Jaktmarker & Fiskevatten nr7/2024

Jofen testar vadarbyxor

Visst fungerar det med PVC-vadare!

Vi går på djupet och testar i alla förhållanden

Efter att andasvadarna erövrade sportfiskemarknaden föll snabbt de tidigare så populära PVC-vadarna i glömska. Vi ställer oss frågan om de tidigare, plastvadarna helt har spelat ut sin roll? Mikael Pertman går på djupet bland olika vadarbyxor och har testat dem i alla förhållanden. Resultatet visade att PVC-vadarna, i många situationer, är ett fullgott alternativ.

Vadarbyxor är inte nödvändiga för att flugfiska men för mig är de en del av flugfisket. Jag uppskattar att komma ut i vattnet för att lättare komma i kastposition eller när jag fiskar från flytring, då är vadarbyxorna helt nödvändiga. När jag står utvadad i vattnet känner jag mig som en del av den miljö jag fiskar i, jag har till och med upplevt att fisk ställt sig strax nedströms mig och vakat. Man ska naturligtvis vada med försiktighet och varken störa eller förstöra men att stå utvadad i vattnet ger mig frid i själen.

Men vadarbyxor kostar en slant och kan kännas bökiga att ha på sig och vandrar man mycket på land i varmt väder bland snår och stenar blir man snart svettig i dem. Förr eller senare börjar de läcka, självklart händer det när man åkt långt bort utan möjlighet till att laga dem eller köpa nya.

Bli premium-medlem för att läsa vidare

✅Få tillgång till hela digitala arkivet
✅Läs e-tidningen när du vill
✅Läs alla premiumartiklar

JoF Premium
1 Månad

1 kr

Därefter 39 kr/mån
Avsluta när du vill

Prova nu

Premium + Tidning
✔️Allt från Premium
✔️Tidning hem

44 kr / nr

Ingen bindningstid

Köp nu