Beretta 690 – Nästa generation hagelbock
Att efterträda en storsäljare är aldrig lätt. Nu gör Beretta ett försök när företaget presenterar en efterträdare till sin populära hagelbock 686. Ska Beretta lyckas upprepa succén med 680-serien som varit en av världens mest sålda hagelgevär?
Säg den jägare som inte hört talas om Berettas storsäljande hagelbössa 686. Detta gevär av bocktyp kom ut i sina första varianter redan på 1980-talet och har därefter sålts i imponerande volymer till jägare över hela världen.
Ska man vara riktigt noga så handlar det egentligen om en hel familj av hagelgevär där modellen 686 är den avgjort mest kända hos svenska jägare.
Kort kan 680-serien sammanfattas ungefär så här: beteckningen 686 är standardvarianten för jakt (omdöpt på senare år till Silver Pigeon), 687 är en finare variant med högre klass på trä och gravyr medan 682 är familjens sportskyttemodell.
Den nya bock för jakt som Beretta nu lanserar har fått modellbeteckningen 690. Sannolikt för att understryka att det är en vidareutveckling av framgångsrika 680-serien. Redan förra året kom den nya seriens sportskyttevariant som döpts till 692.
Tittar vi närmare på det testvapen vi tänker provskjuta med så ser vi att det står Field III efter beteckningen 690. Ordet Field innebär att det är en jaktbössa och romerska numret III att den är extra påkostad, i praktiken en lyxvariant.
Vapensmeden Mattias Tyrefors gör sig beredd att krossa de första utflygande lerduvorna. Han säger:
– Eftersom den här bössan är extra utrustad med finare valnöt och gravyr är det väl mest rättvist att jämföra den med Berettas gamla modell 687. Därmed kan vi nog också förvänta oss att det så småningom kommer enklare varianter med ett lägre inköpspris.
Vårt första intryck? Jo, att denna nya skapelse är intill förväxling lik sin företrädare. Man får samma känsla som när Volkswagen presenterar en ny generation av sin storsäljande Golfmodell. Förändringar finns men man måste nästan ha förstoringsglas för att se dem. Kanske är strategin att inte oroa för många i den stora målgruppen med alltför iögonfallande yttre förändringar.
Vi vänder och vrider på den nya 690:an. Och jämför den med min egen privata 686:a som jag tagit med för jämförelsens skull. Ett vapen som varit i min ägo i rätt många år nu.
–Här har vi en ny grej, utbrister Mattias plötsligt. Framstocken ser annorlunda ut. Reglaget som man öppnar framstocken med är nykonstruerat och av aluminium. Dessutom är förstocken lite tunnare. Det här har man troligen gjort för att minska vikten på vapnet.
Samtidigt som de yttre förändringarna är små är den inre förvandlingen desto mer omfattande. Mattias säger att det i stort sett inte finns någon mekanisk detalj i innandömet som inte är utbytt. Inte ett mått är detsamma i 690 som i 686.
Den nya modellen bygger på ett modulsystem där vapnets olika delar – exempelvis säkring och avtryckare – sätts samman i moduler. Därefter plockar man ihop modulerna till ett färdigt vapen.
– Så har man inte kunnat arbeta med den gamla 686:an. Den bössan kräver mycket mera inpassningsjobb, man byggde helt enkelt varje exemplar hantverksmässigt från början till slut. Så kunde man göra på 1980-talet när den mänskliga arbetskraften fortfarande var billig jämfört med i dag.
Frågan är då vad nya 690 tillför rent praktiskt vid en jämförelse med föregångarna. Chokesystemet Optima Choke HP, som funnits ett par år i Berettas hagelvapen, är en sådan förbättring. Detta system fanns inte i modellerna 686 och 687 men sitter alltså i nya 690.
HP-chokerna är längre än chokerna i företrädarna. Dessutom ska de vara mer motståndskraftiga mot intensivt stålhagelskytte och ge färre randhagel i svärmen.
Pipan kan så här i början av lanseringen bara fås i 71 cm längd. Beretta har döpt den pipa som sitter i 690 till steelium, ett koncept som kom för några år sedan. Steeliumpiporna ska vara gjorda av en speciellt härdad stålkvalitet som är mer värmetålig och slitstark.
Mattias Tyrefors har just avslutat några serier mot utflygande lerduvor. Han verkar inte särskilt missnöjd:
– Bössan skjuter bra, känns välbalanserad, säger han och bryter vapnet i ett moln av blåaktig krutrök. Den rekyldämpande bakkappan känns behaglig. Du kan tydligen få bakkappan i fyra olika längder. En speciell ytstruktur ska göra att kolven inte fastnar så lätt i kläderna vid anläggningen.
Tilläggas bör att den viktminskning som utlovas är svår att märka av vid praktiskt skytte. Enligt tillverkaren väger en 690 ungefär 100–150 gram mindre än en Beretta 687 med samma piplängd. Exakta vikten avgörs av kolvträets densitet.
Så vad ska vi säga sammanfattningsvis? Kommer Beretta 690 att bli en ny försäljningssuccé? Eller kommer den att upplevas som alltför traditionell med för lite förnyelse? Är den rentav en större nyhet för Beretta än vad den är för de tilltänkta köparna?
Några tvärsäkra åsikter om detta kan knappast lämnas efter en kort förmiddags testskjutningar.
För så är det ju ofta med nya bilar, vapen och andra tekniska prylar. Man kan egentligen aldrig veta om en ny modell vinner eller förlorar i längden.
Den som lever får se.
PLUS
+ Smidig, skjuter bra
+ Stort utbud av tillbehör
MINUS
– Få riktiga nyheter
– Inget nytt säkerhetstänk
FAKTA: BERETTA 690
Modell: Field III (hagelbock).
Tillverkningsland: Italien.
Vikt: Cirka 3,35 kg (71 cm pipa).
Piplängd: 66, 71 och 76 cm.
Piptyp: Steelium med choker (standard) eller fast borrning.
Kaliber: 12.
Patronläge: 12/76 mm.
Avtryckare: Enkeltryck.
Automatsäkring: Ja.
Kolvmaterial: Oljebonad, speciellt utvald valnöt, grade 2,5 +.
Kolvtyp: Pistolgrepp.
Säkring: Kolvhalssäkring med pipväljare.
Choker: Optima Choke HP. Vapnet levereras med fem choker från full trångborrning till ren cylinder.
Spång: 6 mm hög och 6 mm bred. Platt, ventilerad spång.
Rekyldämpare: Microcore 15 mm. Finns ytterligare tre längder som tillbehör.
Cirkapris: 27 990 kr.
ATT SKJUTA MED
När vi testar Beretta 690 på lerduvor känns skjutegenskaperna oerhört lika de vi upplever hos företrädaren 686. Vi märker ingen försämring men heller ingen tydlig förbättring när det gäller saker som balans, tyngd, pipresning och svingegenskaper. Dock är nya Beretta 690 utan tvekan en bock anpassad för jakt. Vapnet är lättare, har smalare spång och en kortare pipa än sportskyttemodellen 692, som den nya jaktbocken till stora delar bygger på.
POÄNG:4
SMIDIGHET
Den slanka och smidiga formen på förstock och baskyl är ett typiskt karaktärsdrag hos Berettas hagelbockar. Och nya jaktbocken 690 är inget undantag. Vi tycker också att vapnet är lätthanterligt och smidigt att använda. Alla reglage sitter där man förväntar sig att de ska sitta. Allt känns självklart, ungefär som att växla när man kör bil. Något som inte är oväsentligt för en vanlig jägare som kanske bara tränar hagelskytte några gånger per år och deltar i ett fåtal fågeljakter. Ejektorfunktionen, som kastar ut avfyrade tomhylsor, kan lätt avaktiveras och aktiveras.
POÄNG:4
SÄKERHET
Vi ser inga nyheter alls på säkerhetsfronten i nya Beretta 690. Visst, modellen har automatsäkring. Alltså bössan säkras automatiskt så fort toplevern förs åt sidan. Men det har många jaktbössor i dag. Systemet för säkringen är av samma typ som i 680-serien som kom på 1980-talet. Uppenbarligen tycker Beretta att det räcker med en lösning som visserligen är bra men knappast idiotsäker. Nya sida/sida-bössan 486 från företaget har en konstruktion som minskar risken för vådaskott om jägaren råkar tappa sitt vapen. Mera sådant nytänkande, tack!
POÄNG:3
KVALITET
I dagsläget kan vi egentligen inte säga så mycket om 690s långsiktiga kvalitet. Det får tiden utvisa. Men vi vet att företaget Beretta gör hagelbockar av hög kvalitet. Vad som också kan sägas är att 692 – den nya seriens sportskyttemodell – vad vi vet inte haft några kvalitetsproblem under det dryga år som den sålts i Sverige. Och då har ändå rätt många 692 levererats. Detta kan vara ett första tecken på god kvalitet även för jaktbocken 690. Alla delar är nämligen utbytbara mellan de två modellerna.
POÄNG:4
TILLBEHÖR
Ett starkt område för Beretta. Företaget brukar alltid komma med en massa extra tillbehör till sina vapen – bakkappor, choker, kolvar och så vidare. Du behöver exempelvis aldrig oroa dig för att det inte finns choker till en hagelbössa från Beretta. Ett extra plus för att man anger på choken vilket system den tillhör, alltså inte bara storleken. Choker kan som bekant se väldigt lika ut. Jättesmart!
POÄNG:5
SUPPORT OCH SERVICE
En av fördelarna med att välja ett stort, etablerat vapenmärke är att alla kanaler för support och service brukar vara uppgrävda och klara sedan årtionden tillbaka. Därmed ska eventuella problem med ditt nyinköpta vapen kunna åtgärdas snabbt och effektivt. En sak man bör veta är att kolvbrott inte omfattas av bössans garantier så länge kolven är gjord av trä. En god idé är alltså att regelbundet sköta om sin kolv med inoljning och åtdragning av kolvskruven.
SÅ SLUTADE TESTEN
Beretta 690 får totalt 20 poäng
av 25 möjliga.
5 poäng = Ypperlig
4 poäng = Mycket bra
3 poäng = Godkänd
2 poäng = Skärpning krävs
1 poäng = Underkänt
SÅ HÄR GJORDE VI
Vi provade Beretta 690 på en kärrskeetbana, det vill säga på en enklare övningsbana med bara några stationer. Vi sköt dubbelskott med US 7-hagel i kaliber 12 mot lerduvor som kom ut i förutbestämda riktningar (frånskott och sidoskott).