Blaser R8

Helt plötsligt har det blivit högsta mode med tumhålskolv på studsare. Frågan är bara om lösningen tillför något som förbättrar ditt skytte. Jaktmarker & Fiskevatten har testat nya Blaser R8 med tumhålskolv.

En ensam gök gal för fullt. Ko-kå, Ko-kå. Fågeln sitter i ett av de närmaste träden när vi stiger ur bilarna här på skjutbanan utanför Knivsta, strax söder om Uppsala. Kanske ett gott tecken. För göken sägs ju förebåda lycka.

Tumhålskolven gör utseendet på R8:an speciellt.

Vi får se hur dagens övningar kommer att gå. Den här försommardagen har vi åkt hit för att testskjuta en vapentyp som är på väg att bli en ny innegrej: jaktstudsare med tumhålskolv.

Vapnet i fråga är en Blaser Professional Success i kaliber 308 Win med syntetkolv. Nu ska den få bekänna färg – vi tänker prova den så noggrant det går med olika typer av skjutstöd och på olika avstånd.

Kollegan och vapensmeden från Stockholm, Mattias Tyrefors, lämnar sitt första omdöme innan han hunnit sätta sig tillrätta inför första skottserien:

– Jag tycker den känns väldigt skön att hålla i. Titta här – alla detaljer som kan komma i kontakt med händer eller kind är belagda med läder. Precis som i en finare bil där ratt och växelspaksknopp ofta är av läder! säger Mattias.

Han konstaterar att just vapen med tumhålskolv egentligen inte är något nytt. Lösningen har funnits i decennier och kommer egentligen från sportskyttevärlden. Men av någon anledning, som vi inte riktigt kan reda ut, så har allt fler vapentillverkare på senaste tiden börjat satsa på bössor med tumhålskolv.

Tumhål har tidigare mest setts på träkolvar. Men nu börjar de dyka upp även på moderna syntetkolvar. I marknadsföringen hävdas att tumhålskolv gör att handen kommer in i en rakare vinkel mot pistolgreppet. Och att detta ger förutsättningar för mer precisa skott. Lösningen sägs minska risken för att man ska ”rycka” av skottet.

Våra första skottserier går i väg från en fast skjutbänk mot tavlor 100 meter bort. Mattias sträcker på sig och tar av sig hörselkåporna:

– Det här känns bra, bössan är lättskjuten och väldigt mjuk i rekylen, säger han. Jag hade nog förväntat mig en vassare rekyl i och med hålet för handen i kolven. Men där verkar jag ha fel.

Vi har skrivit om R8:an tidigare i Jaktmarker & Fiskevatten. Vapnet är av rakrepetertyp, den har alltså samma grundkonstruktion som populära föregångaren R93. En nyhet som kom med R8:an var att vapnets avtryckarmekanism är integrerad med magasinet. När du plundrar vapnet får du alltså ut båda dessa delar i en enhet.

En sak som händer om du väljer en Blaser R8 med tumhålskolv är att priset skjuter i höjden. Och det rejält. Ska du ha modellen Professional med tumhålsgrepp och läderinlägg får du lägga på 13 000 kronor på ursprungspriset. Klarar du dig utan läder blir påslaget 6 000 kronor.

Kommer vårt skytte att bli så pass mycket bättre att den merkostnaden kan motiveras?

När krutröken skingrats går vi fram för att studera tavlorna. Våra träffbilder visar sig vara klart godkända oavsett om vi skjuter liggande eller sittande med stöd, eller stående med stöd och oavsett om avståndet är 100 meter eller det dubbla.

Tätast blir träffbilderna (fantastiskt bra!) med Sako Racehead Sierra denna gång. Resultaten är även fina med Norma Oryx och Norma Alaska. Däremot träffar Sako Hammerhead för glest och allra sämst skjuter, som vanligt höll vi på att säga, Remington Core-Lokt.

Men är träffbilderna bättre och jämnare än om vi skjutit med en vanlig studsarkolv? Mattias är tveksam:

– Jag kan inte känna att jag skjuter bättre med tumhålskolv. Mitt intryck är att den här Blasern framför allt borde passa som pyrschbössa för jägare som ska avlossa ett skott mot ett rådjur.

– Något bra val för hundförare eller passkyttar på drevjakter är det inte. Helt enkelt för att repeteringen går långsammare. Du ska lyfta ur handen ur tumhålsgreppet, repetera fram ett nytt skott och så tillbaka med handen i tumhålsgreppet igen.

Han skakar lite på huvudet och säger att han inte riktigt förstår vitsen med det hela. Först tar Blaser fram ett rakrepetervapen för att omrepeteringen ska gå fortare. Sedan sätter man dit en tumhålskolv som gör repeteringen långsammare – det tar minst dubbelt så lång tid att bli skjutklar för ett andraskott jämfört med ett vapen utan tumhålskolv.

– Samtidigt måste var och en ta ställning till hur man upplever detta, säger Mattias. Det är ju alltid så att om du trivs bra med ett vapen så kan ditt skytte mycket väl förbättras ett par snäpp bara av det.

Inställningen bland svenska jägare till märket Blaser är känsloladdad. Antingen är man väldigt positiv till allt Blaser kommer med eller så tycker man inte alls om det.

En förklaring till att så många gillar R8:an och Blaser är nog det stora utbudet av modellvarianter. Möjligheterna att få ett personligt utformat vapen är närmast oändliga. Vill du exempelvis sätta på ljuddämpare så kan vi nästan garantera att du kan förbeställa en färdiggängad pipa. Och tumhålskolv som passar vänsterskyttar finns självklart i sortimentet.

Göken har tystnat och vi åker hem från den välskötta 300-metersbanan utanför Knivsta. Det återstår att se hur mycket lycka Blaser får med sin nya kolv.

FAKTA

BLASER R8 MED TUMHÅLSKOLV

Modell: Professional Success Leather

Tillverkningsland: Tyskland

Vikt: 3,3 kg

Piplängd: 58, 60 och 65 cm

Utbytbara pipor: Ja

Kaliber: Finns i en uppsjö av olika kalibrar, från 22-250 och uppåt.

Kolvmaterial: Syntet

Kolvtyp: Rak

Magasin: Rullmagasin för fyra patroner + en i loppet.

Säkring: Spänntangent på slutstycket.

Trycke: Ej ställbart. Standard för hårdheten på trycket vid leverans till Sverige är 0,6 kg. Du kan även beställa ett vapen med så kallat ATZL-trycke där du kan växla mellan snälltryck på 0,205 kg och standard 0,6 kg.

Släp på trycket: 0 mm

Fäste för kikarsikte: Sadelmontage, bl a Blasers eget.

Cirkapris: Cirka 40 000 kr med läderbeslag.

TEST

ATT SKJUTA MED

Svårt att tänka sig en studsare som skjuter bättre än R8. Vapnet är förlåtande, dvs håller du bara i grejerna rätt så skjuter den bra. Eller annorlunda uttryckt: Träffar du dåligt så ligger felet sannolikt inte hos vapnet utan hos dig själv som skytt eller hos ammunitionen. Andra stjärnor i kanten: R8:an är behaglig att hålla i och trycket känns rent och har inget som helst släp.

POÄNG: 5

SMIDIGHET

Vapnets balans är utmärkt och det känns trevligt och smidigt att bära på. Akilleshälen är tumhålsgreppet som gör att omrepeteringen blir långsammare; det tar helt enkelt längre tid för handen att röra sig mellan avfyrningsläge och repetering än med en konventionell studsare. Tveksamt om en ovan skytt hinner med andraskotten på älgbanan med ett tumhålsvapen! I varje fall krävs nog extra träning innan det funkar.

POÄNG: 3

SÄKERHET

Vi har sagt det förut och upprepar det gärna: Blaser R8 är föredömligt säker i sin konstruktion i och med att slagfjädern spänns först när tummen trycker fram säkringen. Risken för vådaskott är därmed helt eliminerad även med ett laddat vapen – så länge vapnet inte är osäkrat. Säkringens design är också enkel och användarvänlig och kan knappast missförstås. Inte mycket att diskutera, Blaser R8 får högsta poäng i säkerhetsronden!

POÄNG: 5

KVALITET

R8 har funnits några år nu som modell och bevisat att den håller lika hög kvalitet som företrädaren R93. Vad vi vet har det inte dykt upp några allvarliga barnsjukdomar på modellen. Lösningen med trycke och magasin i samma löstagbara stycke känner vi dock fortfarande en viss tveksamhet inför. Håller konstruktionen om man råkar tappa den på en sten? En sak är säker: Priset för nytt magasin/trycke är som ett slag i mellangärdet – du får punga ut med flera tusen …

POÄNG: 5

TILLBEHÖR

Här sparar inte Blaser på krutet. Du kan få din R8 i nästan vilken kaliber som helst. Att man själv enkelt kan byta pipa och därmed kaliber är förstås ett plus. Syntetkolven kan fås i mörkgrön eller svartbrun färg. Alternativ för montage av kikarsiktet finns också så det räcker. Du kan till och med välja mellan några olika typer av handtagskulor till slutstycket.

POÄNG: 5

SUPPORT OCH SERVICE

Här blir betyget mer blandat. Normark, som är svensk importör av Blaser, brukar fixa mindre fel på vapnen mycket snabbt. Den servicen ska ha ett högt betyg. Men om problemet med vapnet är mer avancerat så skickas det till Tyskland för åtgärd. Och då kan du få vänta. Vi vet flera exempel där jägare fått vänta uppemot ett halvår innan deras Blaser kommit tillbaka från en reparation i Tyskland. Helt oacceptabelt, hävdar vi.

POÄNG: 3

SÅ SLUTADE TESTET

Blaser R8 Professional Success får totalt 26 poäng av 30 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

SÅ HÄR GJORDE VI

Vi testsköt Blaser R8 Professional Success mot papperstavlor på 100 och 200 meters avstånd. Vi sköt sittande i skjutbänk med stöd mot sandsäckar, stående med stöd mot skjutkäpp samt liggande med stöd av sandsäckar.

Vapnets kaliber var 308 Win. Provskjutningen med testvapnet gjordes med treskottserier. Följande jaktammunition användes: Norma Oryx, Norma Alaska, Sako Hammerhead och Remington Core-Lokt. Kulvikten var i samtliga fall 11,7 gram. Vi sköt också med hålspetsammunitionen Sako Racehead Sierra, vikt 10,9 gram.

Kikarsiktet på Blasern var ett Zeiss Victory HT 2, 5-10×50. Montaget var en Zeiss-skena med Blasers originalfästen.