Färsmånad

Vardag igen och färsmånad. En av många. Vi gillar färs. Den toppar alltid undersökningar om populära livsmedel. Men visst blir det lätt samma, samma. Man kör på med det gamla vanliga receptet, det som sitter i fingrarna.

Ikväll byter vi härhemma Bolognesen mot en nyhet. Satsar på en chilihet soppgryta. En allt-i-ett-rätt som inte kräver mer än lite yoghurt och en bit bröd som sällskap.

Har du en middagsgäst som är känslig för het mat hoppa över chilin och ställ fram en burk sambal oelek som den djärva kan klicka i tallriken efter eget behag. Testa och följ med på bloggen så kommer det mer. Vi kör på veckans färs som en återkommande grej nu ett tag.

Köttfärschili (6 pers)

  • 800 g älgfärs, eller annat vilt
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor, gul el. röd
  • 1 chilifrukt
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk socker
  • 1 burk små vita bönor
  • salt
  • grekisk yoghurt att servera till

Ansa och hacka lök, vitlök och paprika. Finhacka chilin. De kan vara mycket olika starka så smaka ytterst lite för att avgöra hur mycket som ska med i grytan. Fräs alltihop i olja. Lägg i köttfärsen och bryn den. Häll på tomater, tomatpuré, fonden och kryddor.Låt det småputtra femton minuter innan du häller i de sköljda bönorna och smakar av med salt.

Till detta en klick grekisk yoghurt och ett gott bröd att bryta bitar av och doppa i soppgrytan.