Jägarnas favoritmat

xDet ska vara gulasch på jaktlagsmöten. Av hävd. Så vi gör det igen. Presenterar ett recept av denna rätternas rätt i jaktsammanhang. Och det här är riktigt bra. Listan på ingredienser är lång, jag vet, men det kommer att löna sig.

 

Gulaschsoppgryta (6 pers)

1 kg högrev av älg

1 msk vetemjöl

1 morot

1 palsternacka

1 bit rotselleri

1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

2 burkar hela tomater

2 msk tomatpuré

2 msk ajvar relish

2 msk balsamvinäger

3 msk koncentrerad kalvfond

3 dl vatten

1 msk paprikapulver

1 lagerblad

salt & peppar

ca 2 dl surkål

 

Putsa och skär köttet i bitar. Små bitar gör mer soppa och med större får du grytkänsla. Pudra vetemjöl över bitarna och stek till fin färg. Ta upp köttet och lägg åt sidan.

Rotfrukterna skärs i bitar. Stora bitar eller små? Gulaschen får olika karaktär beroende på storleken. Lite mer gryta om du väljer stort. Hacka lök och vitlök.

Fräs på rotfrukterna så att de får fin färg och mer koncentrerad smak. Lägg i löken mot slutet innan du häller på tomater och övriga ingredienser utom surkålen. Lägg ett lock på grytan och lämna att småputtra upp till två timmar.

Nu ska surkålen i och oroa dig inte, den kommer inte alls att dominera, bara göra grytan ännu mer mustig och matig.

Låt puttra ytterligare minst en halvtimme innan det är dags att servera.

Strunta i potatis eller ris.  Det blir bröd till och kanske en klick grekisk yoghurt, enkelt kryddad med lite salt och pressad vitlök.

 

Aktuellt

Molle briljerar i harskogen

Molle briljerar i harskogen

Anders Ydergren är för de flesta stövarjägare i Västsverige en välbekant profil. Genom åren har han dömt åtskilliga hundar...

ANNONS ▼
En skjutmaskin från Browning

En skjutmaskin från Browning

Browning är en av de stora giganterna när det gäller hagelbockar. Företagets nya B725 Sporter II är en riktig skjutmaskin...

Säker prispressare från Howa

Säker prispressare från Howa

Japanska Howa gör enkla och driftsäkra studsare som kan passa nybörjarjägare med inte alltför tjock plånbok. Vapnet platsar fint...

Fler artiklar