Beretta 486 Parallelo

Ibland dyker nytänkande upp där man minst anar det. Sida vid sida-bössor har ju länge ansetts vara lite gammaldags och bara intressanta för finsmakare. Men nu visar Beretta att även sida vid sida-vapen kan förnyas på ett spännande sätt.

Jaktvapen är inte bara verktyg. Något man bara slänger in i bilen som en spade eller rörtång.

Beretta 486 är en fröjd att hantera.

Rätt mycket känslor är inblandade när du köper en bössa, precis som vid bilköp. Ett vapen ska inte bara fungera i det sammanhang som det är avsett för. Det ska också kännas rätt och förmedla en positiv känsla till dig som köpare.

För de jägare som jagar med dyrare hagelbössor av sida vid sida-typ, alltså där piporna ligger bredvid varandra, spelar nog känslan en särskilt stor roll. Att få hålla i en bättre sida vid sida är för dem ungefär som att njuta av en exklusiv cigarr.

Ändå har bockgevären (ena pipan ligger över den andra) blivit oerhört populära bland hagelskyttar de senaste decennierna och helt slagit ut sida vid sidorna på många håll.

Vapensmeden Mattias Tyrefors ser en huvudanledning bakom detta:

– Det är lättare att lära sig skjuta bra med en bock eller en halvautomat, förklarar han när vi sitter i hans stora jeep på väg ut till skjutbanan. Med en sida vid sida måste du öva mer för att bli en bra hagelskytt.

– Samtidigt har sida vid sidorna fortfarande en särskild charm. När man kommer ut på en sällskapsjakt med en sida vid sida blir folk alltid glada. Man möts av tillrop av typ: Oj då, vad kul att du jagar med en sida vid sida!

Med detta säger förstås Mattias också att han själv tillhör den skara jägare som fortfarande älskar vapentypen i fråga.

När vi parkerat vid skjutbanan och packar upp inför provskjutningarna visar det sig att han förutom den nya 486:an även har med sig sin egen, privata Beretta 471 sida vid sida, alltså föregångaren till 486:an. Allt för att kunna detaljstudera om den nya modellen verkligen är bättre.

Att italienarna försökt jobba in så mycket tradition och stil som möjligt i sin nya hagelbössa behöver ingen tveka om. En av de detaljer som bidrar till detta är baskylens klassiska scroll-gravyr.

Namnet 486 är förresten knappast en tillfällighet. Förra året, när vapnet blivit färdigt för produktionsstart, var det exakt 486 år sedan företaget startades.

Beretta är därmed ett av världens äldsta ännu verksamma familjeföretag. Skriftliga källor styrker att verksamheten var i gång redan år 1526 men troligtvis fanns företaget ännu tidigare. Numera drivs det av 15:e generationen av familjen Beretta. Den huvudsakliga vapentillverkningen sker i dag, liksom tidigare, i Gardone Val Trompia någon mil nordost om Milano i norra Italien.

Bland icke-jägare förknippas nog namnet Beretta mest med polispistoler som modell 92F, känd bland annat från Hollywood-filmerna Dödligt vapen och Die Hard. Men cirka 90 procent av Berettas produktion utgörs faktiskt av jakt- och sportvapen som exporteras till omkring 100 länder.

Tradition och känsla har man alltså lyckats bygga in i nya Beretta 486. Mattias Tyrefors pekar även på intressanta nyheter:

– Att man fortsätter jobba med säkerheten är positivt, säger han. 486 har en ny typ av blockering av avtryckaren som förhindrar avfyring om bössan är upp och ned eller hålls i mer än 90 graders vinkel över skyttens huvud.

– Berettas nya triblock-konstruktion gillar jag också. Det innebär att pipornas nedre del är tillverkade i samma stycke som resten av piporna. Det här bör ge en bättre hållfasthet än konstruktionen på gamla 471:an.

Han påpekar att den sistnämnda hade monoblock, det vill säga pipornas nedre del satt ihop med pipklackarna i en särskild del. Denna del löddes sedan ihop med resten av piporna och skarven doldes med en enklare gravyr. Monoblock är en svagare – men billigare – konstruktion som också finns på storsäljande bocken Beretta 686.

Beretta har dessutom förbättrat chokerna i nya 486 för att få en jämnare och tätare hagelsvärm utan randhagel. Såväl choker som övriga delar av piporna ska vara anpassade för att klara även ihärdigt skytte med stålhagel.

Vidare har toplevern har fått ny design med utökad mönstring, syftet är att det ska vara lättare att öppna vapnet. Även säkringen har fått en mer greppvänlig konstruktion.

Nackdelar då? Får vi några oroande tankar i huvudet efter en förmiddags krossande av lerduvor?

Nej, vi försöker rannsaka oss själva men hittar inga direkta missar. Förutom det vi redan sagt om att sida vid sida-bössor är lite svårare att skjuta med än bockgevär.

Jo, förresten en sak. Priset. Att lägga ut 45 laxar på ett vapen känns naturligtvis riktigt ruggigt.

Samtidigt: Gillar du jaktskytte med hagelbössa mer än något annat i livet så kanske du vill prioritera ett sådant här köp. Och avstå från skrytbilen eller en ny badrumsrenovering vart sjunde år.

FAKTA

BERETTA 486

Modell: Parallelo (sida/sida)

Tillverkningsland: Italien

Vikt: 3 kg

Piplängd: 71 cm (även 66 cm och 76 cm kommer att erbjudas)

Kaliber: 12

Kolvmaterial: Extra utvald valnöt

Kolvtyp: Rak engelsk

Säkring: Kolvhalssäkring med pipväljare

Patronläge: 76 mm

Choker: Optimachoke HP

Spång: 5, 5 mm hög och 10 mm bred. Nedsänkt, rundad av hålkärls-typ.

Cirkapris: 45 000 kr

TEST

ATT SKJUTA MED

Rolig att skjuta med, smäcker, lätt och elegant. Visst, men gör det att man blir en bättre hagelskytt men nya 486? Kanske, kanske inte. Men mycket psykologi är ju alltid inblandad i skytte så glädjen i att äga ett fint vapen kan mycket väl leda till fler krossade duvor. Jämför vi med föregångaren Beretta 471 så är båda vapnen skjutmässigt ganska lika. Men 486 känns trevligare att hålla i och skjuta med.

POÄNG: 5

SMIDIGHET

Föregångaren Beretta 471 är lite yxigare och kantigare i formen än 486. Den senare är rundare och greppvänligare att hantera. Balansen är riktigt bra men når inte ända upp till samma nivå som de bästa engelsmännen (Purdey, Boss, Holland & Holland etc). Extra plus för att man kan stänga av den automatiska utkastningen av hylsor på 486:an. Med denna finess slipper du springa och leta efter avfyrade hagelpatroner i miljökänsliga jaktområden.

POÄNG: 4

SÄKERHET

Med nya 486 introducerar Beretta ett nytt system som innebär att vapnet inte kan avfyras i osäkrat läge om det hålls upp och ned eller avfyras i en vinkel över 90 grader. Tanken är att förhindra vådaskott om jägaren till exempel råkar tappa ett osäkrat vapen. Men samtidigt funkar bara spärren om ett tappat, osäkrat vapen landar ”på rygg.” Om det landar rättvänt på marken eller på sidan kan det fortfarande smälla.

POÄNG: 4

KVALITET

Beretta 486 är ett dyrt vapen och då förväntar man sig naturligtvis bästa kvalitet. Vårt intryck är att designavdelningen lyckats väl i sitt uppsåt att kombinera klassisk känsla med nytänkande. Rent mekaniskt borde det nya triblock-systemet i pipornas bakre del ge bättre hållbarhet än det gamla monoblock-lösningen som satt i föregångaren. Kolvens uppgraderade valnöt gör självklart varje finsmakare glad. Nya 486 är ett vapen som är gjort för finsmakaren!

POÄNG: 5

TILLBEHÖR

De nya HP-chokerna ska finnas i alla storlekar. De är längre än den äldre typen och ska vara mera tåliga mot rost och också klara långvarigt skytte med stålhagel bättre. Importören säger att tre olika piplängder kommer att erbjudas i framtiden och att även kaliber 20 ingår i planeringen. Minus ger vi för att kolven inte är justerbar eller utbytbar mot andra kolvtyper.

Poäng: 4

SUPPORT OCH SERVICE

Mattias Tyrefors vapenverkstad i Stockholm sköter service och garantireparationer av Berettas hagelvapen. Av det skälet poängsätter vi inte denna del.

SÅ SLUTADE TESTET

Beretta 486 får totalt 22 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi provade Beretta 486 på en kärrskeetbana, det vill säga på en enklare övningsbana med bara några stationer. Vi sköt dubbelskott med US 7 hagel i kaliber 12 mot lerduvor som kom ut i förutbestämda riktningar (frånskott och sidoskott).