Test: Aktiva hörselskydd
Det är stora skillnader på de aktiva hörselskydden som finns på marknaden. Alla dämpar skott och är godkända som hörselskydd men där slutar också likheterna. Vi har tittat närmare på sju olika skydd och ger dig råd inför köpet.
Hörselskydd är ingen pryl, det är i stället vad namnet just återger, ett skydd. Ett skärsår på fingret blöder och läker, ett sår inuti örat, orsakat av ljudet från ett skott, blöder inte och läker inte heller. Att använda hörselskydd vid jakt är en bra investering särskilt om man inte har ljuddämpare på sin bössa. Skydd med medhörning är det bästa valet för jägaren och därför har vi testat sju av marknadens skydd. Alla skyddar din hörsel men för att skydden ska bli använda när dom verkligen behövs är det viktigt att de också är sköna att bära och inte minst att de återger ett ljud som liknar verkligheten. Det finns förstås också en mängd andra parametrar som styr över vilket skydd som passar just dig men tänk på att det är ett skydd. Prislappen på alla kåporna i testet håller sig inom rimliga gränser, så titta inte på den i första hand när du gör ditt val.
Generellt så kan man faktiskt dela in det här startfältet i två delar, elit och motionär. För det är stor skillnad på botten och toppen, speciellt vad gäller ljudets kvalité och känslighet för vindbrus. I elitfältet bedömer vi att de båda kåporna från Peltor och de båda från Sordin platsar. Motionärerna är Hunter, Caldwell och Howard. Men det är inte på alla punkter som elit slår motionär. Ni som sett ett maratonlopp vet ju att man kan hitta ljusglimtar långt ner i fältet. I det här fallet så är Howard på god väg att kvala in i elit särskilt med tanke på att den har mest ljudförstärkning. Så läs noga och prova dig fram i butiken tills du hittar något du är helt nöjd med. För det här är ju ett skydd och det ska användas mycket och länge, då gör det bäst nytta.
Mesta ljudförstärkaren behöver inte vara bästa ljudförstärkaren när vind och kringljud stör lyssnandet. Men det här resultatet fick vi en vindstilla morgon när vi lyssnade på ståndskall och satte skydden på max volym.
Mest förstärker: Howard Light Impact Sport.
Bra förstärker: Peltor Tactical XP, Peltor WS Sporttac light, Sordin Supreme Pro och Sordin Supreme Pro X LED.
Dåligt förstärker: Caldwell E-max och Hunter A1.
Observera att:
- Alla tester, utom mesta förstärkaren, är gjorda med ”naturlig” volym inställd. Det vill säga en volym som motsvarar verkligheten, ingen förstärkning.
- Drifttiden är bra på alla kåporna, men vi har inte testat den specifikt.
- Ljudkvalitén bedömde vi efter promenad i frusna löv, lyssning av tal och allmänt användande.
- Vindkänsligheten och dämpningsförmågan är bedömningar inte spikade fakta. Men efter att ha gjort ljudupptagningar på alla kåporna är vi ganska säkra på vår sak.
- Kåporna placerades på en docka av foam när ljudet spelades in och så klart på testarens huvud när bedömningarna gjordes.
- Testaren och dockan hade glasögon vilket sätter kuddarna på prov.
- Alla kåporna fungerar mot en bösskolv, även den största Peltor Tactical XP.
- Hur det låter inuti skydden när vi skjuter med hagel och kula klass 1.
En riktigt bra kompromiss
Hörselskydd: 3M Peltor WS SportTac Light.
Leverantör: 3M Peltor.
Pris: 2 995 kr.
Vikt: 362 g.
Handhavande: Startas med in hållen knapp. Höj och sänk på knappar invid ON/OFF. Lite svårt att veta vilken knapp som är vilken om man har handskar på.
Komfort: Sköna kåpor som är tilltagna i storlek, särskilt på djupet, för att inte bli trånga. I kyla blir kuddarna aningen hårda men hör till de bättre i köldtestet.
Dämpning: Våra helt ovetenskapliga ljudupptagningar visar att Sporttac dämpar bra men inte bäst.
Vindbrus: Klarar sig bra i vinden. Lite brus är oundviklig, de här kåporna ger vi silver i den grenen.
Ljudkvalité: Gillar man naturtroget ljud är de här kåporna rätt. Dessutom finns equalizer för att ytterligare anpassa ljudets kvalité och balans inställning för att kompensera olik hörsel på respektive öra.
Garanti: 1 år.
Kommentar: En kåpa som inte är bäst på något i testet förutom sin jämnhet. Och kanske tack vare den är Sporttac det bästa valet. Det beror på vad man värdesätter. Men om bra ljud och rimlig storlek är viktigt, är den här ett bra val. Dessutom finns Bluetooth funktion, Peltor kontakt och AUX-ingång för att matcha alla typer av jaktradios och telefoner. Testets mest finessrika skydd med inbyggd batteriladdare.
Bra handhavande och mest förstärkning
Hörselskydd: Howard Light Impact Sport.
Leverantör: Racerback.
Pris: 795 kr.
Vikt: 289 g.
Handhavande: Av, på och volym justeras med samma vred. En bra lösning som fungerar med handskar men volymen har en lite irriterande fördröjning som gör att man gärna vrider på för mycket.
Komfort: Sitter ganska skönt men smiter inte åt så där som man önskar i nederkant utan att bli justerade. I kyla blir kuddarna stela men inte på värsta viset.
Dämpning: Vårt ovetenskapliga test på den här punkten visar på lite sämre dämpning än genomsnittet i testet.
Vindbrus: Det brusar i vinden, de här kåporna förstärker vindljudet och hör till testets mitten skikt på den punkten.
Ljudkvalité: Levererar ett ljud med mycket diskant, speciellt i frusna löv. Dock betydligt bättre än Caldwell och Hunter.
Garanti: 3 år.
Kommentar: Kåpans styrka är handhavandet som är trevligt med ett enda reglage, enkelt och bra. I övrigt kan sägas att de här kåporna har mest ljudförstärkning av alla. Synd att de är vindkänsliga. Har AUX-ingång.
Enkelt och fungerande
Hörselskydd: Sordin Supreme Pro.
Leverantör: Followit.
Pris: 1395 kr.
Vikt: 335 g.
Handhavande: ON/OFF med in hållen knapp, volym upp och ner styrs med knappar på var sida om ON/OFF. Fungerar hyggligt med handskar på.
Komfort: Skön och smidiga att bära men upplevs trängre än till exempel Peltor Sporttac, ändå är kuddarnas innermått större på Suprime. Orsaken är troligen att Suprime är grundare i kåpan. Funkar i kyla.
Dämpning: Dämpar bra tycker vi.
Vindbrus: De båda kåporna från Sordin har inte samma fina vindbrushantering som Peltor, men bättre än de andra kåporna i testet.
Ljudkvalité: Ljudet har mer diskant än det naturliga ljudet, men inte så mycket att det blir störande. Kanske är det till fördel när man vill lyssna efter en smygande älg.
Garanti: 2 år.
Kommentar: En väldigt enkel kåpa som tack vare sin platta form är smidig. Dämpar bra, levererar okey ljud och hanteras enkelt. Har AUX-ingång för jaktradio och dylikt.
Lätta och smidiga
Hörselskydd: Hunter A1.
Leverantör: Normark.
Pris: 695kr.
Vikt: 256g.
Handhavande: Batterier och vred på vardera kåpa gör att man slipper sladdar. Men den fördelen överväger inte besväret med att behöva starta kåporna på två ställen. Vreden som dessutom är volym inställning måste vridas exakt lika mycket för att få ett bra ljud som kan riktningsbestämmas.
Komfort: Sitter skönt men inte lika bra som skydden från Sordin och Peltor. I kyla blir kuddarna på Hunter rejält hårda och obekväma.
Dämpning: Vi upplever, utan att kunna svära på det, att de här kåporna dämpar lite sämre än Sordin och Peltor, men bättre än Caldwell och Impact.
Vindbrus: Här blir det tvåa från slutet för Hunter. Det fräser mycket i kåporna när vinden ligger på.
Ljudkvalité: Har ett vasst ljud med mycket diskant. Inte alls trevligt att lyssna på i tillexempel en promenad på frusna löv.
Garanti: Enligt konsumentköplagen.
Kommentar: Lätta och smidiga är det enda positiva vi kan hitta. Att behöva starta den på två stället, med två volymrattar är inte så kul. En fördel må vara att man kan anpassa ljudet efter sina egna öron, om hörseln är nedsatt på ett öra. Men den finjusteringen måste i så fall göras om varje gång. Har AUX-ingång.
Perfekt ljudkvalité och tål vind
Hörselskydd: 3M Peltor Tactical XP.
Leverantör: 3M Peltor.
Pris: 2 700 kr.
Vikt: 409 g.
Handhavande: Start och stopp på in hållen knap. Volym på knappar ovan och nedanför startknapp. Tydliga knappar som fungerar med handskar.
Komfort: Sköna men upplevs lite klumpiga innan man blir van. Blir inte överdrivet hårda i kyla.
Dämpning: Dämpar bra, bäst tillsammans med Sordin Pro X, enligt våra bedömningar.
Vindbrus: Hanterar vinden på ett förtjänstfullt sätt. Nästan overkligt lite vindbrus jämfört med de andra kåporna.
Ljudkvalité: Ger ett naturtroget ljud i alla lägen och glänser även här över de andra kåporna. Dessutom finns equalizer för att ytterligare anpassa ljudets kvalité och balans inställning för att kompensera olik hörsel på respektive öra.
Garanti: 1 år.
Kommentar: Om man ser till ljudkvalité och vindbrus är den här kåpan bäst, en klar vinnare av testet. Men den har som sagt viken och framför allt storleken emot sig. Fast den är inte överdrivet stor. Har Peltor kontakt för jaktradio och dylikt.
Allt på ett vred
Hörselskydd: Caldwell E-max.
Leverantör: Racerback.
Pris: 695 kr.
Vikt: 258 g.
Handhavande: ON/OFF och volym på ett och samma vred. En bra lösning som fungerar även med handskar på.
Komfort: Sköna, men blir onödigt stela i kyla.
Dämpning: Lite sämre än de bästa.
Vindbrus: Är väldigt känsliga för vind, mest av alla. Detta förstärks dessutom av att skyddshuvan runt mikrofonerna lossnade redan vid första tillfället i skogen.
Ljudkvalité: Har ett vasst ljud med mycket diskant.
Garanti: 3 år.
Kommentar: Bra handhavande och skön komfort. Men dåligt ljud och väldigt vindkänsliga är en vettig sammanfattning av den här kåpan som har AUX-ingång för jaktradio och dylikt.
Sköna och smidiga tuffingar
Hörselskydd: Sordin Supreme Pro X LED.
Leverantör: Fallowit.
Pris: 2 195 kr.
Vikt: 398 g.
Handhavande: ON/OFF med in hållen knapp, volym upp och ner styrs med knappar på var sida om ON/OFF. Fungerar hyggligt med handskar på.
Komfort: Väldigt sköna att bära, i vårt tycke skönast av dom testade. Detta tack vare de sin smidiga form och de gel-fyllda kuddarna. Dessa är även mjuka i kyla. Dock upplevs den aningen tight mot örat.
Dämpning: Dampar bra, troligen bäst tillsammans med Peltor Tactical.
Vindbrus: De båda kåporna från Sordin har inte samma fina vindbrushantering som Peltor, men bättre än de andra kåporna i testet.
Ljudkvalité: Ljudet har mer diskant än det naturliga ljudet, men inte så mycket att det blir störande. Kanske är det till fördel när man vill lyssna efter en smygande älg.
Garanti: 5 år.
Kommentar: Robustaste kåpan i testet som dessutom stoltserar med 5års garanti. Är man tuff mot sina skydd är det här troligen det bästa valet av kåpor, som dessutom är riktigt sköna att bära. Ljudet har aningen förstärkt diskant och mikrofonerna har lite svårt att hantera vindbrus på helt rätt sätt. Den inbyggda LED-lampan ger ett extra litet plus. Har AUX-ingång.