Benelli

Benellis 828U – en lätt fullträff

Benellis första hagelbock har väckt rejäl uppmärksamhet.Men kan ett så lätt vapen verkligen skjuta lika bra sommarknadens bästa bockar? Vi har grundligt testat ett av de förstaexemplaren av Benelli 828U.

Swisch! Den signalröda ler-duvan far i väg ur kastaren med ett metalliskt, vinande ljud. Drygt en sekund senare kommer smällen. Och lerduvan förvandlas genast till ett mörkt stoftmoln som långsamt sprids för vinden. Jaktmarker & Fiskevattens vapenexpert Peter Hahn bryter den nya hagelbocken från Benelli och säger:

– Ser du här hur lätt det går att öppna bössan? När man för toplevern åt sidan så faller bara piporna ned av sin egen tyngd. Så lätt brukar det inte vara att öppna och stänga nya bockvapen!

Med bock menas ett hagelvapen där ena pipan ligger över den andra. Den modell vi testar i dag heter alltså Benelli 828U och är den italienska tillverkaren Benellis första hagelbock någonsin. Detta fabrikat är annars mest känt för att göra hagelhalvautomater av hög klass.

Vapnet vi håller i våra händer tillhör en förserie och kan alltså fortfarande förändras något innan det går i produktion. Detta faktum blir vi upplysta om via stämpeln Internal Sample (internt prov) som sitter inristad ovanför säkringen.

Vårt första intryck är att 828U är ett påfallande lätt vapen när man håller i det. Vår egen våg stannar på 2,895 kilo, något som stämmer väl med fabrikens egen angivelse.

U-et i namnet 828U står för övrigt för det engelska ordet Upland. Något som ungefär kan översättas till höglänt område. Tillverkaren talar därmed om för oss att detta är ett vapen som jägaren ska kunna bära med sig och använda även i besvärligare, bergig terräng.

Låg vikt har också varit en av de viktigaste prioriteringarna för konstruktören. Frågan som då genast infinner sig är hur vapnet skjuter i praktiken. Lätta hagelvapen kan ju ibland kännas instabila vid flyktskytte mot snabba mål. Skytten kan få en känsla av att bössan måste tvingas att utföra det som den ska göra. Men mer om detta senare.

Smarta lösningar på nya Benelli.

Peter Hahn förklarar varför 828U är så lätt att öppna och stänga:

– Det beror på att slagstiften spänns upp av toplevern. Och att ejektorerna aktiveras från patronläget när patronen sväller efter skottet. Mer vapentekniskt intresserade känner säkert igen lösningarna från de gamla svenskkonstruerade hagelbockarna Caprinus och Flodman.

– Det vanliga är annars att slagstift och ejektorer hos hagelbockar spänns upp när vapnet öppnas. Då blir det med automatik trögt att öppna bössan, särskilt när den är ny.

Rent praktiskt innebär det hela att baskylen på Benelli 828U därmed kunnat göras lägre. Detta ger i sin tur ett smidigare vapen med något lägre vikt. Baskylen är tillverkad av aluminium, något som också sänker bössans vikt. Spången är av samma skäl av kolfiber.

– Samtidigt är vitala delar, som utsätts för påfrestningar, gjorda i stål, säger Peter Hahn. Titta till exempel på den nykonstruerade, fjäderbelastade stålplattan i lådans stötbotten.

Andra nyheter på Benelli 828U är att hela avtryckarmekanismen lätt kan monteras bort med hjälp av ett medföljande verktyg, en lösning som förstås underlättar rengöringen. Dessutom blir det enklare att ta bort automatsäkringen. Bland skyttar som skjuter väldigt mycket brukar automatsäkringen mest upplevas som ett hinder.

Mest spännande i 828:ans hela konstruktion är nog ändå att du som skytt kan justera kolvmåtten i hela 40 olika positioner. Detta görs med hjälp av medföljande brickor som byts ut i kolv och kolvhals. För högerskytten finns 20 justeringsmöjligheter och för vänsterskytten lika många, alltså 20 stycken. Vilka brickor som ska kombineras med vilka framgår av en tabell i instruktionsboken.

Men inte nog med det. Dessutom finns bakkappor som tillval i tre olika längder. Och likaså tre olika höjder på den kolvkam i polymerplast som ska minska rekylens verkan mot kinden. Snacka om användarvänlighet!

Det här justeringssystemet för kolven är ju också ett betydligt billigare alternativ än att lämna in bössan till en vapensmed för att få kolven utbytt eller ombyggd.

Många superlativer alltså. Men finns det något som är mindre bra med bössan?

– Toplevern är i klenaste laget, säger Peter Hahn. Den borde vara högre. Som det är nu täcker den bara halva tummen. Det gör att tummen lätt halkar av när toplevern ska tryckas in.

En något märklig brist tycker vi båda. För säkringsknappen strax under toplevern är ju ovanligt stor och väl ergonomiskt utformad. Varför inte passa på att göra en något högre toplever när man ändå var i gång?

Vad blir då vårt sammanfattande omdöme?

– Jag tycker det går som tåget att skjuta med bössan, svarar Peter Hahn. Mig passar den jättebra. Balans och trycke känns bra. Och skjutegenskaperna är trygga och förutsägbara. Så någon direkt nackdel med den låga vikten ser jag inte.

Han fortsätter:

– Bössan känns lika smidig att skjuta med som en hagelbössa av sida vid sida-typ fast med bockens alla fördelar vad gäller bättre rekylupptagning. Samtidigt är det här en renodlad jaktbock som passar bättre i snabba skottsituationer under jakt än på skjut-banans skeet- eller trapbana. Beretta 828U levereras med nickelfärgad eller svart baskyl.

UTSEENDE

Ja, här kan man ju ha olika åsikter. Benellis första hagelbock har i alla fall ett ovanligt utseende. Slingorna med eklöv i baskylens gravyr får oss att associera till gamla tiders runskrift. Fiskbensmönstret i baskylens bakre del och på greppytorna har vi dock lite svårt för. Tycker någon att det är snyggt? Baskylen är för övrigt ovanligt lång; en praktisk nödvändighet eftersom slagstiften jobbar rakt i bössans längdriktning. Slutsats: Benellis designspråk är djärvt, modernt och spännande. Vi gör tummen upp för helhetsintrycket!

POÄNG: 4

PRECISION/TRÄFFBILD

Vi skjuter över 100 provskott med Benellis hagelbock. Mot flygande lerduvor som kommer ur olika vinklar samt mot en tavla på 26 meters avstånd. Träffarna tar där vi pekar, träffbilden på tavlan har en jämn och fin utbredning. En liten men inte betydelselös detalj är att pipbyte kan göras med pipväljaren även när vapnet är osäkrat. Därmed kan du sekundsnabbt välja en tätare eller glesare spridning på hagelsvärmen beroende på avståndet till fågeln.

POÄNG: 4

EGENSKAPER

Vapnet är lätt men gör ändå det vi vill, konstrar inte i svingen utan följer med på ett levande sätt i skyttens rörelser. Pipuppslaget vid skott är knappt märkbart. Ejektorerna funkar klanderfritt under våra provskott. Det progressiva rekylupptagningssystemet, där speciella lameller griper in och dämpar mer ju kraftigare rekylen är, verkar funka som det är tänkt. Bred säkringsknapp, toplevern däremot i klenaste laget. Spångbilden är bra. Benelli har lyckats med det svåra konststycket att skapa en bra jaktbössa som samtidigt är lätt att bära på.

POÄNG: 5

KVALITET

Full pott kan vi inte ge i denna gren eftersom bössan är helt nykonstruerad. Därmed vet vi ingenting om den långsiktiga driftsäkerheten. Men när det gäller Benellis paradgren – halvautomatiska hagelvapen – så hörs sällan klagomål på kvaliteten. 828:ans varbygel, stomme för slagstift och säkring är i komposit. Många sätter likhetstecken mellan komposit och sämre kvalitet, något som egentligen är fel. För det sker ju faktiskt en produktutveckling även när det gäller detta material.

POÄNG: 4

TILLBEHÖR/UTRUSTNING

Här kan det knappast bli bättre. Skränkning och kolvhöjd (cast och drop) på Benelli 828U kan anpassas till 40 olika lägen tack vare en speciell teknik med olika justeringsbrickor. Kolvkammens höjd samt bakkappans tjocklek kan dessutom justeras. Därmed torde vapnet kunna anpassas till de flesta skyttar. Vi gillar även att fem choker medföljer tillsammans med en specialdesignad vapenkoffert. Den senare är dessutom snyggare än de olika varianter av koffertar Benelli presenterat tidigare.

Poäng: 5

SUPPORT OCH SERVICE

Sako Sweden är generalagent för Benelli i Sverige. En vapensmed som ansvarar för reparationer av märkets vapen finns på plats i Sverige. De flesta reklamationer torde därmed kunna åtgärdas här i landet och man slipper de långa väntetider som ofta är förknippade med att vapen måste skickas utomlands vid garantifel och andra reparationer.

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt hagelbocken Benelli 828U på lerduvor och tavla. Pipan hade kvarts trångborrning. Vid lerduveskyttet sköt vi med både lättare och tunga laddningar för att testa rekyldämningssystemet Progressive Comfort. Vi använde till exempel Eley VIP Steel 24 g, storlek US7, och Remington Nitro Magnum, 40 g, storlek US6.

Vid skjutningen mot tavla var skjutavståndet 26 meter. Här sköt vi med Gyttorp Fasan (30 g), storlek US6.