Husqvarna 1900/CG 1900

Gamla, hederliga 1900 har fått en renässans på senare år. Men hur bra är egentligen denna klassiker bland svenska jaktstudsare jämfört med dagens moderna vapen? Vi har provskjutit två FFV-Husqvarna 1900 för att få svar.

Det är något visst med gamla jaktvapen. Känslan, den gamla tidens hantverksskicklighet, patinan från många års användning.

När man står på skjutbanan och håller i en 43 år gammal Husqvarna 1900 blir man riktigt varm i kroppen. Detta är klassikernas klassiker. Ingen annan studsare har lyckats bli så genuint omtyckt under så lång tid ute i de svenska jägarleden.

Vapensmeden Mattias Tyrefors kollar in den svarta bakre delen av slutstycket, formad som en blomvas i miniatyr. Ett kännetecken för just 1900:an.

– Åker du ut till ett vanligt älgjaktslag i Värmland där 20 man ingår så kan jag lova att minst fem av dem har en 1900 på axeln, säger Mattias Tyrefors. 1900 är fortfarande ett populärt vapen bland vanliga landsbygdsjägare. Nästan 35 år efter att det sista svensktillverkade exemplaret lämnade fabriken!

– Just de här två bössorna gjordes kring 1970 när Saab 99 och Volvo 140 var högsta mode bland personbilarna i Sverige. Hur många sådana bilar finns kvar i dag? Sannolikt bara några stycken på museer och bland entusiaster. Jämför det med 1900 som än i dag är ett perfekt fungerande bruksvapen och fortfarande används av 10 000-tals svenska jägare!

Modellen har också fått uppleva en renässans under senare år, enligt flera vapentekniker vi talat med. Främst bland äldre jägare över 50 år. Ofta handlar det om personer som provat någon modernare bössa ett tag och sedan valt att gå tillbaka till sin ungdoms 1900. Bland dagens yngre jägare är 1900 däremot sällan särskilt efterfrågad.

Mattias bullar upp sandsäckarna i skjutkuren för att få ett maximalt bra stöd. Vi ska provskjuta en 1900 i kaliber 30-06 och en i 308 Win. Så går provskotten iväg:

– Oj, då, säger han efter en omrepetering. Märker du vilken smidig och mjuk gång som slutstycket har. Jag vet skyttar som skjuter snabbare med 1900 än vad många gör med moderna rakrepeterstudsare av typ Blaser.

Och Mattias Tyrefors tillägger:

– Båda de här bössorna verkar vara ordentligt använda. Bakkappan på den ena är helt ihoptorkad och måste bytas. Men de skjuter faktiskt riktigt bra. 30-06:an klarar 2 cm träffbild med Sako Hammerhead och 3 cm med Norma Alaska. 308:an går bäst med Sako Hammerhead där träffbilden är 4 cm. Klart godkänt!

Vapenmodellen 1900 är ett stycke spännande svensk industrihistoria. Studsaren utvecklades på 1960-talet vid Husqvarna Vapenfabrik som också stod för tillverkningen åren 1967-1970.

Succén var omedelbar när Husqvarna 1900 dök upp på marknaden. Vapnen fick snabbt ett gott rykte för sin höga kvalitet och pålitlighet. Och det långt utanför landets gränser. Sannolikt för att fabriken höll hårt på att noggrannhet och kvalitet alltid skulle stå överst på dagordningen.

I slutet av 1960-talet arbetade cirka 225 man på vapenfabriken i Husqvarna. Den årliga produktionen låg på 15 000 studsare. 1900:an gjordes i varianterna Standard, Monte Carlo, Monte Carlo Lyx och dessutom i en sportskyttemodell.

Husqvarnas studsartillverkning såldes 1970 till FFV (Förenade Fabriksverken) som fortsatte produktionen vid anrika Carl Gustafs Gevärsfaktori i Eskilstuna. Vapnet döptes om till Carl Gustaf 1900 och fortsatte att tillverkas utan större förändringar. Produktionen i Eskilstuna lades ner 1979.

Resten är en trist historia. Ryktet säger att Gevärsfaktoriet fick besparingskrav på sig i slutet av 1970-talet och därför undersökte om det gick att hitta billigare delar som tillverkades utomlands. Av något skäl ska då detaljerade ritningar på 1900:ans konstruktion ha skickats ut till olika möjliga underleverantörer i Sydeuropa.

Resultatet blev att det så småningom dök upp plagiat på marknaden som försökte utnyttja Husqvarnas och Carl Gustafs goda varumärken på olika sätt. Ett av dessa är italienska Antonio Zoli som fortfarande gör en kopia av 1900 för försäljning.

– Zoli-studsare ska man vara försiktig med att köpa, säger Mattias Tyrefors. De har inte alls samma kvalitet som 1900-originalen från Husqvarna och Carl Gustaf. Väldigt mycket kan gå sönder på en Antonio Zoli, vanligast är att de skjuter illa

Och han avslutar:

– Vårt test visar att 1900 som tillverkats i Husqvarna eller Eskilstuna kan vara ett jättebra begagnatköp. Det stämmer ju också med de erfarenheter många av oss vapensmeder har. Men ett så gammalt vapen måste naturligtvis provskjutas innan det köps. Viktigt är att låta någon vapenkunnig titta på pipan invändigt för att se hur pass sliten den är.

FAKTA

Husqvarna-Carl Gustaf

Modell: 1900

Tillverkningsland: Sverige

Vikt: 3,2 kg standard

Piplängd: 580 mm

Kaliber: .22-250, .243 Win, 6,5×55, .270 Win, 7 mm Rem Mag, .300 Win Mag, 308 Win, .30-06, 9,3×62 med flera.

Utbytbara pipor: Nej

Kolvmaterial: Valnöt

Kolvtyp: Monte Carlo

Magasin: Kryssmagasin, 5+1, ej löstagbart.

Säkring: Sidosäkring

Trycke: Direkttryck eller snälltryck med dubbla avtryckare. Ställbar avtryckarvikt, lägsta från fabrik 1, 5 kg.

Fäste för kikarsiktet: Weaver med flera

Cirkapris: 4 500-9 000 kr

SÅ SER DU VAR DIN 1900 ÄR GJORD

  • Om vapnet är stämplat med Husqvarnas symbol (stiliserat H med krona ovanpå) på lådan och har ett sexsiffrigt serienummer som börjar på 3 så är bössan tillverkad i Husqvarna 1967-1970
  • Om vapnet har stämpeln ”FFV-Husqvarna. Sweden” och har ett sexsiffrigt nummer som börjar på 5 så är den sammansatt i Eskilstuna med delar från Husqvarna. Det skedde under en övergångsperiod kring 1970.
  • Om vapnet har stämpeln Carl Gustaf (stiliserat C) på lådan och ett sexsiffrigt serienummer som börjar med 6 är det tillverkat på Carl Gustafs Gevärsfaktori i Eskilstuna under åren 1971-1979.

PLUS

+ Superlätt matning och repetering

+ Enkel konstruktion

+ Lång hållbarhet

MINUS

– Säkerheten

– Löstagbart magasin saknas

– Reservdelar i original finns ej längre

ATT SKJUTA MED

Testvapnen är oerhört lättrepeterade och behagliga att skjuta med. Trots att det är över 40 år sedan de tillverkades. FFV-Husqvarna 1900 kan definitivt mäta sig med de bästa moderna studsarna i denna gren. Det finns inget i själva konstruktionen som förhindrar högsta precision. Däremot kan förstås pipan vara slut. Funderar du på att köpa en 1900 bör du låta någon van vapensmed kontrollera pipan invändigt. Efter 5 000-6 000 skott med samma pipa brukar det vara dags för pipbyte. I varje fall om du vill få ut riktigt täta träffbilder.

POÄNG: 5

SMIDIGHET

1900 är en enkel och robust konstruktion. Alla delar är självklara. Inget onödigt tingeltangel så långt ögat ser. En nackdel är att löstagbart magasin saknas. Det främre rembygelfästets placering under förstocken kan vara en temperamentshöjare. Det är lätt att få rivsår av rekylen i främre stödhanden – speciellt när man skjuter många skott i skjutbänk. Samtidigt är detta lätt att åtgärda. Låt en vapensmed flytta fram fästet till framstockens kortsida längst fram.

POÄNG: 4

SÄKERHET

Här hittar vi en av 1900-modellens svaga punkter. Säkringen, som sitter på höger sida ovanför varbygeln, säkrar bara själva avtryckarmekanismen. Och alltså inte slagstiftet. Till och med gamla Mauser 98 har ett mer säkert system. Mausern har ju en flaggsäkring med tre lägen – i ett av dessa kan vapnet plundras i säkrat läge. Jämför gärna med Blasers, Merkels mfl moderna lösningar som innebär att slagfjädern spänns först när säkringen trycks framåt. Mycket säkrare!

POÄNG: 3

KVALITET

Här blir det hög poäng igen. Det är få grejer som hängt med sen 1960- och 70-talen och fortfarande funkar. Men det är faktiskt vad som gäller för Husqvarna och Carl Gustaf 1900. Enda gången som 1900 inte funkar är när folk missköter vapnet så att det geggar igen av smuts och olja. Fast det finns svaga punkter om vi ska vara ärliga. En känd sådan är underbeslaget som är gjort av aluminium. Detta går sönder ibland och måste bytas. Däremot brukar själva magasinsfjädern hålla.

POÄNG: 4

TILLBEHÖR

Visst går det att få tag på reservdelar som passar att montera på bössan. Men i och med att tillverkningen av 1900 lades ned i slutet av 1970-talet så är det numera svårt att få tag på originaldelar. Ett exempel: om underbeslaget i aluminium går sönder kan ett nytt av italiensk tillverkning köpas och sättas dit. Detta beslag passar men det ser inte 100-procentigt ut. Fästen för kikarsikte som funkar ihop med 1900 finns däremot hur många som helst.

POÄNG: 3

SUPPORT OCH SERVICE

Support eller service i vanlig mening finns inte eftersom produktionen sedan länge är nedlagd. Men landet har två experter på 1900: Roberts Vapenverkstad i Husqvarna och Hoppes Vapenservice i Eskilstuna. Roberts är främst inriktad på Husqvarna och Hoppes på Carl Gustaf. Dessutom ska man tänka på att 1900 fortfarande är ett vanligt vapen. Därmed bör flertalet av landets mer erfarna vapenreparatörer ha erfarenhet av 1900. Mattias Tyrefors får till exempel in minst en 1900 för justering eller reparation – varje vecka!

POÄNG: 3

SÅ SLUTADE TESTET

Husqvarna 1900 får totalt 22 poäng av 30 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt två Husqvarna 1900 i kalibrarna .308 Win och 30-06. Båda hade träkolv av Monte Carlo-typ. Tavlorna stod på 80 meters avstånd från skjutbänken.

Provskjutningen med testvapnet gjordes med treskottserier. Följande jaktammunition användes: Remington Core-Lokt, Norma Oryx, Norma Alaska samt Sako Hammerhead.

Kikarsiktet på 308:an var en Schmidt & Bender 3-12×50 som monterats med Weaver-fästen. 30-06 studsaren hade ett Zeiss-sikte 3-9×50 Conquest med Millet-fästen.

Testvapnen lånades av Svante Nilsson Vapen i Uppsala. För mer information se www.svantenilssons.se.

Mer fakta:

Bland de kopior som tillverkats finns en som gjordes på 1980-talet av Antonio Zoli med benämningen ”Husqvarna-Sweden 1900.” En annan hette Viking 1900; denna sattes ihop i Sverige med delar från Zoli. Italienska Antonio Zoli tillverkar fortfarande studsare med beteckningen 1900. Men dessa vapen saknar sexsiffriga serienummer som börjar på 3, 5 eller 6.