Jaktmarker & Fiskevatten nr8/2022

Lästips: Fantastiskt strömfiske efter storsjööring

Spana in redaktionens favoritreportage

Dammån ringlar sig ner från Oviksfjällen för att rinna ut i Indalsälven precis väster om Storsjön i Jämtland. Denna lilla pärla har de senaste åren blivit en populär älv för flugfiskare som inte orkar åka till Norge och fiska lax utan hellre drillar grova öringar på hemmaplan med enhandsspö.

Storsjön har en riktigt fin och storvuxen öringstam. Naturligtvis var populationen helt fantastisk innan kraftbolagen dämde upp älvarna, torrlade lekplatser och hindrade migrerande lekfisk. Praktexemplet är väl Järpströmmen upp mot Kallsjön där det råder nolltappning nu för tiden. Det har fått till följd att det beståndet är utraderat. Ett bestånd som enligt uppgift bestod av de mest storvuxna öringarna i hela storsjösystemet.

Även skogsbolag som la tillrätta älvar för flottning bör få sig en släng av sleven, eftersom stora schaktmaskiner och bandtraktorer i sin iver om att jämna ut bottnar för stockarnas mer friktionsfria resa mot träindustrierna och pappersbruken längre öster ut, förstörde ekosystemen i älvarna.

Bli premium-medlem för att läsa vidare

✅Få tillgång till hela digitala arkivet
✅Läs e-tidningen när du vill
✅Läs alla premiumartiklar

JoF Premium
1 Månad

1 kr

Därefter 39 kr/mån
Avsluta när du vill

Prova nu

Premium + Tidning
✔️Allt från Premium
✔️Tidning hem

44 kr / nr

Ingen bindningstid

Köp nu