Jägarnas favoritmat

Gulaschsoppgryta (6 pers)

1 kg högrev av älg

1 msk vetemjöl

1 morot

1 palsternacka

1 bit rotselleri

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

2 burkar hela tomater

2 msk tomatpuré

2 msk ajvar relish

2 msk balsamvinäger

3 msk koncentrerad kalvfond

3 dl vatten

1 msk paprikapulver

1 lagerblad

salt & peppar

ca 2 dl surkål

Putsa och skär köttet i bitar. Små bitar gör mer soppa och med större får du grytkänsla. Pudra vetemjöl över bitarna och stek till fin färg. Ta upp köttet och lägg åt sidan.

Rotfrukterna skärs i bitar. Stora bitar eller små? Gulaschen får olika karaktär beroende på storleken. Lite mer gryta om du väljer stort. Hacka lök och vitlök.

Fräs på rotfrukterna så att de får fin färg och mer koncentrerad smak. Lägg i löken mot slutet innan du häller på tomater och övriga ingredienser utom surkålen. Lägg ett lock på grytan och lämna att småputtra upp till två timmar.

Nu ska surkålen i och oroa dig inte, den kommer inte alls att dominera, bara göra grytan ännu mer mustig och matig.

Låt puttra ytterligare minst en halvtimme innan det är dags att servera.

Strunta i potatis eller ris. Det blir bröd till och kanske en klick grekisk yoghurt, enkelt kryddad med lite salt och pressad vitlök.