till specialiserade sportskytte-vapen.

Vår testbössa har tilläggnamnet Sporter och det måste innebära att den främst är tänkt som ett sportskyttevapen. Vad finns för nyheter hos B725 Sporter II som inte fanns på Sporter I?

– Nytt på Sporter II är att den har längre, utstickande choker medan Sporter I har vanliga choker som är integrerade i pipan. Det här kan tyckas vara en detalj men den utökade chokelängden ökar förutsättningarna för att du ska få jämnare hagelsvärmar med färre randhagel, säger Peter Hahn.

Ytterligare en skillnad mellan de två Sporter-modellerna är att Sporter II förberetts för tillköp av balansvikter som monteras i stocken. I och med detta kan vapnets balans anpassas ännu mer efter varje skytts personliga önskemål och krav.

Peter Hahn följer med en snabb motduva på lerduvebanan och låter underpipan krossa den till ett moln av damm. Han verkar förtjust i de utstickande chokerna och säger att dessa har en extra tätning i botten så att man slipper få in krutgaser mellan choke och pipa.

Och han fortsätter sina funderingar kring B725 Sporter II som jaktbössa:

– Tyngden gör att man kanske inte gärna går med den på ripjakt. Men på många andra jakter – gäss, änder, fasan – där det kan bli fråga om många skott på en och samma jaktdag är tyngden närmast en fördel. Ju tyngre vikt desto mer av rekylen tas ju upp av vapnet.

En av Brownings grundfilosofier är att hålla fast vid teknik som man tror på. Och sedan utifrån detta långsamt introducera förbättringar. Utvecklingen sker därmed snarare som en kontinuerlig evolution än som snabba hopp in i framtiden.

Faktum är att dagens B725 faktiskt bygger på samma teknik som fanns i den legendariske vapenkonstruktören John Moses Brownings allra första bockhagelgevär: B25. Han fick de första patenten på detta vapen redan 1923. Själva tillverkningen startade 1931.

B25:an blev världshistoriens första hagelbössa med ena pipan liggande ovanför den andra – alltså bockgevär – som konstruerats för att kunna tillverkas i stora volymer. Modellen förbättrades därefter succesivt under kommande decennier och fick beteckningar som 325, 425, 525 och nu senast alltså 725.

När vi ändå är inne på typiska kännetecken för Browning ska också nämnas en annan sak: Att företaget under sin snart 140-åriga existens som vapentillverkare ofta haft utomstående samarbetspartners. Och gärna sådana som ligger utanför John Moses eget hemland USA. 

Så tillverkas i dag till exempel hagelbocken B725 och studsarna X-Bolt och AB3 i Mirokus fabriker i Japan medan företagets handeldvapen görs i Utah i USA, kulhalvautomaten BAR sätts samman i Portugal och custombyggda vapen görs i Belgien.

Huvudkonkurrenten för Browning när det gäller hagelbockar har under många år varit Berettas 680- och 690-serier. För majoriteten av köpare av mellanprisbockar har det egentligen bara funnits två alternativ: Browning eller Beretta. Ungefär som när bilköpare i Sverige förr valde mellan Volvo och SAAB.

Peter Hahn säger:

– Min känsla är att Browning ryckt åt sig ledarpositionen lite under de senaste åren i och med introduktionen av B725. Den har tagits emot väldigt väl i stora hagelskytteländer som England och säljer bra där. 

Så vilken av bockarna är då egentligen bäst? Ska man köpa en Beretta eller en Browning?

– Jag tycker det är en omöjlig fråga att svara på. Båda företagen gör mycket bra och slitstarka hagelbockar. Du måste helt enkelt själv känna efter vilken av de båda som känns trevligast att skjuta med. 

– Om jag skulle säga att Browning passar mig bäst så kan det vara precis tvärtom för dig eller någon annan skytt. Det är en fråga om tycke och smak. Mitt råd är att du provar båda vapnen och försöker känna efter vilken av de två som har bäst känsla och balans för just dig, tipsar Peter Hahn.

UTSEENDE

Nya B725 Sporter II ser ut som alla andra Sporting-bössor. Den utseendemässiga variationen på den här typen av vapen är nästan försumbar – oavsett märke eller modell. Typiskt för hagelgevär i sportskytteutförande är att de är tyngre och har längre pipor, kraftigare stock och bredare spång än motsvarande jaktbössor. Allt för att de ska funka så bra som möjligt i tävlingssammanhang. Men Brownings skapelse är samtidigt inte extremt formgiven åt tävlingshållet. Den smälter alltså väl in även i ett jaktsällskap.
POÄNG: 4

TRÄFFBILD

Vid lerduveskyttet är vapnet följsamt, stadigt och förutsägbart. Ingen av oss får några alarmerande vibbar under testskjutningsdagen; känslan är istället att det här nog är en bössa man skulle kunna utvecklas tillsammans med. När vi skjuter mot tavla på 25 m avstånd får vi bra och förväntade träffbilder med den ammunition vi använder. Ungefär 60 procent av svärmen träffar ovanför riktpunkten och 40 procent under. Alltså precis som det ska vara.
POÄNG: 5

EGENSKAPER

Peter Hahn uttrycker sig så här om B725 Sporter II: det är en typisk skjutmaskin som är byggd för att under lång tid hålla för många skott på lerduvebanan. En icke oväsentlig detalj för mängdskyttar är förstås rekylupptagningen som vi tycker funkar utmärkt på denna Browning. Pluspoäng också för att avtryckaren kan ställas i tre lägen samt kolvkammens justeringsmöjligheter i både sidled och höjdled. Dessutom är vapnet förberett för montering av balansvikter i kolv och framstock.
POÄNG: 5

KVALITET

Här tror vi inte att det kommer bli några problem. Grundsystemet i detta vapen är nämligen testat och använt under lång tid såväl under jakt som på bana. Låsmekanismen i B725 är till exempel densamma som Browning alltid använt i sina hagelbockar: en underliggande låsregel som låser fast pipsetet i lådan. Samma system sitter i företrädaren B525 och i Brownings allra första hagelbock B25 som dök upp redan på 1920-talet, alltså för nästan 100 år sedan!
POÄNG: 5

ÖVRIGT

Utstickande choker har tidigare bara gått att få på dyrare Browning-modeller men finns nu även på Sporter II. Fördelen är att du snabbare kan se vilken choke som sitter i samtidigt som du slipper använda nyckel vid bytet. I och med att de utstickande chokerna är längre än ordinära choker finns också förutsättningar för jämnare träffbilder med färre randhagel. Möjligheterna att anpassa kolv och stock efter personliga önskemål är stora. Fem choker medföljer.
POÄNG: 5

Plus: Stabila skjut-egenskaper. Väl utprovad mekanism. Flexibel.

Minus: Traditionellt bockhagelgevär utan större nyheter. Ganska tungt vapen.

SÅ SLUTADE TESTET

Browning B725 Sporter II får totalt 24 poäng av 25 möjliga. Ett riktigt toppbetyg! 

 

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar