Sjön som alla pratar om: ”Viral så det ryker om det!”

Sjön som alla pratar om: ”Viral så det ryker om det!”

En artikel om jakt & fiske i samarbete med  Jaktmarker & Fiskevatten.

I januari drog Ragna Asproth från Umeå upp en röding på över åtta kilo, ett rekord för Malgomaj i Västerbottensfjällen. Sedan fångade även Filip Grahn från Umeå en röding på drygt 4 kilo. Men dessa toppnoteringar stod sig bara i några veckor, då en turist från Lettland drog upp en röding som vägde 9,23 kilo.

Det är troligtvis den största röding som fångats på isfiske i Sverige. Den väger endast ett drygt kilo mindre än det svenska sportfiskerekordet på röding på 10,83 kg, som fångades på Landösjön i Jämtland av Åke Öhman, Orrviken.

Och nu vallfärdar fiskeintresserade till Vilhelmina:

– Ja, nu när isen går kommer ett gäng från Malmö som ska testa trolling. Och i förrgår kom ett gäng från Sundsvall, säger Nils Malmbo på Grönlunds Jakt & Fiske i Vilhelmina.

Han hoppas att fiskehajpen ska innebära ett uppsving för turismen i Vilhelmina och tror att fångsterna i sjön fortsätter vara stora i åtminstone fem år framåt.

– Nu gäller det bara att bromsa de som passerar förbi, säger han.
Bland sportfiskare diskuteras det livligt om det är en ”äkta röding” eller en som smitit från fiskodlingen i sjön. De flesta verkar hur som helst vara överens om att det är pelletsen från fiskodlingen som ligger bakom de senaste fångade rekordfiskarna. Men Nils Malmbo har en annan förklaring till det höga antalet storfångster den senaste tiden:

– Det här fiskevårdsområdet är nytt. Fisket har ju tidigare varit totalt laglöst. Det har fiskats stora fiskar många gånger, bara det att tjuvfiske är det ingen som vågar berätta om, säger Nils Malmbo.

 

Jaktmarker och Fiskevatten

Följ Jaktmarker&Fiskevatten på Instagram:

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar