TEST: Värmesulor

TEST: Värmesulor
Nu kommer kylan och med den frusna fötter. För att hjälpa dig genom vintern har vi testat sulor som värmer. Alla fungerar men på olika sätt, och dom passar dig olika bra.

 

Alla jägare och fiskare har någon gång frusit sådär hejdlöst om tårna. När den riktiga kyla biter sig fast är det svårt att hålla värmen om man sitter still och buktar rådjuret trångt, är det inte läge att hoppa fötterna varma. Fodrade skor och raggsockar i all ära men det finns faktiskt ännu ett botemedel mot frusna tår, ett bra komplement till strumpor och skor.

Uppvärmda sulor är mumma när kylan kommer. Vi har testat sex olika och dessutom synat en liten värmekudde. Frågan är vad dessa går för och om de är frälsaren för dina fötter? Fyra av dessa drivs med laddbart batteri, tre av dessa har batteriet på stövelskaftet, en har det inbyggt i sulan. Fördelen med den inbyggda lösningen är att inga störande kablar och batterier finns och att sulan manövreras med en fjärrkontroll, ganska fränt bara det. Nackdelen är att batteriet är mindre och det brukar visa sig på drifttiden.

Av de med kabel till batteriet har en för kort sladd, en annan lite omständiga knapptryckningar för att ställa värmen och den tredje lite tvivelaktig konstruktion.

De två olika engångssulorna med kemiska reaktioner som värmekälla har samma innehåll, ändå värmer de olika länge. Värmen från den lilla kudden är intensiv men kort.

Vad ska du då välja för att slippa frysa? Den frågan styrs av hur ofta du behöver värme åt foten. Jagar och fiskar du mycket på vintern, kör skoter och fyrhjuling. Eller är det bara någon enstaka gång på en vinter du behöver den där extra värmen? Är det ofta, köp någon av de batteridrivna sulorna. Är det sällan, köp engångsvarianterna.

 

Test Värmesulor 2013

Therma CELL, batteridrivna värmesulor

Leverantör: Acreto.

Pris: 1 495 kr.

Instruktioner: Bra svenska instruktioner utan krångel.

Handhavande: Enkla att använda. Då batterierna är inbyggda i sulan finns det inga kablar som stör vid användandet. Reglagen är tydliga och laddningen sker via en kabel direkt till sulan. Sulan styrs via en trådlös fjärrkontroll.

Drifttid: Beroende på användandet så räcker batteriet till max fem timmars värmning. I läget HIGH är drifttiden kortare enligt leverantören. Uppladdningsbart batteriack och termostatstyrd värme.

Värme: Värmen upplevs i hela foten men är lite för svag framme vid tårna som blir kalla först. Angivna grader är 38-44 i två steg.

Sulans komfort: Även fast det finns värmeelement, batteri och styrning ingjuten i sulan är den bekväm att gå på och tack vare de inbyggda komponenterna slipper man kablar i stövelskaften. Sulan är dock i tjockaste laget och i skor som är tighta kan det bli besvärande att få plats med foten.

Kommentar: Smart med alla komponenter i sulan. Men den blir för tjock för tighta skor och drifttiden blir lidande av litet batteri. Den stora fördelen är enkelheten och att man slipper irriterande kablar. Fjärrkontrollen är bra så länge man håller redan på den. 2års garanti.

 

Test Värmesulor 2013

Alpen Heat lithium, batteridrivna värmesulor

Leverantör: Montana Sweden.

Pris: 2 100 kr.

Instruktioner: Svensk text men lite onödigt tillkrånglat med bilder och text på olika blad.

Handhavande: Batteripacket fästes i stövelskaften och ger ström åt sulan. Värmen regleras via en knapp på batteripacket och indikatorlampor berättar vilket läge som är aktivt. Inte helt användarvänliga och det blir några knapptryckningar fram och tillbaka speciellt om man vill använda boost-läget för extra värme.

Drifttid: Beroende på vald effekt räcker batteriet till 12-24 timmars värme enligt leverantören.

Värme: Angivna grader 37-72, i tre steg.

Sulans komfort: Den tunna sulan fungerar i alla skor och är helt platt och mjuk för att forma sig efter skon.

Kommentar: Tunn sula som passar alla skor. Bra värme och i boost-läget blir det riktigt varmt åt foten. Kabeln mellan sula och batteripack blir stel i kyla och känns som den svaga punkten. 1år garanti.

 

Test Värmesulor 2013

Hotronic M4, batteridrivna värmesulor

Leverantör: JO sport.

Pris: 2 395 kr.

Instruktioner: Massor av text i liten stil. Visserligen på svenska men ändå för tillkrånglat för att vara bra.

Handhavande: Batteripacket fästes på stövelskaften, om det når upp? För kabeln är lite kort och på teststövlarna fick den sträckas onödigt mycket för att räcka till. Tydliga ON och OFF knappar tillsammans med indikatorlampor gör det lätt att manövrera sulorna.

Drifttid: Enligt leverantören ska batteriet räcka allt mellan 3 och 20 timmar.

Värme: Sulan värmer bara fotens främre del men värmen sprids bra och tårna hålls varma. Angivna grader 28-62, i fyra steg.

Sulans komfort: En riktigt skön sula som vilken ”sportsula” som helst. Man märker inget av värmeelementet och kabeln under foten.

Kommentar: En skön sula som värmer bra. Synd på den korta kabeln som inte riktigt räcker till för höga jaktstövlar. Kabeln blir lite stel i kyla men är bäst av de testade. 3år garanti.

 

Test Värmesulor 2013

Rejmo batteridrivna fotvärmare

Leverantör: Rejmo.

Pris: 299 kr.

Instruktioner: Korta enkla och skrivna på svenska.

Handhavande: Batteripacket fästs runt benet med resårband och kardborre. Resårbandet är kort och ska spännas runt vaden på insidan av byxan. Runt stöveln når den inte. Sulorna har ett läge och startas enkelt med en liten knapp.

Drifttid: Eftersom sulorna drivs med två AA-batterier blir drifttiden begränsad. Det lovas 3-4 timmar på förpackningen men då måste man ha riktigt bra batterier. Leverantören förordar laddningsbara batterier. Fördelen med AA är att man kan byta batterier under dagen och på så sätt ha lång värme.

Värme: Bra värme och fördelen med de lösa elementen är att de kan placeras långt fram vid tårna.

Sulans komfort: De lösa värmeelementen klistras fast på egna sulor. Då kabel och element kommer direkt mot strumpan är det inte riktigt bra för promenader men det stör inte överdrivet mycket.

Kommentar: De lösa värmeelementen kan placeras långt fram på en sula och det är bra för frusna tår. AA-batterier håller kort tid men kan å andra sidan enkelt bytas under dagen och sulan är inte beroende av ett speciellt ack. Konstruktionen är enkel. 1 års garanti

 

Test Värmesulor 2013

Hot Hands, kemiska fotvärmare

Leverantör: Normark.

Pris: 45 kr/par.

Instruktioner: På engelska och mycket kortfattade.

Handhavande: Enkelt. Man öppnar påsen, tar bort en skyddsfilm och klistrar den tunna sulan direkt på strumpan.

Drifttid: Upp till nio timmar om man ska tro texten på förpackningen. Men åtminstone halva den tiden ger sulan kännbar värme. Mycket beror dock på syretillförseln då dessa behöver syre för att fungera.

Värme: Sulan som inte täcker hela foten på en vuxen person bör sättas så långt fram som möjligt för att ge värme till tårna. Angiven temperatur är 37 grader.

Sulans komfort: Visst märker man att det finns något under foten men det stör inte märkbart. Klistret är bra och sulan sitter tight mot strumpan även om man går.

Kommentar: Så länge det finns syre i skon fungerar den här typen av engångsvärmare bra. Håller värmen längre än man tror och känns knappt under foten.

 

Test Värmesulor 2013

Kemiska fotvärmare

Leverantör: Biltema.

Pris: 30 kr för fyra par.

Instruktioner: Enkla och fungerande instruktioner på svenska.

Handhavande: Man öppnar påsen, tar bort en skyddsfilm och klistrar den tunna sulan direkt på strumpan.

Drifttid: Enligt leverantören håller sulan värmen i max fem timmar. Vi kände värme från den under halva den tiden.

Värme: Sulan som täcker en tredjedel av foten ska placeras långt fram mot tårna för att ge bäst effekt. Angiven medeltemperatur är 39 grader.

Sulans komfort: Visst märker man att det finns något under foten men det stör inte märkbart. Klistret är bra och sulan sitter tight mot strumpan även om man går.

Kommentar: En liten sula som med fördel sätts vid tårna. Värmer gott i ett par timmar men inte mer. Är beroende av syre för att fungera.

 

Test Värmesulor 2013

Kemisk värmekudde

Leverantör: Clas Ohlson.

Pris: 59 kr/par.

Instruktioner: Tydliga och bra.

Handhavande: Startas med en enkel tryckning på en metallbit. Laddas igen genom att kokas fem minuter i vatten.

Drifttid: Håller sig riktigt varm i tio minuter. Sedan avtar värmen successivt under en halvtimme.

Värme: Ger intensiv värme under en begränsad tid men sedan avtar den. Från 50 grader de första minuterarna till 20 grader efter en halvtimme.

Komfort: Om skorna är rejält stora kan kudden tillfälligt sättas mot foten. Annars fungerar den bäst att värma frusna händer.

Kommentar: För att under en kortare stund värma frusna fingrar fungerar den här bra. Efter kokning är det som ny och redo att värma.

 

Bästa värmen:

För att utröna den bästa värmaren fick sulorna duellera i ett par stövlar. Med en sula av varje i respektive stövel sattes fötterna i och så ut i sjön som just höll på att frysa till. Sulorna med reglage ställdes på högsta effekt men inga boost-lägen användes. Efter en timme fick känslan avgöra vinnaren i duellen. Efter många timmars väntan, många dueller med varma fötter, fick vi ett resultat. Observera att drifttiden inte tagits med som parameter.

1. Alpen Heat. Segern är inte överlägsen men ändå klar. Sulan är varmast även om man inte använder boost-läget.

2. Hotronic. Hårfint, nästan inte kännbart, slår den trean tack vare bättre värmespridning.

3. Rejmo. Inte långt efter men ändå trea.

4. Therma Cell. Varm men har svårt att får värmen fram till tårna.

5. Hot Hands. Bäst av de kemiska men inte lika bra som de batteridrivna.

6. Biltema. Bra värmen men på en begränsad yta och under kort tid.

7. Clas Ohlson. Riktigt varma under tio minuter men inget att stoppa i stöveln.

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar