Taktält är ett praktiskt sätt att övernatta under bilsemestern.

Jaktmarker och Fiskevatten drar på tälttur

Taktält har den senaste tiden blivit allt populärare och flera tillverkare finns i dag representerade i Sverige. Jaktmarker och Fiskevatten har testat Taktältarnas modell Åreskutan under en vecka längs med jämtländska vägar.

Företaget Taktältarna är litet företag baserat i Duved, väster om Åre, men med filial i Stockholm. Under förra sommarens fjällsemester beslutade jag mig för att prova övernattningsalternativet när jag tog med mig familjen norr ut.

Vi provade modellen Åreskutan under en veckas semester från Duved, via vildmarksvägen och sedan ut till Umeå skärgård.

Tältet monterades med fästen och muttrar på takräcket. Vi hade innan koll på att vårt takräcke Thule var godkänt för taktältkonstruktioner. En snabbförvisning på plats i Duved gav för handen att det är mycket enkelt att sätta upp och packa ihop tältet. En gummerat överdrag med dragkedja skyddar tältet när det är ihoppackat. Det är viktigt att dragkedjan öppnas och stängs med försiktighet så inte tältduken under fastnar. För en jägare som skyddad bukar mot knivspetsar var det dock inte så avancerat att hålla ett pekfinger framför låset när man öppnade och stängde.

Komfort och enkelhet

Ruskväder med kraftig vind och regn satte direkt tältet på prov, men korrekt placerat med kortsidan mot vinden höll både sig uppe och höll tätt. Jag var något skeptisk mot att ligga två vuxna och två barn uppe på ett biltak men vikten fördelas bra.

En tjock (8 cm) traditionell madrass täckte dessutom hela botten i tältet och gjorde komforten högre den brukar när man ligger på vanliga liggunderlag. En annan fördel var att sovsäckar och kuddar kunde ligga kvar i tältet när det packades ihop under förflyttningar.

En lättviktsaluminiumstege fungerar både som stöd för den del av bottenkonstruktionen som fälls ut från bilen, och samtidigt leder den upp till ingången.

Det tog bara ett fåtal minuter från det att man parkerat till dess tältet var färdigmonterat.

För- och nackdelar

Att vakna i tältet och öppna fönsterdelen och spana ut över fantastiska vyer var helt klart höjdpunkten. Men även komforten i tältet och smidigheten med att ha allt på samma ställe, klappat och klart är en stor fördel. Skorna placerades i smarta skopåsar intill stegens ovankant.

Nackdelen med taktältet för en familj som vår, som dessutom har hund, är att man tappar massa packutrymme. Eftersom vår bils bagageutrymme till stor fylls av en hundbur är vi i behov av takbox när vi reser. Nu när takbox inte var ett alternativ fick vi i stället vara kreativa och utnyttja en heck-peck lastkorg och en tillhörande aluminiumlåda för att få plats med vår utrustning.

Ett annat problem med taktältet var att det inte hade en absid att laga mat i utan vi fick fixa sådant under den utstickande delen (förtält finns som extratillbehör). Det blev ett springande upp och ner för trappan. Är det finväder är det inga problem med vid sämre väder blir det lite småpussel att fixa mat etc. En tarp kan vara bra att ha med sig.

Det är en fördel om man planerar sin rutt och har koll på fina platser där man kan stanna och få lite avskildhet. Foto: Per Jonson

För jakt- och fisketuren

Jag ser klara fördelar att använda sig av ett taktält om man ska ut på kortare jakt- eller fisketurer. Krävs fler övernattningar och vädret dessutom är regnigt kommer det bli problematiskt att få kängor och ytterplagg torra, men det är ett problem oavsett om man tältar på backen eller på ett biltak.

Däremot är taktält en lysande lösning om man åker till sin jaktmark eller sitt fiskevatten dagen innan man planerar sin aktivitet och då enkelt kan sova över och nästa dag ta sig upp på fjället eller knalla ner till stranden och fiska. Om man dessutom har möjlighet att parkera bilen där man har utsikt blir upplevelsen stor. Man kommer inte ifrån känslan att befinna sig uppe i koja och det höjer såklart mysfaktorn.

Fakta

• Åreskutan finns i tre storlekar; 140, 160 och 180 cm bredd.

• Tältduken har en vattentäthetskapacitet på 2000 vattenpelare.

• Man behöver ett takräcke med minst 72 centimeter ”rent räcke”, alltså utan inskjutande plastdetaljer från fötterna. Takräcket måste också vara godkänt för en maxvikt på minst 75 kilo.

• Pris: Från 17 999 kronor

Mer info: www.taktaltarna.se