Köp ingen skitstövel – vi testar sex modeller!

Köp ingen skitstövel – vi testar sex modeller!

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

Vi har kikat på sex populära stövlar som passar bra under tidig vår och sommar, undantaget är stöveln från Härkila som är tjockare fodrad. Det här är sex sköna stövlar men det är stora skillnader på sulorna och på stabiliteten. Innan du köper en stövel ska du ha bestämt dig för när och till vad stöveln ska användas. Till exempel så är modellen från LeChameau perfekt att smyga i, men ska det forceras genom skogen är den på tok för vek, om du frågar oss. Viking Trapper och Seeland Outthere har rejäla sulor som inte alls kan matcha LeChameau i smidighet men är betydligt bekvämare att gå i. Och Arxus Primo har nästan samma fina smygegenskaper som LeChameau och nästan samma bekvämlighet som Viking och Seeland. Titta i vår guide  så blir det enklare att leta stövel nästa gång och släng gärna ett öga på vad vi på JoF tycker, men kom ihåg att det inte är din sanning, du måste pröva själv!

Härkila Forester 17″ 3MM H-VENT

Gummistövlar

Härkila Forester 17″ 3MM H-VENT

Leverantör: Härkila.
Storlekar: 36–50.
Vikt, storlek 43: 3 kg/par.
Hålfot: Ganska platt innersula.
Skaft: 43 cm högt med ett okey spänne baktill.
Material: Naturgummi med neoprenfoder.
Skötsel: Skölj stövlarna efter användning och låt dem torka i rumstemperatur. Smörj emellanåt stöveln med Härkila Rubber Care.
Pris: 1 799 kr.
JoF:s kommentar: Det tre millimeter tjocka neoprenfodret gör att den här stöveln inte riktigt matchar våra önskemål om sommar/tidig höst stövel. Skon känns klumpig jämfört med de anda och blir naturligtvis varm. En söm på vristen känns tydligt och irriterar en aning. Men det här är ändå en riktigt skön stövel som dock passar bäst på senhösten och vintern, då är den nog inget dumt val.

Arxus Primo

Arxus Primo

Arxus Primo

Leverantör: Woodline.
Storlekar: 37­­–48.
Vikt, storlek 43: 2,5 kg/par
Hålfot: Har en liten höjning i hålfoten.
Skaft: 44cm högt med ett förnämligt spänne på sidan.
Material: Naturgummi. Foder i polyester/bomull.
Skötsel: När du känner att gummit fått en torka ska Nanolatex läggas på. Hur lång tid det tar beror på vilken terräng du går i.
Pris: 1 395 kr.
JoF:s kommentar: En stövel för dig som vill ha något smidigt på fötterna men ändå stabilt. Mjuk och låg sula som gör att man känner underlaget ganska bra. Plus för rejält spänne i metall och tjockt naturgummi. Bra är också hälskyddet i läder, vilket talar för lång livslängd på fodret.

LeChameau Vierzon M

LeChameau Vierzon M

LeChameau Vierzon M

Leverantör: More House.
Storlekar: 36–47.
Vikt, storlek 43: 2 kg/par
Hålfot: Platt
Skaft: 44cm högt med ett lite trögt spänne.
Material: Naturgummi med bomullsfoder.
Skötsel: Le Chameau Waterproofing Spray
Pris: 1 795 kr.
JoF:s kommentar: Den mjukaste stöveln. Ger inte särskilt mycket stöd till foten i utsatta lägen men den som vill känna vad som finns under foten uppskattar sulans smidighet. En riktig smygarstövel med andra ord. Hälskydd finns invändigt och iläggs sula rekommenderas.

Viking Trapper

Viking Trapper

Viking Trapper

Leverantör: Viking Footwear.
Storlekar: 36–48.
Vikt, storlek 43: 1,8 kg/par.
Hålfot: Tydligt stöd för hålfoten.
Skaft: 30cm med spänne.
Material: Naturgummiblandning och foder i polyester.
Skötsel: Förvaras mörkt och svalt, rengör efter varje användning och behandla dem med någon underhållningsspray typ Rubber Boot Care och polish spray för bästa hållbarhet.
Pris: 1 100 kr.
JoF:s kommentar: En lite styvare stövel med ”rull” i den grovmönstrade sulan. Skönt stöd för hålfoten, bred i foten och rymlig vid tårna. Varianten med lågt skaft räcker för de flesta situationer och uppskattas. Justermånen på skaftets spänne önskas större, vi vill kunna dra åt mer.

Seeland Outthere 18" Side Zip

Seeland Outthere 18″ Side Zip

Leverantör: Seeland International.
Storlekar: 40–50.
Vikt, storlek 43: 2,6 kg/par.
Hålfot: Tydligt stöd för hålfot.
Skaft: 45 cm med spänne och dragkedja
Material: Naturgummi med fleecefoder.
Skötsel: Skölj stövlarna efter användning och låt dem torka i rumstemperatur. Smörj emellanåt stöveln med Seeland Rubber Footwear Care.
Pris: 1 199 kr.
JoF:s kommentar: Sulan har tydliga former för att passa en fot och hela stöveln är bekväm att gå i. Dragkedja i sidan och dessutom ett spänne gör av och på tagning enkel trots tight passform. Dragkedjan gör den dessutom möjligt att ventilera stöveln som har ett tunt fleecefoder. Har en ganska smal fot och sula som gör att den inte blir helt stadig trots kraftig sula.

Euro Hunt Walker

Euro Hunt Walker

Euro Hunt Walker

Leverantör: Engelsons.
Storlekar: 39–47.
Vikt, storlek 43: 2 kg/par.
Hålfot: Ganska platt.
Skaft: 44 cm högt med bra spänne.
Material: Utsida gummi + neopren. Foder neopren. Sula gummi.
Skötsel:
Pris: 350 kr
JoF:s kommentar: Bra ”rull” i sulan och stadigt uppbyggd. Synd på innersulan som upplevs platt. Till skillnad från de andra stövlarna är dessa inte byggda i naturgummi, hur det påverkar hållbarheten får tiden utvisa. Foten är av smalare typ men skön att gå i.

————

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar