Nya regler: Då får du bära kniv på allmän plats

Nya regler: Då får du bära kniv på allmän plats

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

Det finns enligt Högsta Domstolen flera typfall där knivinnehav på allmän plats får anses befogat. Jägare, friluftsfolk och scouter får ha kniv med sig när de ska ut i skog och mark och hantverkare får bära kniv i samband med yrkesutövning.
Det är också tillåtet att bära kniv om du köpt den för att ge bort som present, om du behöver åka med allmänna kommunikationsmedel på väg till ett sammanhang där kniven anses befogad eller om du är i en park med dina vänner på picknick. Du får också ha kniv i bilen om det går att motivera med att du exempelvis ska åka och fiska.

Inte vid större evenemang

Även en mindre slidkniv, till exempel en morakniv, kan godtas i många sammanhang som exempelvis vid en utflykt då du grillar. Detta gäller dock i regel inte vid allmänna festligheter, musikuppträdande eller idrottsevenemang och inte heller i andra sammanhang, där många människor träffas eller uppehåller sig.
Högsta Domstolen lägger också vikt vid knivens utformning. Större så kallade överlevnadsknivar eller stiletter eller andra föremål som har egenskaper som gör dem mer ägnade att användas som vapen är i de flesta fall inte tillåtna.

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *