Långhållsskytte med rätt kikare

Långhållsskytte med rätt kikare
 Långhållsskytte ställer tuffa krav på din utrustning. Inte minst när det handlar om optik. JoF tittar i denna guide närmare på en rad olika kikarsikten i varierande prisklasser, ämnade för skytte på långa håll.

 

Långhållsskytte är på frammarsch, men långt håll är en subjektiv bedömning som betyder olika för oss jägare. I samma andetag kommer man även in på den etiska frågan: På hur långa håll är det klokt att skjuta på ett vilt? Svaret på den frågan är också subjektivt men faktum är att varje skott du skjuter med din studsare är övning och övning är aldrig fel så länge det inte sker på vilt. Sedan är det upp till varje jägare att avgöra sina begränsningar under jakt. Vare sig det gäller avståndet till viltet eller om det är farten som försvårar skottet. Långhållsskyttet i sig är en sport. Inte jakt. Till skillnad från skytte mot rörliga mål som ofta handlar om snabba beslut och bedömningar så kan långhållsskytte vara otroligt kontrollerat. De som bemästrar denna typ av skytte har koll på träffbilden från pipmynning och ända upp emot en kilometer bort och kanske lite till. På de avstånden handlar det mycket sällan om jakt – åtminstone svensk jakt. Men att träna skytte, oavsett avstånd, gör dig bättre. När du skjutit på 500 meter känns plötsligt 200 meter väldigt nära.

För den som vill skjuta på långa håll är träning så klart viktigt. Men utan exempelvis en avståndsmätare blir det ändå problem. Prylarna är viktiga och ett bra kikarsikte är förstås en av nycklarna till framgång. Med ett ”vanligt” kikarsikte går det att lära sig skjuta på längre avstånd och då höja träffläget med hjälp av justeringsrattarna. Men det är en procedur som inte är optimal på något sätt. Därför har vi tittat på olika kikarsikten som har en nedre förstoring som till viss del kan lämpa sig för omväxlande jakt – men där den övre graden av förstoring ger dig chansen att skjuta bra på mål över 200 meter. De här siktena har dessutom så kallade targetrattar, vilket kan beskrivas som utanpåliggande inställningsrattar med tydligare graderingar. Juster-månen är också större. Hur stor varierar.

För att du ska kunna använda de här siktena och dra nytta av höjdjusteringen måste du lära dig kulbanan hos ditt vapen och din ammunition. Det finns ballistikprogram och diverse telefonappar som räknar ut dessa och de är inte dåliga. Däremot är det bara verkligheten som sitter på den absoluta sanningen – så använd dem som en grund. Till några kikarsikten finns det även speciellt graderade ringar för respektive kaliber och kultyp.

Är alla kontrollerbara faktorer så precisa som möjligt blir felmarginalen mindre när du sedan ska bedöma yttre faktorer som påverkar. Dit hör främst vinden. För skytte på riktigt långa håll, kanske från 300–400 meter och uppåt, spelar även kulans rotation, lufttrycket och temperaturen en viss roll.

I den här guiden hittar du sikten från 5 000 kronor och upp till 28 000 kronor. Alla fungerar, men självklart är det skillnad mellan prislägena. JoF reder ut vad man egentligen får för pengarna.

kikarsikten_leupold_lowres

Smidigt sikte för toppfågeljägaren

Kikarsikte: Leupold VX-6 3–18 x 44.

Leverantör: Gyttorp.

Vikt: 618 g.

Förstoring: 3–18 x.

Tubdiameter: 30 mm.

Justeromfång max höjd: 2,1 m på 100 m.

Justering: 1/4 MOA, 7 mm förändring per klick på 100 m.

Zero stop: Nej, men kan nollställas.

Riktmedel: Icke medförstorande: Fine Duplex, Fire Dot Duplex, Boone & Crockett, Varmint Hunter, TMOA, Fire Dot Wind-Plex.

Kommentar: Ett för klassen lätt och smidigt sikte som känns mycket tilltalande för till exempel toppfågeljägaren.

Garanti: 30 år.

Pris: 16 000 kr.

Kikarsikten_Zeiss_lowres

Bra prestanda och låsbar targetratt

Kikarsikte: Zeiss Victory 2,8–20 x 56 belyst.

Leverantör: Carl Zeiss AB.

Vikt: 850 g.

Förstoring: 2,8–20 x.

Tubdiameter: 36 mm.

Justeromfång max höjd: 2,1 m på 100 m.

Justering: 1/3 MOA, 10 mm förändring per klick på 100 m.

Zero stop: Ja.

Riktmedel: Icke medförstorande: #60.

Kommentar: Ruskigt bra prestanda på alla sätt och låsbar targetratt gör det perfekt även utanför skjutbanan.

Garanti: 10 år.

Pris: 28 000 kr.

kikarsikten_stainer_lowres

Ett riktigt prickskyttesikte

Kikarsikte: Steiner Military 5–25 x 56.

Leverantör: Sako.

Vikt: 1 000 g.

Förstoring: 5–25 x.

Tubdiameter: 34 mm.

Justeromfång max höjd: 2,6 m på 100 m.

Justering: 0,1 MIL, 10 mm förändring per klick på 100 m.

Zero stop: Ja.

Riktmedel: Medförstorande: MIL Dot eller MRS.

Kommentar: Har alla reglage på rätt ställe och hög förstoringsgrad som gör det till ett riktigt prickskyttesikte.

Garanti: 10 år.

Pris: 21 000 kr.

kikarsikten_Kahles_lowres

Långhållsracer av hög klass

Kikarsikte: Kahles K624i 6–24 x 56.

Leverantör: Lightforce Sweden.

Vikt: 950 g.

Förstoring: 6–24 x.

Tubdiameter: 34 mm.

Justeromfång max höjd: 2,5 meter på 100 m.

Justering: 0,1 MRAD, 10 mm förändring per klick på 100 m.

Zero stop: Ja.

Riktmedel: Medförstorande: MIL 3, MIL 4, MSR, AMR, SKMR, SKMR 2.

Kommentar: Tydliga targetrattar och zerostopp, tillsammans med bra optik, gör siktet till en långhållsracer av hög klass.

Garanti: 11 år, dock bara 2 år på elektroniken.

Pris: 24 490 kr.

kikarsikten_Vortex_lowres

Ett mycket prisvärt kikarsikte

Kikarsikte: Vortex Viper PST 4–16 x 50.

Leverantör: Lightforce Sweden.

Vikt: 624 g.

Förstoring: 4–16 x.

Tubdiameter: 30 mm.

Justeromfång max höjd: 2,1 m på 100 m.

Justering: 0,1 Mrad, 10 mm
per klick på 100 m.

Zero stop: Nej, men har varvräknare och ställbart stopp.

Riktmedel: Medförstorande: EBR-1

Kommentar: Ett riktigt bra sikte som inte är bäst. Däremot väldigt mycket för pengarna.

Garanti: Livstid. Gäller även vid olyckshändelse.

Pris: 9 790 kr.

Kikarsikten_bushnell_lowres

Smalt synfält men bra optik

Kikarsikte: Bushnellb Elite Tactical 3,5–21 x 50.

Leverantör: Fondprodukter.

Vikt: 920 g.

Förstoring: 3,5–21 x.

Tubdiameter: 34 mm.

Justeromfång max höjd: 2,6 m på 100 m.

Justering: 0,1 MIL, 10 mm förändring per klick på 100 m.

Zero stop: Nej.

Riktmedel: Medförstorande: G2.

Kommentar: De låsbara targetrattarna är rätt för jägaren. Smalt synfält men bra optik.

Garanti: 30 år.

Pris: 14 995 kr.

kikarsikten_Zaim_lowres

Otrolig förstoringsväxel

Kikarsikte: Z-aim 2,5–35 x 56 belyst.

Leverantör: Z-aim.

Vikt: 890 g.

Förstoring: 2,5–35 x.

Tubdiameter: 30 mm.

Justeromfång max höjd: 127 cm på 100 m.

Justering: 1/8 MOA, 3,5 mm förändring per klick på 100 m.

Zero stop: Nej.

Riktmedel: Icke medförstorande Z-aim eller Mil Dot.

Kommentar: Otrolig förstoringsväxel men den optiska kvaliteten blir lidande med bland annat kraftig tubeffekt.

Garanti: 10 år.

Pris: 5 795 kr.

kikarsikten_moa_lowres

Viktiga begrepp – JoF förklarar

MIL och MOA:   De två enheterna kan enkelt jämföras med millimeter och tum men är egentligen väldigt komplexa mått. Kikarsikten har endera justeringen i MIL eller i MOA. På ett sikte som bara ska skjutas in spelar enheten ingen roll. Men på långhållssikten där man vill justera med targetrattar har det betydelse hur mycket träffbilden ändras per klick. 0,1 MIL innebär 10 millimeters justering på 100 meter. 1 MOA innebär 29 millimeters justering på 100 meter. Men MOA-rattar är indelade i delar av MOA, ofta 1/4 MOA som ger cirka 7 millimeters förändring på 100 meter eller 1/3 MOA som ger cirka 10 millimeters förändring på 100 meter, det vill säga i princip detsamma som MIL. MRAD är en annan enhet som används, den kan likställas med MIL.

Justermån:   På ett kikarsikte för långhållsskytte har justermånen stor betydelse då den avgör hur mycket träffläget kan höjas. Med andra ord på hur långa avstånd kikarsiktet är användbart. På ett sikte med mindre justermån kan man kompensera detta med lutande montage. Dessa gör att man får sänka träffläget nästan till botten av justermånen för att skjuta rätt på 100 meter. Nästan all justermån kan då användas för att höja träffen och därmed öka möjligheten att skjuta på längre avstånd. För att justera från 100 meter till träff på 300 meter behöver du exempelvis höja träffbilden cirka 0,5 meter.

Zero stop:   Denna funktion på kikarsiktet gör att targetratten för höjdjusteringen stoppar på noll – där du skjutit in – exempelvis på 100 meter. Bra funktion om det är mörkt ute eller när det är lite bråttom.

Parallaxjustering: På långa avstånd är parallaxjusteringen av stor vikt. Med rätt inställning ligger riktmedlet och målet i samma plan i kikarsiktets bild. Det vill säga att när du flyttar ögat i sidled ska riktmedlet inte vandra över målet vilket det gör om parallaxen är fel. Med fel parallax luras du att skjuta ett dåligt skott om inte ögat ligger perfekt mitt i kikarsiktet.

Medförstorande riktmedel:  Riktmedel som ligger i kikarsiktets främre del förstoras när du ökar kikarsiktets förstoring. Långhållsskyttar föredrar ofta dessa av olika anledningar. Icke medförstorande riktmedel är vanligast i jaktkikare, dessa riktmedel är konstanta oavsett förstoringsgrad.

 

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Fler artiklar