Tikka T3 CTR – Compact Tactical Rifle

Tikka T3 CTR – Compact Tactical Rifle
Långhållsskytte är en glödhet trend just nu. Tikka släpper i höst en ny långhållsvariant av sin populära jaktstudsare T3. Inte anpassad för nordiska marknaden i första hand – men ändå en intressant bekantskap på skjutbanan.

 

Vi tar den mest kontroversiella frågan direkt: ska vi jägare verkligen syssla med extremt långhållsskytte? Är det  etiskt försvarbart att avlossa skott mot djur på 300 – 400 meter eller ännu längre avstånd.

Vapensmeden Mattias Tyrefors och jag diskuterar frågan en varm högsommardag på skjutbanan. Själv är jag skeptisk mot det allt mer populära långhållsskyttet men får omedelbart mothugg:

– Ja, men det här är inget problem så länge du är ärlig mot dig själv, säger Mattias Tyrefors när vi släpar med oss vapen och plastbaljan med ammunition ut på 300 metersbanan i Haninge söder om Stockholm.

– Själv tycker jag att det är lärorikt och roligt med banskytte på långa håll. Men det innebär inte att jag sedan går ut på min jaktmark och avlossar skott mot oskadat vilt på 300 meter. Fördelen med övningsskytte på långa avstånd är framförallt att du lär dig vad du inte klarar av.

Okej, det var en infallsvinkel som jag inte tänkt på. Etiken borde ju inte försvinna hos oss jägare bara för att man ägnar sig åt utmanande övningsskytte. Dessutom är det ju en gammal sanning och erfarenhet i skyttekretsar att ju mer du skjuter – pistol, hagel, luftgevär, korta håll, långa håll spelar ingen roll – desto bättre skytt blir du.

Så vi lämnar den principiella delen av diskussionen för denna gång. Och koncentrerar oss på att granska det vapen vi ska testa i dag: sprillans nya Tikka T3 CTR.

Förkortningen CTR står för Compact Tactical Rifle. Redan av namnet förstår vi att modellen troligen först och främst är en flört med den amerikanska marknaden. Taktiskt övningsskytte, som i princip kan översättas till praktiskt långhållsskytte, är ju en skyttegren som kommer från USA och som är mycket populär ”over there.”

Och våra misstankar bekräftas snart:

– Du ser den amerikanska anpassningen om du tittar på den fabriksgjorda gängningen till ljuddämparen längst upp på pipan, säger Mattias Tyrefors. Gängningen är en 5/8¨x24 UNEF, en amerikansk standardgängning. Den passar uppenbarligen just ASE Utras dämpare. Men det kan vara bra att veta att inte alla europiska dämpare kan skruvas på den här gängningen.

Mattias konstaterar vidare att det stora 10-skottsmagasinet är detsamma som sitter i Sakos civila prickskyttegevär TRG. Underbeslaget är av aluminium och inte av plast som på standardvarianterna av T3.

Vidare har knappen för att lossa magasinet fått en ny placering längst fram på varbygeln som också är av aluminium. Picatinny-skena är standard på nya CTR liksom tidigare nämnda gängning för ljuddämpare i pipfronten.

Sen hittar vi även lite allmänt lull-lull som en stor slutstycksknopp och ett svart, teflonbelagt slutstycke. Svart är för övrigt högsta mode numera i vapenvärlden och det är inget som Tikka missat; CTR har en tufft mattsvart färg rakt igenom – från bakkappan till ljuddämparen.

Tikka har släppt en mängd varianter av sin populära T3:a de senaste åren. Modellen är numera en av de vanligaste studsarmodellerna bland svenska jägare. Starkaste marknaderna för Tikka T3 är norra Europa, USA och Australien.

Frågan är då om den nya CTR tillför något nytt. Bössor som passar för långhållsskytte har ju Tikka presenterat tidigare – exempelvis T 3 Sporter, Varmint och Super Varmint.

– Mitt intryck är att CTR passar bäst för jägare som gillar att övningsskjuta mycket på bana, säger Mattias Tyrefors. Och då tänker jag framförallt på de som håller på med precisionsskytte. Alltså inte i första hand jägare som vill stå och nöta på älgbanan. Där blir nog vapnet för tungt.

– Samtidigt vill man kanske använda samma bössa vid jakter där det kan bli lite längre håll, till exempel toppfågeljakt eller fjälljakt på älg. Eller så kanske man jagar i öppna marker och vill ha möjlighet att någon gång kunna skjuta på längre avstånd mot vilt som redan är påskjutet.

Att just Tikka, som sedan år 2000 ägs av italienska Beretta-koncernen, satsar på långhållsskytte är ganska logiskt. För om det är något som fabriken i Riihimäki norr om Helsingfors är känd för så är det den fina och jämna precisionen. Och vårt testvapen gör oss inte besvikna. Vi skjuter med fem olika ammunitionssorter, bland annat Sako Racehead och Sako Speedhead som är designade för att ge högsta möjliga precision. Ingen av dessa fem patroner skjuter glesare än 2,5 cm på 100 m.

Sako Speedhead skjuter hål i hål på 100 meter och därefter med 5 cm spridning på 200 m. Det senare klart godkänt i jaktsammanhang!

Nya Tikka CTR erbjuds i två kalibrar: 308 Win och 260 Rem. Den förstnämnda kalibern är välkänd bland svenska jägare och behöver ingen närmare presentation.

260 Rem är mer udda och brukar beskrivas som en 308 Win-hylsa som nedkalibrerats för att passa 6, 5 mm kulor (hylsor för 308 Win är kortare än hylsor för 6,5×55). Kaliber 260 Rem anses vara ett bra alternativ i lättviktsvapen vid jakt i bergsterräng. Rätt laddad tillhör den klass 1 men sägs samtidigt vara lite väl klen för att passa till hårdskjutet vilt.

Vi packar ihop efter provskjutningen. Och hamnar i en ny diskussion, denna gång om utseendet på nya Tikka T3 CTR. En faktor som långt ifrån är ointressant när vi jägare väljer vapen

– Ja, för min del tycker jag inte att det här är någon vacker bössa, menar Mattias Tyrefors. Men det är ju min egen högst subjektiva åsikt. Det finns säkert de jägare som tycker att det här är den fränaste studsaren de sett.

 PLUS

+ Föredömligt bra precision

+ Smidig slutstycksgång

+ Stort magasin

MINUS

– Tung att bära med kikare och stöd

– Bara amerikansk gänga till ljuddämpare

– Utseendet

FAKTA

Tikka T3, Modell: CTR.
Tillverkningsland: Finland.
Säljs av: Jaguargruppen.
Vikt: 3,4 kg.
Piplängd: 510 mm.
Kaliber: 308 Win och 260 Rem.
Utbytbara pipor: Nej.
Kolvmaterial: Syntet.
Kolvtyp: Monte Carlo med pistolgrepp.
Magasin: Kryssmagasin för tio patroner.
Antal låsklackar: 2.
Säkring: Sidosäkring.
Typ av avtryckare: Direkttryck.
Ställbart tryck: Mellan 1 och 2 kg. Inställd på 1,36 kg från fabrik.
Fäste för kikarsiktet: Picatinny-skena och Burrisringar.
Cirkapris: 14 700 kr inkl dämpare.

 

ATT SKJUTA MED

Vi kan bara konstatera att Tikka återigen levererar när det gäller precisionen. CTR håller en hög lägstanivå med samtliga fem patronsorter som vi testskjuter. Vapnet är lätt att skjuta med, alla reglage och knappar har en logisk placering. Den korta ljuddämparen från finska ASE Utra fungerar utan anmärkning. Med ljuddämparen monterad på vapnet känner vi i stort sett inte av någon rekyl alls. Som att skjuta med kaliber 222 Rem ungefär. Betyget blir högsta möjliga!

POÄNG: 5

 

SMIDIGHET

CTR känns stor och tung med påmonterat kikarsikte, Harrisstöd och dämpare. Ska du kånka på det paketet krävs en bred axelrem! Så direkt smidigt är inte vapnet. Men notera storleken på ljuddämparen. Denna korta variant är fullt tillräcklig för kaliber 308 Win. Hylsan i kaliber 308 Win är kort och innehåller en begränsad volym krut. Därmed blir det också mindre krutgaser för ljuddämparen att ta hand om (det är smällen från krutgasen som dämparen dämpar). En kort ljuddämpare gör därmed sitt jobb lika bra som en lång på just den här bössan.

POÄNG: 3

 

SÄKERHET

Mängder av Tikka T3 säljs varje år i Sverige. Och vi har faktiskt aldrig hört talas om att ett vapen av denna typ smällt av när den inte ska smälla. Samtidigt är inte säkringen den mest optimala som finns på marknaden. Säkringen spärrar bara avtryckaren medan slagfjädern fortfarande är uppspänd. Så risken är inte obefintlig att din T3:a går av om du råkar tappa ett laddat vapen mot till exempel en sten.

POÄNG: 3

 

KVALITET

Återigen en paradgren för den finska vapentillverkaren. Tikka T3-modellen släpptes ut på marknaden år 2003, alltså för drygt tio år sedan. Vapnet har blivit en försäljningssuccé. En av förklaringarna är säkert den robusta kvaliteten. Tikka T3 har visat sig hålla för tuff användning. Det är sällan som de här bössorna är på besök hos landets vapenverkstäder. Högsta poäng igen!

POÄNG: 5

 

TILLBEHÖR

Det finns i princip hur mycket tillbehör som helst att köpa till en Tikka T3 – olika underbeslag, delar till slutstycket, fästen för kikaren, bakkappor med mera. Exempel på det sistnämnda är färdigslipade bakkappor från amerikanska gummispecialisten Limbsaver som bara är att skruva på direkt utan justering. Denna ymniga mångfald kan vi till stor del tacka långhållsnördarna för – de är nämligen en kategori skyttar som gillar att utrusta sina bössor på ett personligt sätt.

POÄNG: 5

 

SÅ SLUTADE TESTET

Tikka CTR får 21 poäng av 25 möjliga.

5 poäng = Ypperlig

4 poäng = Mycket bra

3 poäng = Godkänd

2 poäng = Skärpning krävs

1 poäng = Underkänt

 

SUPPORT OCH SERVICE

Roberts vapenverkstad i Husqvarna har hand om garantiservicen på Tikka-bössorna. Där har man jobbat länge med detta fabrikat – i dag är det faktiskt andra generationens Tikka-mekaniker som driver verkstaden. Något som förstås bör borga för hög kvalitet på reparationsarbetena.

 

 

 

Läs mer om:

Läs också

Smarta vapenpaket

Smarta vapenpaket

Funderar du på att köpa ny studsare? Eller kanske din allra första? Paketlösningar är ofta en fullträff ekonomiskt så...

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar