Välj rätt buköppnare

Välj rätt buköppnare

Knivar finns i en enorm mängd och för jägaren är det ett av de viktigaste verktygen. En traditionell rak fast kniv är aldrig helt fel men många har upptäckt fördelen med en specialutformad buköppnare. Här följer sex varianter som har både kniv och buköppnare.

En kombination blir nästan alltid en kompromiss mellan olika egenskaper. Knivar är inget undantag. Men likväl är kombinationsknivar populära och ofta väldigt användbara i jaktsituationer, efter skottet. De knivar vi har tittat närmare på har den gemensamma nämnaren i en buköppnare, som också är ett bra verktyg för flåsnitt. Två av dem är dubbelknivar, två är vridbladsknivar och två är fällknivar. Dubbelknivarnas främsta vinst är att de är lätta att hålla rena medan fällknivarna är svårare att rengöra. Storleken i slidan är fällknivarnas fördel och dubbel-knivarnas avigsida. Och som ni listat ut så ligger vridknivarna mitt emellan dessa punkter.
Hur en kniv håller skärpan, och inte minst hur lätt den är att skärpa, är naturligtvis viktiga egenskaper. Ingen av de här knivarna har något ”superstål” men det skiljer sig i egenskaperna. En annan skillnad är buköppnarens utformning. Vilken typ man ska ha är en smaksak men vårt tips är att prova en med långt blad, lång egg, innan du köper något annat.

 

Outdoor Edge, Flip N’Zip

Behåller skärpan men svår att hålla ren

Outdoor Edge, Flip N’Zip

Leverantör: Conviso.

Typ: Fällkniv med två blad.

Hygien: En fällkniv har skrymslen som är svåra att hålla helt rena. Den här modellen är inget undantag.

Komfort: Skön att hålla i särskilt när kniven används. När man använder buköppnaren håller man ganska mycket över knivryggen

Knivblad: 90 x 25 x 3 mm.

Buköppnarblad: 90 mm, lång egg, långt blad.

Slida: I nylon, 130 mm inklusive kniv.

Vikt: 200 g inklusive slida.

Pris: 695 kronor.

JoFs kommentar: Håller skärpan längst men är inte lättast att bryna. Har en bra buköppnare och kniv, blir dessutom liten och smidig i slidan. Men akilleshälen är hygienen, det är fällknivarnas nackdel.

 

Gerber, Myth Field Dress Kit

Tung att bära men greppvänlig

Gerber, Myth Field Dress Kit

Leverantör: Silva.

Typ: Dubbelkniv.

Hygien: Inga konstigheter, lätt att hålla ren.

Komfort: Bra, särskilt den stora kniven har bra handtag.

Knivblad: 95 x 30 x 3,4 mm, 85 x 15 x 1 mm.

Buköppnare: Krok med snäv diameter.

Slida: I hårdplast och kanvas med integrerat bryne. Kardborre- och ögellåsning.

Vikt: 320 g, båda knivarna plus slida.

Pris: 950 kronor.

JoFs kommentar: Ett kit med många användningsområden. Håller skärpan hyggligt och buköppnaren fungerar även om diametern är snäv. Är ganska tung att bära i livremmen, men det integrerade brynet är bra att ha även om det finns bättre varianter.

 

 

Real Avid Revelation Amp 3-in-1

Multiverktyget med allt i ett

Real Avid Revelation Amp 3-in-1

Leverantör: Gyttorp jakt.

Typ: Fällkniv.

Hygien: Fällknivens nackdel är hygienen, den här har många små skrymslen att göra rena.

Komfort: Riktigt bra både med kniv och buköppnare.

Knivblad: 90 x 28 x 2,8 mm.

Buköppnarblad: 90 mm med sågtänder och krok längst ut.

Slida: I nylon, 150 mm inklusive kniv.

Vikt: 225 g inklusive slida.

Pris: 695 kronor.

JoFs kommentar: Kniv, såg, buköppnare och lampa. Den här kniven är lite av ett multiverktyg. Ficklampan är riktigt bra när det ska skäras i dåligt ljus. Okej skärpa och skönt handtag. Dock är hygienen svår, det finns många ställen som är svåra att hålla rena.

Real Avid Viscera

Funktionellt verktyg med okej hygien

Real Avid Viscera

Leverantör: Racerbak.

Typ: Vridblad.

Hygien: Släta ytor invändigt bäddar för hygglig hygien, men det fastnar alltid något i den här typen av konstruktion.

Komfort: Med knivbladet bra, med såg och öppnare håller man mycket över knivryggen.

Knivblad: 95 x 29 x 2,8 mm.

Buköppnarblad: 105 mm, sågtandad med krok längst ut.

Slida: Nylon med låsknapp.

Vikt: 185g inklusive slida.

Pris: 495 kronor.

JoFs kommentar: Med vridbladet blir hygienen bättre än på en fällkniv, den här modellen har kniv, buköppnare och såg. Ett funktionellt verktyg som var lite dåligt slipat som nytt, men blev riktigt vass efter en omgång med brynstenen.

 

Buck 390 Omni Hunter Combo

Håller hög  lägsta nivå

Buck 390 Omni Hunter Combo

Leverantör: Fondprodukter.

Typ: Dubbelkniv.

Hygien: Bra, enkel att hålla ren.

Komfort: Smalt handtag på kniven, buköppnaren kan med fördel hållas med långfingret.

Knivblad: 80 x 32 x 3,5 mm.

Buköppnare: Krok helt i stål.

Slida: Nylon med knapplås.

Vikt: 225 g inklusive öppnare och slida.

Pris: 749 kronor.

JoFs kommentar: Ett kit som inte är bäst på något men håller en hög lägsta nivå vad gäller skärpa, skärpning och hygien. Buköppnare som du håller med fingret är inte vår favorit men för de som gillar varianten är det här ett bra alternativ.

Eka, Swingblade

Lätt att slipa men tappar skärpan fortast

Eka, Swingblade

Leverantör: Eka.

Typ: Vridblad.

Hygien: Släta ytor invändigt bäddar för hygglig hygien, men det fastnar alltid något i den här typen av konstruktion.

Komfort: Inte topp men helt okej både med kniv och öppnare.

Knivblad: 90 x 25 x 2,9 mm.

Buköppnare: 80 mm, lång egg.

Slida: Nylon med knapplås.

Vikt: 210 g, inklusive slida.

Pris: 695 kronor.

JoFs kommentar: Enklast att återuppliva skärpan på, men den tappar också skärpan fortast. Bra buköppnare som även den är enkel att bryna. Hygienen är lite svårare än på en fast kniv men betydligt bättre än på en fällkniv. I det här segmentet är kniven från Eka vår favorit, då den är lätt att skärpa, har en bra buköppnare, är allt i ett samtidigt som den är ganska lätt att hålla ren.

 

Kartongpapp

För att få ett hum om knivarnas förmåga att hålla skärpan testade vi dem först genom att skära fem meter kartongpapp med varje kniv. Papp tar hårt på skärpan. Kniven från Outdoor Edge visade sig hålla skärpan bäst medan skillnaden mellan de andra var knappt kännbar, alla var betydligt påverkade.

Sandpapper

Efter kartongen skar vi 1,5meter finkornigt sandpapper (grusigt vildsvinsskinn) med varje kniv. Även efter det provet var Outdoor Edge minst påverkad även om den också var slö. Mest påverkad var kniven från Eka. De andra fyra höll jämn slöhet.

Diamantbryne

För att sedan få tillbaka skärpan i knivarna gav vi dem först en snabb behandling av ett diamantbryne, i två minuter var. Efter de två minuterna var det bara kniven från Eka som var användbar, det vill säga att den är lättast att skärpa. De andra var fortfarande ganska slöa.

Brynsten

För att återfå en användbar egg i alla knivarna körde vi dem fem minuter var över en klassisk brynsten. Det gjorde susen och kniven från Viscera blev nu vassare än vad den någonsin varit. De andra blev minst lika bra som när de var nya, innan papp och sandpapper. Ett diamant bryne hade förmodligen gjort jobbet minst lika bra på den tiden.

 

Buköppnaren

Stålet i buköppnarna är lika som kniven, så ovan nämnda kriterier stämmer även på öppnarna, men fyra av de här modellerna har en krokliknande buköppnare, två har öppnare med längre egg. Fördelen med längre egg är att den slits mindre och att man kan jobba med eggen som skärande. De krokliknande öppnarna blir mer likt att slita upp buken, särskilt när eggen blivit slö. För att slipa och bryna buköppnarna används speciella brynen, slipstål eller slippapper lindat på en rundstav. Av öppnarna i guiden håller Outdoor Edge skärpan längst och Eka är lättast att skärpa upp, båda har lång egg, långt blad. Av öppnarna med krok är det ingen som på ett avgörande sätt är bättre än de andra tycker vi. En buköppnare är dessutom ett bra verktyg för att lägga flåsnittet med.

Knivstål

Vi har medvetet undvikit att fördjupa oss i knivarnas stålbeteckning. Detta av den enkla anledningen att beteckningarna inte ger den information man önskar, då flera moment i ståltillverkningen så som härdning och anlöpning påverkar slutprodukten mycket. Skärpa och att skärpas säger mer till dig som kund.

Läs mer om:

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Magisk kamp i mörkret

Magisk kamp i mörkret

Eva Franzéns bilder på skogshararnas kamp om maten är både suggestiva och majestätiska. Tagna på natten i ett gömsle...

Tidningen Älgjakt ute nu

Tidningen Älgjakt ute nu

Äntligen närmar sig höstens stora premiär. Älgjakt 2022 innehåller allt för den som längtar.   Vi hänger med älghundsprofilen...

Fler artiklar