Winchester SX3 – en supersnabb halvautomat

Winchester SX3 – en supersnabb halvautomat
Världens snabbaste hagelhalvautomat heter det i reklamen. Men vilken nytta har vi av det som jägare? Vi har testat senaste varianten av supersnabba halvautomaten Winchester SX3. Och det är en häftig bössa.

 

Under de senaste åren har Winchester gjort stort nummer i sin marknadsföring av hur snabb deras senaste hagelhalvautomat SX3 är i omladdningen.

En viktig och begriplig anledning: År 2012 slog italienske skytten Raniero Testa nytt världsrekord genom att träffa hela tolv lerduvor innan dessa nådde marken med detta vapen.

Visserligen är Testa sponsrad av Winchester. Men allt ska ha övervakats av flera vittnen, bland annat av en juridisk notarie. Därmed bör vi också kunna tro på saken.

En sådan bössa väcker förstås nyfikenhet.

Men som jägare frågar man sig: Vilken nytta har vi svenska jägare egentligen av den snabba omladdningen? I Sverige får vi ju trots allt bara ladda en hagelhalvautomat med tre patroner i taget under jakt – två patroner i magasinet och en i loppet.

Och hur känns bössan rent skyttemässigt för en person som mest vill använda den i jaktsammanhang? Alltså balans, rekyl, känsla, tillförlitlighet och allt det där. Vår testkollega Mattias Tyrefors har jagat mycket med hagelhalvautomater och borde därmed kunna komma med intressanta synpunkter.

– En viktig sak med hagelhalvautomater är hur tillförlitliga de är i omladdningen, hävdar Mattias Tyrefors när han gör sig klar för första skottserien på frångående duvor.

– Hylsan som ska ut har en tendens att fastna i en del halvautomater. Det gäller särskilt när du skjuter med lätta laddningar på 24 g eller lättare. I dag ska vi provskjuta med både mycket lätta och tunga laddningar. Det kommer att bli riktigt spännande.

Winchesters modell SX3 har funnits i några år. Den variant vi ska skjuta med är dock bara något år gammal – den kallas Black Shadow och är en snyggt svartfärgad syntetbössa med nyare design på kolven. Piporna är behandlade med ”Ultra Tough Coat” som ska göra dessa mer tåliga mot slitage samt väder och vind.

SX3 är gasomladdad, något som innebär att slutstycket automatiskt pressas bakåt av krutgaserna från det avlossade skottet. Systemet i SX3 kallas ”Active Valve System.” Finessen med detta är att all gas som inte behövs vid omladdningen automatiskt släpps ut via en ventil.

– Det här är ett sätt att komma tillrätta med problemen med att lätt laddade hylsor ofta fastnar, förklarar Mattias Tyrefors.

– Om du skjuter med lätt laddning i den här bössan används all gas för att trycka tillbaka slutstycket. När du sedan skjuter med tyngre laddningar avges mer gas än vad som behövs för omrepeteringen. Det är den överflödiga gasen som släpps ut förbi slutstycket.

Ett självreglerande system alltså. Tidigare har halvautomater för jakt oftast ställts in på fabriken för att i första hand klara kraftigare laddningar än 24 g.

Hur funkar då ”Active Valve System” i praktiken? Vi provskjuter med fyra olika hagelladdningar – alltifrån 21 g till 39 g. Och några hylsor fastnar faktiskt inte. I varje fall inte under huvuddelen av vår testskjutning på banan.

Först vid de sista serierna med den medellätta laddningen Jaguargruppen Steel Shot (24 g) fastnar ett par hylsor. Med all sannolikhet beror det på att bössan behövde rengöras. Har man skjutit närmare 100 skott med olika typer av ammunition kan en halvautomat kräva rengöring för att funka maximalt.

Mattias släpper i väg tre nya skott med bössan. Den låter mer som en kulspruta än som en hagelbössa.

– Det här är en jäkligt snabb bössa. Inget snack om saken, utbrister han med en tydligt förnöjsam uppsyn. Sedan är den riktigt trevlig att skjuta med. Pipuppslaget är litet och rekylen går rakt bakåt precis som den ska göra.

Amerikanska vapentillverkaren Winchester är annars mest känd för sina bygelrepetergevär. År 1873 släpptes märkets mest berömda vapen: Model 1873. Denna blev urtypen för de cowboybössor vi sett i otaliga västernfilmer. Ett berömt smeknamn på modellen är ”The Gun That Won The West.”

En bit in på 2000-talet drabbades Winchester av ekonomiska problem som ledde till att företaget gick omkull. Den anrika firman köptes då av Belgienbaserade FN-Browning (de första initialerna står för Fabrique Nationale). I dag tillhör därmed Winchester en av världens största koncerner med tillverkning av skjutvapen.

Att Winchester numera ägs av Browning märks på SX3. Konstruktionen påminner mycket om framför allt halvautomaten Gold från Browning. De här två modellerna tillverkas för övrigt vid samma fabrik i Portugal.

Men åter till en av de inledande frågorna: Har den dokumenterat snabba omrepeteringen hos SX3 verkligen så stor praktisk betydelse vid jakt i Sverige?

– Jag tycker faktiskt det, svarar Mattias Tyrefors. För en duktig skytt kan varje sekund vara värdefull i en tidspressad situation.

– Många av dagens halvautomater är betydligt långsammare än Winchester SX3. Faktiskt så långsamma att du kanske hinner trycka av nästa skott innan omrepeteringen är klar. Då smäller det inte och en misstänkt skadeskjuten fågel kan hinna försvinna innan du får i väg nästa skott.

Mattias Tyrefors granskar den läckert svarta bössan. Och säger att det här definitivt är den bästa halvautomaten från Winchester som han provat.

vapentest-2

 

Winchester halvautomat

Modell: SX3.
Tillverkningsland: Portugal.
Vikt: 3 kg.
Piplängd: 66, 71 och 76 cm.
Kaliber: 12.
Patronläge: 12/89 mm.
Avtryckare: Direkttryck.
Godkänd för stålhagel: Ja.
Kolvmaterial: Syntet.
Kolvtyp: Pistolgrepp.
Justerbar kolv: Ja.
Omladdningssystem: Gas.
Magasinsstorlek:
2 patroner + 1 i loppet.
Säkring: Säkrar avtryck.
Spång: Platt ventilerad spång.
Sikte: Vitt korn.
Choker: 3 stycken medföljer, Browning Invector Plus.
Cirkapris: Från 9 495 kr.

 

PLUS

Rolig att skjuta med
Mycket snabb omrepetering
Enkel att rengöra
Bra pris

 

MINUS

Säkringen säkrar bara avtryckaren
Säkringens placering

 

ATT SKJUTA MED

Vårt sammanfattande intryck efter att ha avlossat cirka 100 patroner med olika laddningar på skjutbanan: Det här är definitivt en rolig bössa att skjuta med. Omladdningen är imponerande snabb och alltid klar när vi trycker av skott nummer två och tre. När vi sedan testar spridning och jämnhet på hagelskurarna på papperstavla så blir betyget högt även där. Skotten tar precis där de ska och svärmen sprider ut sig jämnt och fint från tavlans centrum – oavsett laddning och patrontyp. Vi trycker på Gilla-knappen och ger högsta betyg!

POÄNG: 5

 

SMIDIGHET

Vi har påpekat det tidigare: Halvautomater är inte det mest smidiga världen skådat när det gäller momenten laddning och patron ur. Procedurerna tar tid och är trixiga. Dessutom finns det en risk att man klämmer tummen vid omladdningen. Naturligtvis är detta till viss del en fråga om hur pass van man är vid ett vapen. Men här borde det ändå finnas utrymme för teknisk utveckling tycker vi. Ett plus för SX3 är bakkappan som känns mjuk och behaglig. Plastytan på bakkappans ovansida minskar risken för att kolven ska fastna i kläderna.

POÄNG: 3

 

SÄKERHET

Typiskt för halvautomater är att de bara säkrar själva avtryckaren. Inget idiotsäkert system eftersom en kraftig stöt mot vapnet skulle kunna få ett skott att gå av. Vår åsikt: den tillverkare som blir först med att presentera en säkrare lösning för halvautomater kommer att få stora försäljningsframgångar. Flytta samtidigt gärna säkringsknappen från varbygelns bakre del till kolvhalsen. En mycket mera naturlig och logisk placering för detta reglage anser vi.

POÄNG: 3

 

KVALITET

Winchester brukar ligga någonstans i mitten när det gäller kvalitetsryktet. Märket levererar varken dålig eller särskilt utstickande hög kvalitet. Lite positivt överraskade blev vi därför när nya SX3 plockades itu för granskning av mekanismen. Mattias Tyrefors omdöme: konstruktionen känns logisk, välgjord och rejäl. Inget slarv eller tråkiga genvägar som ska göra tillverkningen maximalt billig. Vapnet är också föredömligt enkelt att rengöra.

POÄNG: 4

 

TILLBEHÖR

Viktigt för alla typer av hagelvapen är att kolven kan justeras efter användarens kroppsbyggnad och övriga önskemål. Skjuter du med en hagelbössa som inte passar dig kan du aldrig utvecklas som skytt. På SX3 finns särskilda mellanläggsbrickor med vars hjälp kolven kan förlängas. Höjden på kolven samt skränkning kan ändras med brickor i sex olika storlekar. Brickorna monteras enkelt mellan stock och låda. Chokerna kommer från Browning. Positivt också att SX3 kan fås i fler varianter, bland annat med trä- eller kamouflagekolv.

Poäng: 4

 

SÅ SLUTADE TESTET

Winchester SX3 får totalt 19 poäng av 25 möjliga.
5 poäng = Ypperlig
4 poäng = Mycket bra
3 poäng = Godkänd
2 poäng = Skärpning krävs
1 poäng = Underkänt

 

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi provade Winchester SX3 på en kärrskeetbana, det vill säga på en enklare övningsbana med bara några stationer. Vi sköt mot från- och sidogående lerduvor. Vi kontrollerade också träffläget på papperstavla som ställdes upp på 30 yards avstånd (27, 4 m). Ammunitionen var Winchester X2 Steel (21 g), Jaguargruppen Steel Shot (24 g), Winchester AA Tracker (32 g) samt Winchester Blind Side (39 g).

 

SUPPORT OCH SERVICE

Regelbunden rengöring är viktigt när det gäller hagelhalvautomater. Hur ofta du bör se över din bössa bestäms främst av kvaliteten på den ammunition du använder. Men lämpligt intervall brukar vara mellan 100 och 1 000 skott. Efter några rengöringar ser du vad som är lämpligast för din bössa och ammunition. Servicen av vapen från Winchester sköts av Småländska Vapen i Ingelstad.

Läs mer om:

Läs också

En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar