Om du hörde rätt? Jo – vi testar 8 skydd som räddar hörseln!
En artikel om jakt & fiske i samarbete med Jaktmarker & Fiskevatten.
Oavsett om du står på skjutbanan eller i skogen framkallar ett avlossat skott med en klass 1-studsare högre ljud än vad ett jetflygplan gör när det startar. Det riskerar inte bara ge skytten en akut bullerskada utan även en långvarig hörselnedsättning som förvärras desto äldre man blir. Skyddet är lika enkelt som självklart; hörselskydd – men vilket ska man välja?
Läs mer: Gör dig hörd! Här är stora guiden till rätt jaktradio
Kända tillverkare
För att reda ut det har vi valt åtta aktiva hörselskydd med prislapp från 649 till 6 900 kronor och hårdtestat dem i skog, laboratorium och på skjutbana. Och med facit i hand är skillnaderna stora – men när det gäller det basala hörselskyddet fungerar det allra billigaste lika bra som det dyraste.
Skillnaden sitter i stället i funktioner, ljudkvalitet, passform och förmåga att uppfatta riktning varifrån ljudet kommer.
De testade skydden kan delas in i tre kategorier. Dels hörselkåpor med en prislapp under 1 000 kronor. Nästa grupp är likadana skydd från välkända tillverkare som Howard Leight, MSA Sordin och Peltor men med högre prislapp. I en tredje kategori har vi formgjutna hörselskydd från Siemens och Soundscope.
Men även om prislappen distanserar kategorierna är också den upplevda skillnaden stor.
Testade i naturen
De billigare har en enklare elektronik som dröjer att koppla in medhörningen igen efter ett högt ljud, samt en sämre kvalitetskänsla. De dyrare hörselkåporna har både en högre kvalitetskänsla och snabbare elektronik med bättre ljudkvalitet.
Testet gjordes både i naturen och i ett ackrediterat ljudlaboratorium hos Combitech i Arboga. Där mätte vi hur skydden beter sig vid ett så högt ljud att medhörningen stängs av samt förmågan att uppfatta vilken riktning ljudet kommer ifrån. I skog och mark har vi dessutom använt kåporna i sin naturliga miljö, och då kunnat betygsätta komfort och användarvänlighet.
Läs även: Jägaren Kenths annorlunda tidsfördriv i jaktkojan
Bästa budgetvalet
ComMaster CM9150
Kommentar: En bra kåpa med lågt pris. Elektroniken är snabb och ger tillbaka medhörningen nästan omedelbart efter ett högt ljud. Något plastiga och trycker lite för hårt mot huvudet, men bra passform runt öronen och goda inställningsmöjligheter. Tyvärr ett högt sus i bakgrunden oavsett förstärkning och låg ljudnivå på ingående ljud. Ljudriktning okej men lite svårt att urskilja ljud rakt framifrån.
Vikt: 320 gram.
Skyddsklassning: Saknas.
Batteritid: 180 timmar.
Ljudingång: 3,5 mm.
Betyg komfort: 3/5.
Pris: 649 kr.
Leverantör: www.huntercom.se
Vindkänslig
Caldwell E-Max
Kommentar: En i grunden bra kåpa med bra inställningsmöjligheter och godkänd komfort. Har en bra riktningskänsla, bra förstärkning och trevlig ljudkvalitet. Dock känsliga för vind, har högt bakgrundsus och är något långsamma i elektroniken. Från det att skottet går av till dess att medhörningen är tillbaka fullt ut tar det 0,9 sekunder. Bristfällig dokumentation gällande resultat från CE-tester.
Vikt: 260 gram.
Skyddsklassning: Saknas.
Batteritid: Uppgift saknas (batterier ingår ej).
Ljudingång: 3,5 mm.
Betyg komfort: 3/5
Pris: 695 kr.
Leverantör: www.racerback.se
För små huvuden
Hunter A2
Kommentar: En liten och smidig kåpa med något långsam elektronik. Från att skottet går av är medhörningen avstängd i 1,7 sekunder. Volymen ställs individuellt för varje öra med separata vred. Kåporna är korta i huvudbågen och har begränsade inställningsmöjligheter, vilket gör att de passar små huvuden bäst.
Vikt: 260 gram.
Skyddsklassning: IP54.
Batteritid: 300 timmar.
Ljudingång: 3,5 mm.
Komfort: 2/5.
Pris: 769 kr.
Leverantör: www.huntercom.se
Hög ljudkvalité
Howard Leight Impact Sport
Kommentar: En tekniskt sett mycket bra kåpa med hög ljudkvalitet och snabb elektronik, men komfortbetyget dras ner ordentligt på grund av dålig passform. På samtliga testpersoner glappar skyddet under örat och lämnar en glipa där ljud kommer in och höjer ljudnivån.
Vikt: 279 gram.
Skyddsklassning: Saknas.
Batteritid: 350 timmar.
Ljudingång: 3,5 mm.
Betyg komfort: 1/5.
Pris: 795 kr.
Leverantör: www.racerback.se
Bra passform
MSA Sordin Supreme Pro-X LED
Kommentar: Överlägset bekvämast tack vare geléringar som omsluter örat och ger bra passform. Blixtsnabb elektronik, bra ljudkvalitet och möjlighet till mycket stark förstärkning. Gedigen känsla tack vare metallskal och dessutom vattentäta enligt IP67-standard. Men Pro-X har vindkänsliga mikrofoner som skapar brus vid vind, vilket i värsta fall gör dem oanvändbara en blåsig dag.
Vikt: 400 gram.
Skyddsklassning: IP67.
Batteritid: 600 timmar.
Ljudingång: 3,5 mm.
Betyg komfort: 5/5.
Pris: 2 295 kr.
Leverantör: www.huntandforestry.se
Bästa köp
Peltor WS SportTac Light
Kommentar: En tekniskt avancerad – men också dyr – kåpa med många funktioner. Ljudmässigt imponerar Peltor med ett klart ljud, bra förstärkning och vindisolerade mikrofoner. Inte riktigt lika bekväma som MSA Sordin, men bättre vindisolerade mikrofoner tar hem segern. Finns också i version utan blåtand för 995 kronor. Då med 500 timmars batteritid och 318 grams vikt.
Vikt: 352 gram.
Skyddsklassning: Saknas.
Batteritid: 12 timmar med blåtand, 80 timmar normalt.
Ljudingång: Extern mikrofon, 3,5 mm, 2-polig och Bluetooth.
Betyg komfort: 4/5.
Pris: 2 990 kr.
Leverantör: www.peltor.se
Formgjuten
Siemens SecureEar
Kommentar: Mycket bekväma och bra hörselskydd som formgjuts efter ditt eget öra. Efter gjutning tar tillverkningen cirka två veckor innan skydden levereras. Enkelt att höra varifrån ljudet kommer och bästa dämpningen enligt det standardiserade CE-testet.
Vikt: 5,0 gram.
Batteritid: 230 timmar.
Ljudingång: Halsslinga.
Betyg komfort: 5/5.
Pris: 6 500 kr.
Leverantör: www.bestsound-technology.se
Bästa produkten
Soundscope pro-tect iHunt
Kommentar: Precis som skydden från Siemens formgjuts även dessa efter användarens öron och har cirka två veckors leveranstid. Skydden är större och fyller hela innerörat, men fortfarande bekväma och kan bäras många timmar i följd. Mycket bra skydd mot höga ljud och har något bättre kvalitet på ljudet från medhörning och halsslinga än vad SecureEar har.
Vikt: 7,5 gram.
Batteritid: 360 timmar.
Ljudingång: Halsslinga.
Betyg komfort: 5/5.
Pris: 6 900 kr.
Leverantör: www.soundscope.se
Så gjordes testet:
Förutom användning i skjutbås, på fältet blåsiga dagar och allmän användning har skydden också testats av ansvarig personal i ljudlaboratoriet vid Combitech i Arboga.
Där har elektronikens reaktionshastighet testats genom att mäta ljudnivån inuti kåporna vid en hög plötslig smäll, likt ett gevärsskott. Vi har också testat hörselskyddens förmåga att upptäcka varifrån ljudet kommer genom att spela ut ett lågt ljud från laboratoriets fyra hörn.
Läs även: Lockjakt! Snacka med djuren på djurens sätt
————
Vill du ha fler artiklar om Jakt&Fiske i ditt flöde? Gilla Jaktmarker&Fiskevatten på Facebook!
Ännu mer Jakt&Fiske: Prenumerera på Jaktmarker & Fiskevatten – specialtidningen för dig som lever för att jaga och fiska.
Läs också: Fler artiklar för dig som jagar och fiskar.
Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram: