Nytt svenskt rekord spräckte drömgränsen

Nytt svenskt rekord spräckte drömgränsen
Spöet böjdes sig kraftigt när fisken högg. Men att det skulle vara nytt sportfiskerekord för gädda kunde inte Fredrik Johansson från Enköping drömma om. När fisken landats i båten visade vågen på 21,07 kilo.

Det var den första april som Fredrik var ute och fiskade tillsammans med sin kompis Jimmie Johansson. De kommer båda från Enköping och brukar lägga mycket tid på vårfisket i Vättern. Gäddan högg när de trollingfiskade över tio meters djup med en 19 centimeter lång Zalt. Till en början var det inget som skvallrade om att det var en rekordfisk som huggit på kroken.

– Det var väldigt odramatiskt. Gäddan följde med lugnt fram till båten. Jag ställde mig i fören och Jimmie håvade fisken. Vi såg att det var en bättre fisk men det var först när vi fick upp den i båten som vi började fatta att det var något riktigt stort. Den var ju stor som en säl. Då kom det några höga glädjetjut, säger Fredrik. Fisken placerades på en gummimatta och sedan plockade de fram vågen. När de vägde gäddan stannade vikten på 2107 gram. De mätte den också och det visade sig att gäddan vara 128 centimeter lång och 71 centimeter i omkrets.

– Först blev jag helt tom. Jag kunde aldrig drömma om att fånga en så stor gädda och sedan kom känslan – vad fan har vi gjort egentligen? Den var nästan onödigt stor, säger Fredrik.

När det sjunkit in att de hade en rekordgädda i båten bestämde de sig för att gå grundligt till väga innan de avslöjade sin fångst för allmänheten. Vågen som användes är nu dubbelkontrollerad av Sportfiskarna. Samtliga uppgifter och foton har också granskats noga av Sportfiskarna, som nu utsett Fredrik Johanssons gädda till nytt officiellt svenskt sportfiskerekord.

– Vi ville få vikten godkänd först annars hade fångsten blivit fruktansvärt ifrågasatt. Nu har vi haft tid att förbereda oss inför intresset från media. Men det har varit helt galet. Jag har blivit kontaktat både av tv, radio och alla stora tidningar, säger han.

Rekordgäddan var inget aprilskämt. Det tidigare svenska rekordet på gädda var 19,34 kilo. Den fisken fångades en aprildag 1999 även den i Vättern. Nu, 17 år senare, har en betydligt större gädda fångats i samma sjö.

– Gäddan är vår i särklass viktigaste sportfisk och en symbol för hela det moderna fisket. En gädda över 20 kilo har länge ansetts som en dröm. Nu har Fredrik Johansson visat att det är mer än möjligt att fånga en sådan fisk, säger Nicka Hellenberg, vid Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Fler artiklar